Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

ClaudiAina PeinaMarti

on 26 May 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

HOSPITAL DE SANT JULIÀ
POBLE DE BESALÚ:
MONESTIR DE SANT PERE
És un antic monestir benedictí fundat el 977 pel comte Miró de Besalú. La primera església es consagrava el 1003. El temple actual , únic element conservat, és de finals del segle XII. Consta de tres naus , transsepte i original capçalera d’un únic absis amb girola. El claustre gòtic, el palau de l’abat i les altres dependències situades al sud van desaparèixer al llarg dels segles XVIII i XIX.
A l’esglèsia hi havia tombes on hi havien enterrats abats i bisbesi en totes les tombes hi havia el símbol de calavera , aquest símbol representa igualtat, representa quetots davant del món som iguals, ja podem ser camperols o bisbes.Les reliquies estaven posades a les capelles.Les reliquies son un acte de fe.En els capitells s’hi representen diverses escenes bibliques, com la fugida a egipte o el son dels reis mags.Totes aquestes escenes servien per ensenyar al poble la biblia ja que no sabien ni llegar ni escriure.Nomes s’habian llegir monjos, alguns noble i caballers.Per aixo a les sinagogues no hi habien escultures ni escenes bibliques , ja que els jueus sabien llegir i escriure.Dins de l’esglèsia hi havia una escultura que es treu a les procesons de semana santa.
FET PER:
Lidia González
Aina Martínez
Claudia Peinador
BESALÚ
Besalú és un municipi de la comarca de la Garrotxa, a la província de Girona, Comunitat Autònoma de Catalunya, Espanya. La població és un centre turístic gràcies a la seva arquitectura medieval.
EVOLUCIÓ DEMOGRÀFICA DE BESALÚ ENTRE ELS ANYS 1996 I 2005
Comarques de Catalunya
Municipis de la Garrotxa
BESALÚ
THE BRIDGE
.

MICVÉ
Micvé: Banys jueus. Els jueus feien uns rituals per purificar l’ànima.Actualment l’aigua ve d’una manguera però l’aigua d’un micvé ha de venir d’una font natural.
Els homes es banyaven els divendres al vespre, abans de arribar al sàbat. Les dones abans i després del part i de casar-se i després de cada menstruació.
La gent es banyava d‘un en un. S'hi submergia tres vegades, i l’aigua es renovava per a cada persona per a netejar els pecats.
Es van descobrir el 1964, per un home que tenia un taller a sobre i quan va voler fer un pou els va descobrir. Va fer venir a dos rabins per certificar que era un micvé, i ells van confirmar que efectivament era un micvé. Una de les característiques que confirmava que era un micvé era que hi havia 36 esglaons, que pels jueus és un número sagrat.

Entre finals del segle XII i principis del XIII, el monestir de Sant Pere va fundar l’hospital dels pobres. Es diu "hospital" no referent a "lloc on es cura a la gent" sinó referent a “hospitalitat”, és a dir era un lloc on els monjos benedictins, de l’ordre de Sant Benet, oferien allotjament i menjar gratuït als pedigrins que venien a visitar les relíquies del monestir. L’edifici, a l’estil de l’època (romànic), conta d’una única nau allargada. És una de les façanes més ben conservades de Besalú.
This is the britge. Our bridge is a bridge made by mud and small bricks.Here is the catalan flag, and here we recorded the video. The bridge is an emblematic symbol. It does not know the origin. It was built to the 11th century, therefore it is of romance style. Floods and needs of defence forced to reform it: firstly the 1315, next the 1395 with the incorporation of the defensive towers, the 1680 and finally the 1939, finished the civil war, the republicans exploded an arch. The bridge has the bases to the stones of the river. Today in day can not go with car neither truck for bridge
MURALLA DEL PORTALET
RIU FLUVIA
A les darreries del segle XIV es va construir un nou tram de muralla i una petita torre que connectava el pont fortificat amb els murs vells del Fluvià. El 1415 el Carreó conegut com la baixada del pou del pont , marcava el límit nord de la clausura del call jueu . El 1814, la muralla fou enderrocada per les tropes franceses en retirada. Els fragments caiguts s'amunteguen en el llit del riu.
JUEUS
Els jueus van arribar a Besalú al segle IX pero fins al segle XIII no es va trobar cap document escrit. El primer document escrit es va trobar el 1264 quan Jaume I va donar llicència per a construir la sinagoga. Els jueus estaven molt més desenvolupats intel·lectualment que els cristians, una prova d’aquesta afirmació es que s’han trobat restes d’una escola en el seu temps, a més s’havien llegir i escriure hebreu i llatí. Tampoc hi ha cap prova de que jueus i cristians tenien rivalitat. Els jueus eren molt bons economistas, venedors i prestamistes. Els cristians no podien fer prèstecs perquè es consideraba pecat.
Més tard van començara dir que els jueus eren els culpables de la pesta negra i que feien bruixeria. Per culpa d’aquests tòpics els van tancar al call al 1415. Resaven a la sala d’oració. Els homes podien rezar dintre, les dones ho havien de fer fora.
En jueus van ser expulsats de la península el 1442, però l’ultima família jueva va marxar de Besalú el 1436.
El mezuzà era un pergamí que contenía determinats textos jueus. Es posava dins un estoig de pell o metall, i es penjava en el brancal dret de les portes d’entrada de les cases per tal de consagrar les llars.

Hem pogut observar que la població ha anat creixent i disminuint al llarg del temps, no ha seguit una línia de creixemement o disminució, ha sigut irregular.
El nom del Portalet recorda l’existència d’un portal de la muralla del segle XVI situat al capdavall del carrer i que s’obria a un camí exterior que vorejava el riu i la muralla. Va rebre diferents noms en el temps: Portal d’en Closes, Portal de les Cortadores…
SINAGOGUES
L’any1264 els jueus de Besalú van rebre la llicència reial per a construir la sinagoga que va funcionar fins a principis del segle XV. Des del pati s’accedia a la sala d’oració per dues portes i des d’allà,baixant uns glaons. als banys (miqvé). Un cop abandonada la sinagoga,es va adaptar l’edifici per a diferents usos: trull d’oli, tints… A començaments del segle XVIII estaba enderrocada i el seu espai convertit en plaça.
FINAL
TREBALL FET PER:
Lidia González
Aina Martínez
Claudia Peinador
PÒSTER
Besalú: A small village, a big history.
Besalú is a beautifull small village.We loved this place. We wanted to explain this village because we thought that it’s very interesting and because we learned a lot of things in Besalú.
We have chosen this sentence because Besalu’s got a lot of ancient history. Besalú is very small, but it is very interesting to visit it.We remainded us surprises because we didn’t thing that we would like it so much.
We thing that the thing we liked the most was the “Call jueu”, because we liked to know other cultures and to see how lived the people before.We recommend to visit Besalu a lot!

MAQUETA DEL PONT
Full transcript