Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mahatma Gandhi

No description
by

Tatum van Kampen

on 9 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mahatma Gandhi

Mahatma Gandhi
Belangrijke momenten in zijn leven
Tatum v. Kampen
Manou v. Velsen
Laura Talbot
2D
India
Mahatma Gandhi
Wie was Mohandas Karamchand Gandhi ?
Zijn handtekening
Basisfeiten
Mohandas Karamchand Gandhi was een Indiër. Mohandas Karamchand Gandhi is zijn officiële naam. Mahatma Gandhi is de bijnaam die hij kreeg. Hij was de zoon van Karamchand Gandhi en Putlibai. Hij leefde in Porbandar, wat nu Kirti Mandir is. Hij is geboren in Kathiawar Peninsula, ook wel bekend als Saurashtra, een regio in een deel van de staat Gujarat, India.


Korte samenvatting van zijn leven
Mahatma Gandhi was een held en vrijheidsstrijder van India. Hij vocht tegen de Britse onderdrukking van zijn land India, toen nog een kolonie van Groot Brittannië. Hij deed dit op een vredelievende manier, en wist India zelfstandigheid te geven. Hij verenigde Moslims en Hindoes, de twee geloven van zijn land. Een extremistische hindoe (die streng geloofde) schoot hem in 1949 dood. Daarna splitsen India en Pakistan af als twee zelfstandige naties. Mahatma Gandhi gebruikte nimmer geweld. Nooit. Hij geloofde dat vrijheid door vrede en liefde kon worden behaald, met bijvoorbeeld de Zoutmars.

Een voorbeeld van Gandhi was de Russische graaf Leo Tolstoj. Gandhi zelf was het grote voorbeeld van Martin Luther King en vele andere politici.
"De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht."
Zijn reis naar succes
Belangrijke momenten in zijn leven
Gandhi in Zuid-Afrika
De periode in Zuid-Afrika was zeer belangrijk voor zijn latere vorming. In Zuid-Afrika kreeg Gandhi een harde confrontatie en het zorgde ervoor dat hij anders naar de wereld ging kijken.

Gandhi stond op het punt om weer terug te keren naar India, maar las in de krant dat Indiërs het recht om te stemmen zouden verliezen. In 1894 was hij medeoprichter van de Natal Indian Congress. In 1897 was hij kort teruggekeerd naar India om zijn vrouw en kinderen te bezoeken, maar bij terugkeer in januari 1897 in Zuid-Afrika probeerde men hem te vermoorden.

In september 1906, introduceerde Gandhi de satyagraha (trouw aan de waarheid) en zette hij zijn plannen om over te gaan tot vreedzaam protest uiteen. Gandhi riep het volk op zich te verzetten tegen de pasjeswetgeving, maar er mocht geen geweld worden gebruikt en niet eens worden gescholden. In de zeven jaar die hier op volgden werden duizenden in elkaar geslagen, gevangengezet en vernederd, maar er werd van de kant van de Indiërs geen geweld gebruikt. Het publiek in Zuid-Afrika begon meer en meer sympathie te krijgen voor Gandhi en uiteindelijk was generaal Jan Christian Smuts gedwongen om met Gandhi te onderhandelen. In 1914 besloot Gandhi terug te keren naar India.
Belangrijke momenten in zijn leven
Gandhi in India
Belangrijke momenten in zijn leven
Vrijheid
In 1946 wees Gandhi de voorstellen van de Britse regering af, omdat hij de Moslimliga wantrouwde en de verdeling van India in moslim- en hindoestaten afwees. Dit was een van de weinige keren dat het Congres zijn advies niet opvolgde en het voorstel accepteerde. Het Congres wilde niet alleen zo snel mogelijk de macht overnemen van de Britten, maar voelde er ook weinig voor om een coalitie met de Moslimliga te vormen. Na veel overleg gaf Gandhi uiteindelijk toestemming het land te verdelen.

De verdeling van India in een moslim- en hindoestaat resulteerde in een grote volksverhuizing, omdat vele dorpen en steden een gemengde bevolking hadden, en was de oorzaak van veel geweld. Tussen 1946 en 1947 kwamen ongeveer een miljoen mensen om het leven als gevolg van geweld tussen religieuze groepen. Het nieuwe moslimland werd gecreëerd uit gebieden in het oosten en westen van India. Het werd oorspronkelijk West- en Oost-Pakistan genoemd, maar werd in 1971 gesplitst in twee staten: Pakistan en Bangladesh.

Gandhi vierde de onafhankelijkheid niet, maar bracht de dag door in Calcutta waar hij rouwde om de verdeling en een oplossing probeerde te vinden voor het geweld tussen beide groeperingen.
De moord op Gandhi
Gandhi stichtte een ashrama
(hindoeïstische gemeenschap)
in Ahmedabad, (de Sabarmati Ashram). In 1918 leidde hij een grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheidsbeweging in Champaran waar de boeren gedwongen werden om indigo te verbouwen. Hij begon de dorpen te reorganiseren en scholen en ziekenhuizen te bouwen. De autoriteiten arresteerden Gandhi en het gevolg daarvan waren massale protesten van honderdduizenden. Gandhi werd vrijgelaten en leidde een proteststaking tegen de landeigenaren. Gandhi kwam als overwinnaar uit de strijd. Rond deze tijd kreeg hij de bijnamen Bapu
(vader)
en ook Mahatma
(grote ziel)
.

In 1919 werd de Rowlatt-wet van kracht die de overheid in staat stelde om mensen zonder rechtszaak in de gevangenis te zetten. Gandhi en de Congrespartij organiseerden alweer massale protesten. Alle steden en dorpen staakten en de overheid besloot de noodtoestand uit te roepen.

Gandhi bekritiseerde beide partijen, zowel de Britten als het geweld van de Indiërs, en hield een zeer emotionele toespraak waarin hij zei dat alle geweld kwaad is. De Indiërs moesten niet schuldig worden aan haat jegens Britten. Hij besefte dat onafhankelijkheid de enige oplossing was en ging streven naar zelfbestuur.

Eind 1921 werd Gandhi voorzitter van de Congrespartij. Gandhi vond dat onafhankelijkheid één van de doelen in het partijprogramma moest worden en begon zijn geweldloze platform uit te breiden met de swadeshi – boycot van buitenlandse goederen, Britse in het bijzonder. Als voorbeeld nam hij kleding en hij riep iedereen op zelf kleding te spinnen. Het protest richtte zich uiteraard niet alleen op de kleding maar op een grootschalige burgerlijke ongehoorzaamheid tegen de Britse bezetting. De campagne was enorm succesvol, maar in februari 1922 ging het mis in Chauri Chaura toen daar geweld werd gebruikt. Gandhi, die zeer strikt in zijn geweldloze overtuiging was, riep op tot beëindiging van de campagne. Ironisch genoeg werd Gandhi gearresteerd wegens aanzetting tot rebellie. Gandhi werd veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf. In februari 1924 werd hij vervroegd vrijgelaten.
Tijdens de afwezigheid van Gandhi was de Congrespartij in tweeën gesplitst. Ook de samenwerking tussen moslims en hindoes, die in het begin heel hecht was, begon scheuren te vertonen. Gedurende de jaren 1920-1929 bleef Gandhi meestal op de achtergrond en hield zich vooral bezig met het op één lijn krijgen van de Swaraj Partij en het Indiaas Nationaal Congres. In december 1928 trad hij weer op de voorgrond.

In maart 1930 begon Gandhi een nieuwe satyagraha tegen de belasting op zout met de beroemde Zoutmars naar Dandi. Op 12 maart begon hij met zijn volgelingen in Ahmedabad aan een 400 kilometer lange tocht naar de oceaan om zelf zout te maken. De tocht werd een grote zegetocht waar duizenden Gandhi toejuichten en velen zich bij aansloten. Op 6 april kwamen ze aan in Dandi. De campagne was bijzonder geslaagd en hoewel er meer dan 60.000 mensen gevangen werden gezet, bleef de opstand groeien. De regering, aangevoerd door Lord Irwin, besloot voor het eerst direct met Gandhi te onderhandelen.

Bovendien werd Lord Irwin opgevolgd door Lord Willingdon en deze begon de nationalisten opnieuw te onderdrukken.
Gandhi werd opnieuw gearresteerd. In 1932 werd door de regering een voorstel gedaan om in de nieuwe Grondwet de Onaanraakbaren (laagste kaste) aparte verkiezingen te geven. Gandhi besloot uit protest zes dagen te vasten en dwong de regering het plan te veranderen. Tevens begon hij een campagne om het leven van de onaanraakbaren, die hij 'kinderen van God' noemt, te verbeteren. Op 8 mei 1933 vastte hij 21 dagen uit protest tegen de Britse onderdrukking. In de zomer van 1934 werden er drie mislukte aanslagen op zijn leven gepleegd.

In 1938 werd Subhas Chandra Bose voorzitter, maar Bose onderschreef het principe van geweldloosheid niet. Dit leidde tot het besluit om eenzijdig en zonder overleg India te betrekken bij de Tweede Wereldoorlog.
De tweede wereldoorlog en "Quit India"
In 1939 begon nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog. Gandhi had veel medeleven met de slachtoffers van het nationaalsocialistisch regime, maar na lang overleg met zijn collega's besloot hij dat India niet deel kon nemen aan de strijd zolang het democratisch principe in het land zelf genegeerd werd. Gandhi zei dat hij de Britten alleen zou steunen, als zij het doel van de oorlog, bevrijding, ook zouden waarmaken in India na de oorlog. De Britse regering reageerde hierop met afschuw. Gandhi begon zijn eisen voor onafhankelijkheid meer kracht bij te zetten en schreef het "Quit India"-voorstel waarin de Britse regering werd verzocht India te verlaten. Ook binnen de eigen Congrespartij was dit standpunt omstreden.

De "Quit India"-campagne was de grootste en meest massale beweging voor onafhankelijkheid ooit. Tijdens de campagne vonden massa-arrestaties en geweld op grote schaal plaats. Duizenden werden gedood of raakten gewond door politiekogels en honderdduizenden werden gearresteerd. Gandhi zei dat in deze campagne, anders dan de vorige keren, een individueel geval van geweld van de kant van de Indiërs geen reden meer was om de campagne af te gelasten. Toch riep hij iedereen op om op vreedzame wijze protest te leveren: "do or die" (doen of doodgaan) in de strijd voor de vrijheid.

Op 9 augustus 1942 werden in Bombay Gandhi en het hele "Congress Working Committee" door Britse troepen gearresteerd. Gandhi werd twee jaar vastgehouden. Dit was een slechte tijd voor Gandhi, want zowel zijn vrouw als zijn secretaris overleden in deze periode. Hij werd voor het eind van de oorlog in vrijheid gesteld vanwege zijn zwakke gezondheid, omdat Raj niet wilde dat Gandhi in de gevangenis zou sterven.

Tegen het einde van de oorlog prees Gandhi, althans zo leek het, ondanks zijn anti-geweldsprincipe, Adolf Hitler na diens zelfmoord. Vanuit zijn geweldloosheidsprincipe had Gandhi op 10 mei 1940 geschreven dat hij „Herr Hitler niet als een kwaadaardige zag, zoals hij afgeschilderd werd ("We have no doubt about your bravery or devotion to your fatherland, nor do we believe that you are the monster described by your opponents.") In 1941 schreef hij aan Hitler persoonlijk, dat hij niet geloofde, dat deze een monster was zoals zijn vijanden hem beschreven.
Op 30 januari 1948 moest Gandhi na de middag naar een vergadering in het Birma House over de splitsing van het Congres. Gandhi wilde dit verhinderen en wilde ook de onenigheden tussen Nehru en Patel (minister van New Delhi) oplossen. Patel ging akkoord met zijn besluit om de splitsing van het Congres voor korte tijd te laten rusten.
16.00 uur:
Gandhi was nog steeds aan het onderhandelen met Patel.
17.10 uur:
Gandhi was te laat voor zijn dagelijkse gebed. Abha en Manu, achternichten van Gandhi, vergezelden Gandhi naar zijn gebedsruimte.
Nathuram Godse naderde en nam zijn pistool uit zijn jas. Manu zag dat en plaatste zich voor Gandhi. Godse trok Manu daarop van Gandhi weg en schoot deze driemaal in de borst. De laatste twee woorden van Mahatma Gandhi waren: Hai Ram
(“O God")
17.17 uur:
Gandhi lag op de grond.

De volgende dag kwamen een miljoen mensen naar New Delhi om afscheid te nemen van hun Mahatma. Een zee van mensen volgde de rouwstoet. Men maakte gezamenlijk te voet de tocht van Birla Bhavan naar Raj Ghat, een afstand van ongeveer 9 km.
Gandhi's moordenaar
Full transcript