Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

VEZILKA

No description
by

Dejan Petrovik

on 1 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of VEZILKA

VLATKO DELOVSKI
Фолтин и Клод ,,леви скроз"
FOLTIN
BITOLA
НЕКОЛКУ ЗАВРШНИ РЕЧЕНИЦИ
g
Ах, таа твоја дива
И несмасна љубов
Те галам дури предиш
Стуткана во скутов
Се проѕеваш се тегниш
Наспана и гладна
Бараш да те пуштам
Ме гребиш и ме касаш
Везилке, Везилке, кажи како да се роди
Проста и строга македонска песна
Откако Ленка остави кошула тенка
Ленена недовезана на разбој
(Фолтин)
VEZILKA
RACIN - KONESKI - NIKOLOV
BLAZE KONESKI
Тој израз „проста и строга македонска песна” го обврзува авторот и во смисла на откривање можноста за комуникација со публиката, тој, меѓу другото, содржи и вакво значење: песната треба да биде доведена до проѕирен израз и да кажува нешто многу сериозно. А јас мислам дека публиката токму такви поетски текстови и прифаќа. Оние што носат некоја важна порака и оние во кои таа порака нашла свој проѕирен, јасен израз.
VEZILKA BLAZE
POTOA
g
(Исчитување на поезијата во музиката на Фолтин)
Poznańskie Studia Slawistyczne” 2. Poznań 2012.
А К Т У Е Л И З А Ц И Ј А
2 слоја
– Андреевски: Но вие не сте само пренесувач, само забележувач, на
митовите. Вие изразувате еден цел спектар многу важни пораки и егзистен-
цијални суштини, валидни и за нашето време.
– Конески: Јас тоа и сум го објаснил во оној есеј Еден опит – што
значи иновација на тие стари мотиви. Зашто јас лично сум тргнал од нашите
традиции во смисла на конкретно пренесување на митските содржини. А не
во смисла на тоа дека се тие содржини кај нас пронајдени. (...) Она што јас
го актуелизирам, тоа се оние древни, најстари митови, што во различни
историски манифестации дошле кај нас. А ние, пак, со нова лушпа ги обви-
ваме, за да ги искажеме со свој јазик своите размислувања, дилеми, тегоби.
(...) Да, тие повремено и се актуализираат. И порано. И пред нас (...) За
разлика од она што е во нашата народна традиција и во нашата народна
песна, на Марко јас му давам димензија на интелектуален тип. Тоа е една
прилична разлика, не? Но во секој случај останува тоа дека е тој на светлата
страна (...) и визави на таа светла страна стои страната на злото. Кај мене не
ја застапува таа страна некоја конкретна личност. Јас само велам – лошо-
тијата, злото10
-Avtorot Foltin uspesno ja daruva prodzirnosta
-go aktuelizira nasledstvoto
-zatoa gi oslovuvame kak 'MAKEDONSKA GRUPA"
-nivnoto muzicko tvorestvo e univerzalno i mu se obrakja na COVEKOT.
Full transcript