Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Talajszennyezés

No description
by

Mirjam Kanjo

on 29 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Talajszennyezés

Talajszennyezés
A talajszennyezés a környezetszennyezés azon válfaja, melynek során az emberi tevékenység elsősorban a talaj minőségét rombolja.
A talajszennyezés fő forrásai az ólom, a kadmium, a higany, a cink és a hasonló típusú fémek bányászata, kohászata, finomítása, feldolgozása.
A talajt főleg rovarirtó szerekkel, növényvédőszerekkel, hulladékokkal, nitrogénnel és foszfortartalmú műtrágyákkal szennyezik.
Ha nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat, veszélyes anyagok (mérgek, nehézfémek) szivárognak a talajba.
Mi az?
A talajszennyezés leggyakoribb forrásai a szemét- és hulladéklerakók. Ha nem tartják be a környezetvédelmi előírásokat, veszélyes anyagok (mérgek, nehézfémek) szivárognak a talajba.
Hulladéklerakók
Illegális szemétlerakók
Gyárak
A gyárak sok mérgező vegyszerrel dolgoznak. Az elhasznált vegyszerekre vigyázni kell, és biztonságos körülmények között megsemmisíteni, mert ha a környezetbe kerülnek, akkor mérgezik a természetet. Néha sajnos előfordul, hogy a gyárudvarokról az esővíz a talajba mossa a mérget. A vegyszereket (például gyógyszereket) gyártó, a bőrt feldolgozó ipari üzemek a leginkább szennyezőek. Az alumíniumipar is veszélyes.
Habár a talaj szennyeződését elsősorban a szemét és a hulladéklerakók okozzák, áttételesen a vízszennyezés is okozhatja a talaj minőségének romlását.
Az olaj a legpusztítóbb vízszennyező anyagok közé tartozik. Nem oldódik fel, nem ülepszik le, hanem úszik a víz színén. Elzárja az élőlényeket az oxigéntől, ráadásul leveleikre, bőrükre tapadva mérgezi őket. Nagyon kell vigyázni, hogy a gépekből, autókból, gyárakból ne kerülhessen olaj a vízbe.
Az

olajszennyezés
A szántóföldeken használt vegyszerek az esővízzel a talajba mosódhatnak. A talajból egyrészt felveszik a növények, másrészt leszivárogva a talajvízbe. Onnan pedig a folyókba, a kutakba kerül, és végül megszennyezi a teljes környezetet.
A vegyszer a talajvízben
A talajszennyezés és a kutak
A talaj szennyezését többféle okból is meg kell akadályozni. Hiszen nemcsak a talajt, így közvetve az élőlényeket károsítja a szennyező anyag, hanem a talajvízbe, rétegvízbe szivárogva a kutak révén az emberek egészségét is fenyegeti.
A fő szennyező anyagok
A talajszennyezés következményei
Vörösiszap-katasztrófa
2010. október 4-én átszakadt a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 300 m × 500 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, körülbelül
600–700 000 köbméternyi iszap
elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül
40 négyzetkilométeren terült szét,
felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva az Ajkai kistérségben.
Tíz ember meghalt
, a sérültek száma több mint 150. A
Torna-patak teljes élővilágát kipusztította
az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is.
A növények a talajból a vízzel együtt veszik fel az oldott tápanyagot. De ha a talajvíz szennyezett, akkor a növények is megmérgeződhetnek.
Full transcript