Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ved vejen

No description
by

Trine Jensen

on 5 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ved vejen

Herman Bang
HERMAN BANG
Herman Joachim Bang blev født i 1857 og døde i 1912. Han var en dansk forfatter, som var oppe i tidsperioden, hvor det moderne gennembrud fandt sted. Herman Bang var kendt for at skrive impressionistisk.
Impressionisme betyder indtryk. Impressionisme kendetegnes ved at man gengiver virkeligheden præcis som den er.
"VED VEJEN"
Analyse og fortolkning af bogen "Ved vejen"
Herman Bang
Ved vejen
RESUMÉ AF BOGEN
Bogen "Ved vejen" foregår i en lille by, med en station. Den omhandler den 32-årige Katinkas liv, og naboerne omkring hende. En sommer flytter den nye forvalter "Huus" til egnen, og det ændre alt. Katinka er gift med stationsforstanderen "Bai", men forelsker sig hurtigt i den nytilkomne Huus. Huus rejser fra byen, mens Katinka er hjemme for, at besøge sin broder, på hendes gamle egn. Inden Katinkas afrejse havde Huus kysset Katinka. Huus afrejse gjorde at Katinka blev syg af længsel og måtte afgå ved døden.
Personkarakteristik af Katinka Bai
Katinka Bai er hovedpersonen i Herman Bangs bog. Hun er 32 år og gift med stationsforstanderen Mathias Bai. Hun kommer fra en familie med mange søskende hvoraf hun er den yngste. Hun er opvokset med sin mor, efter faderens død som barn. Hun er kendetegnet ved at være en stille person, som mange venner foretrækker at betro sig til. Hun bliver af sin veninde Agnes kaldt "dejlige kone". Hun holder af naturen og nyder den sammen med Huus som hun er forbudt forelsket i. Efter mødet med Huus finder hun ud af, hvor ulykkelig hun er i sit ægteskab med Bai. Katinka Bai kan betegnes som en stille eksistens fordi hun er bestemt af vaner, stilfærdighed og uindfriede længsler.
Personkarakteristik af Mathias Bai
Mathias Bai er en vigtig person i bogen, da han er gift med hovedpersonen. Han er stationsforstander i den lille by. Han er gift med Katinka Bai. Selvom han er gift holder han stadig af at gå i byen og være i selskab med andre kvinder. Han er lidt af en mandschauvinist, som har det med at bande lidt for ofte. F.eks. "Satan til historier, han kunde, Svendsen -Fa'en til geschichter....".
Personkarakteristik af "Huus"
Huus er en vigtig person i bogen, eftersom ham og hovedpersonen Katinka har et hemmeligt forhold. Han er ny på egnen og arbejder som forvalter hos Kiær. Han bliver set som en "hyggemand" og mange nyder godt af hans selskab. Han forelsker sig i Katinka og nyder ofte naturen i hendes selskab. Da han har fuldført sit arbejde, rejser han videre. Han er modsætning til Mathias Bai.
Der er to modsætninger i bogen. Mathias Bai og Huus. De to mænd har hver deres måder at leve på. Bai er kold og kynisk og tager Katinka forgivet. Huus er derimod følsom og opmærksom på mennesker omkring ham. Han behandler Katinka godt og værdsætter tiden med hende.
Modsætninger
Agnes afspejler sig i Katinka. Hun betror sig til Katinka, og kalder hende ved søde navne som "dejlige kone". Da Katinka er rejst for en kort stund, gør Agnes det samme kort tid efter, altså vil hun gerne være ligesom Katinka.
Afspejlinger
Miljøkarakteristik
Bogen finder sted i et lille samfund. Alle kender hinanden og de mødes ofte til kom sammen. Når der sker noget i den lille by bringes nyhederne via. mundtlige overleveringer. Historiens personer betegnes som middelklassen. I byen er der en kirke og en station der bliver passet med flid.
Skrivemåde
Fortællertypen er en personalfortæller, Eftersom fortælleren er forbundet til en persons tanker og følelser som i dette tilfælde er Katinka. De impressionistiske kendetegn kommer også til udtryk i bogen ved brugen af korte sætninger og direkte tale f.eks. (side 72) "vi skal pakke" sagde Katinka. Dette er blot et eksempel ud af mange. Fortælleren beskriver Katinkas følelser og tanker, derfor er der tale om indre synsvinkel. Et eksempel (side 104) "Katinka tænkte: han har været søvnløs ligesom jeg". Her beskrives Katinkas tanker og derfor er det indre synsvinkel. Ved at der benyttes indre synsvinkel, får vi mere indlevelse i bogen og en bedre forståelse for den forbudte kærlighede mellem Katinka og Huus.
Tema
Forbudt kærlighed
Længsel
Ægteskab
Sygdom
Fællesskab
Ensomhed
Venskab
Perspektivering til den litteraturhistoriske periode
Bogen kan perspektiveres til perioden det moderne gennembrud. Perioden kan karakteriseres ved brugen af realisme, hvilket også er en væsentlig faktor i bogen. Realisme står i modsætning til begrebet idealisme og handler om, at skildre virkeligheden og hverdagslivet troværdigt med blik for konkrete detaljer. Dette ses i bogen ved at fortællingen er en realistisk hverdagshistorie med konkrete detaljer.
Full transcript