Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bugetare participativa - o metoda de implicare a cetatenilor in cheltuirea eficienta a bugetelor locale

Ana-Maria Suciu, ANBCC
by

Ana Suciu

on 17 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bugetare participativa - o metoda de implicare a cetatenilor in cheltuirea eficienta a bugetelor locale

Ce este bugetarea participativa? Un proces prin care cetatenii unei comunitati sunt direct implicati in luarea deciziilor privind bugetul si cheltuielile unei institutii publice. Premisa: o institutie publica (CL, CJ, directii, agentii, inspectorate etc.) isi asuma implementarea bugetarii participative Bugetare traditionala vs. bugetare participativa Principii esentiale Rezultate Bugetare participativa in 6 pasi Regulile bugetarii participative se stabilesc participativ. Dezvoltare/organizare comunitara:
cetatenii capata incredere in reprezentantii lor si inteleg mai bine nevoile comunitatii, creste increderea sociala. Cetatenii iau decizii reale privind destinatia unor fonduri (nu este o consultare)

Bugetarea participativa este un proces anual, nu un eveniment izolat

Doar o parte din buget este destinat bugetarii participative, nu intreg bugetul Bugetarea participativa - o solutie pentru cheltuirea eficienta a resurselor publice Ana-Maria Suciu, ANBCC Bugetarea participativa poate fi definita geografic (o localitate, un sector, un cartier) sau sectorial (pe educatie, infrastructura, amenajare teritoriala, tineret etc.) Procesul presupune faptul ca locuitorii sau persoanele afectate direct de ce se intampla cu bugetul unei institutii publice sunt implicati in discutii asupra bugetului, propun proiecte pe care si le doresc finantate din bani publici si apoi voteaza modul in care bugetul va fi cheltuit. Consiliul Local stabileste bugetul pentru urmatorul an si implementeaza decizia. Toti membrii comunitatii decid pe ce fel de proiecte este cheltuita o parte din banii publici. *proiectele propuse de catre cetateni in procesul de bugetare participativa se supun acelorasi reguli bugetare Pasul I Intalniri in cartiere pentru identificarea nevoilor comunitatii si pentru stabilirea regulilor, a delegatilor in procesul de bugetare etc. Pasul 2 Intalniri ale delegatilor - dezvoltarea nevoilor identificate ale comunitatii in proiecte fezabile:
- delegatii transforma ideile in propuneri concrete
- se intalnesc si discuta ideile, se intalnesc cu experti si reprezentanti ai autoritatilor, fac vizite in locurile unde sunt propuse proiecte
-prioritizeaza proiectele fezabile si le prezinta cetatenilor si reprezentantilor institutiilor Pasul 3 Proiectele dezvoltate in cadrul pasului 2 revin in comunitate si cetatenii se exprima cu privire la acestea, propun sugestii de imbunatatire etc. Pasul 4 Votul comunitatii
Se organizeaza o sesiune de vot a proiectelor rezultate in urma intalnirilor cu cetatenii. Pasul 5 Implementarea si monitorizarea proiectelor alese de cetateni - responsabilizarea autoritatilor Pasul 6 Se repeta etapele anterioare! In fiecare an, procesul poate fi imbunatatit, regulile se pot adapta nevoilor locale si specificitatilor legislative, din ce in ce mai multi cetateni au acces direct la luarea deciziilor privind bugetele publice. Leadership local cetatenii inteleg cum se formeaza bugetele, ce pot si ce nu pot finanta institutiile statului, se simt imputerniciti, simt ca starea comunitatii lor depinde de ei. Alte metode de participare publica:
- cafenele publice
- contracte comunitare de servicii publice
- atelier de scenarii
- harta nevoilor comunitatii Va multumesc! Ana-Maria Suciu
Coordonator Dezvoltare Retea
Asociatia Nationala a Birourilor de Consiliere pentru Cetateni
(ANBCC)
E-mail: ana.suciu@robcc.ro ; anbcc@robcc.ro
Web: www.robcc.ro
Full transcript