Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ISU ISU SENSITIF MENGGUGAT HUBUNGAN ANTARA ETNIK

No description
by

on 17 November 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ISU ISU SENSITIF MENGGUGAT HUBUNGAN ANTARA ETNIK

ISU ISU SENSITIF MENGGUGAT HUBUNGAN ANTARA ETNIK
definisi tajuk dan sejarah kewujudan etnik


Peruntukan dalam perlembagaan dan faktor - faktor yang mempengaruhi kewujudan isu-isu sensitif


contoh-contoh perkara berkenaan isu-isu sensitif yang pernah berlaku di malaysia
MAKSUD TAJUK DARI SEGI BAHASA :-

menggugat : mendakwa, mengadukan (perkara) kpd mahkamah;
mendesak supaya menepati janji, membangkitkan perkara yang sudah-sudah, mengkritik dgn keras, mencela, membantah, menyanggah.
etnik : kelompok manusia yang ditentukan melalui perbezaan ciri-ciri budaya.

MAKSUD TAJUK DARI SEGI ISTILAH :-

isu-isu sensitif boleh menggugat hubungan antara kaum dengan mewujudkan huru-hara dan ancaman ketenteraman awam, mencetuskan konflik dan perselisihan kaum dan konflik antara agama, mewujudkan suasana prejudis, prasangka, dan hubungan tidak baik antara kaum, menghilangkan semangat toleransi, menimbulkan suasana tidak aman serta mengurangkan persefahaman bangsa berbilang kaum.
SEJARAH KEWUJUDAN ETNIK
1. ZAMAN KESULTANAN MELAYU MELAKA

masyarakat - menetap dan berpindah randah di nusantara dan bebas berniaga, berkahwin dan sebagainya

diplomatik - hubungan peradaban dengan negara-negara luar seperti china dan india

agama - penyebaran agama budha di bawah pemerintahan srivijaya dan pengaruh agama memainkan peranan dalam aspek sosial dan kebusayaan seperti perkahwinan

"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, (bukan yang lebih keturunan atau bangsanya).
Sesungguhnya Allah Maha Mengetahuai, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya (akan keadaan dan amalan kamu)."

-surah AL-HUJURAAT (49, 13)
peruntukkan dalam perlembagaan :-
1. perkara 3 - ugama bagi persekutuan
2. perkara 152 - bahasa kebangsaan
3. perkara 153 - perezapan quota mengenai perkhidmatan, permit dsb., untuk orang Melayu.
Faktor-faktor yang mempengaruhi kewujudan perkara berkenaan isu-isu sensitif
sistem pendidikan yang berasingan

Rakyat Malaysia terbahagi kepada tiga kaum utama iaitu melayu, cina dan india.

setiap kaum mempunyai bahasa ibunda yang berbeza dan sistem persekolahan yang tersendiri. Ini mewujudkan pemisahan pelajar mengikut bahasa ibunda masing-masing. Situasi ini menyebabkan interaksi para pelajar yang berbeza kaum sangat terhad. Justeru, persefahaman antara satu sama lain juga tidak disampaikan dengan sepenuhnya.

Tambahan pula, sejak kedatangan orang Cina ke Tanah Melayu pada abad ke-19, selain mencari kekayaan, orang Cina tidak lupa akan tanggungjawab sosial mereka untuk mendidik anak-anak mereka mewarisi bahasa dan budaya etnik Cina. Justeru, penubuhan sekolah vernakular Cina menjadi satu agenda penting kepada mereka (Tan Yao Sua, 2005:65).
TARIKH : 12 JULAI 2013
TEMPAT : KUALA LUMPUR
ISU : MEMUAT NAIK GAMBAR SEDANG MINIKMATI HIDANGAN BAK KUT TEH DENGAN CAPTION 'Selamat Berbuka Puasa dengan bak kut teh (sup tulang babi)... wangi, enak dan menyelerakan'.
PERLAKU : TAN JYE YEE, 25 & VIVIAN LEE, 24
- pernah mencemarkan nama Malaysia di Singapura apabila memuat naik gambar dan video lucah mereka ke blog ketika mereka masih pelajar National University of Singapore.
- Kali ini, mereka seakan-akan mempersendakan Ramadhan dengan memuat naik gambar mereka yang sedang menikmati hidangan dengan caption 'Selamat Berbuka Puasa dengan bak kut teh (sup tulang babi)... wangi, enak dan menyelerakan'. Gambar berkenaan turut disertakan dengan keterangan 'Izinkan kami memperkenalkan cara kami memupuk semangat 1Malaysia dengan bertukar-tukar makanan antara kaum-kaum Malaysia pada musim perayaan yang mulia ini. Hak untuk menikmati juadah enak tempatan seharusnya merentasi batasan bangsa dan juga agama. Kepada saudara-saudari yang beragama Islam, selamat berbuka puasa dan Salam Aidilfitri!' Turut disertakan logo halal pada gambar berkenaan.

alam purba - 1973 : Bahasa Melayu
1973 - 1986 : Bahasa Malaysia
1986 – Jun 2007 : Bahasa Melayu
1 Julai 2007 : Bahasa Malaysia
tidak dapat dipastikan - sekarang : Bahasa Melayu

PERTUKARAN BAHASA MELAYU KE BAHASA MALAYSIA PADA 1973
Bahasa Malaysia adalah satu nama yang timbul selepas 13 Mei 1969 demi untuk menghilangkan konotasi bahawa bahasa Melayu ini adalah kepunyaan orang Melayu sahaja. Dikatakan Bahasa Melayu tidak menggambarkan bangsa Malaysia apabila pembentukan Malaysia pada tahun 1963.
isu - isu sensitif : isu - isu yang melibatkan perkara sensitif dan tidak boleh dibahaskan, didebatkan atau dibincangkan secara terbuka.
2. ZAMAN PENJAJAHAN

buruh dari cina dan india dibawa masuk untuk mengusahakan lombong dan ladang melalui sistem :-
1. buruh bebas
2. kotrak
3. kangani
4. kangcu
5. khekthau (ketua)
3. ZAMAN PASCA MERDEKA
1. akulturasi
2. asimilasi
- peranakan cina kelantan
3. amalgamasi
- baba nyonya
isu - isu sensitif :-

1. bahasa
2. agama
3. kedudukan istimewa orang melayu & bumiputera Sabah sarawak
4. permerintahan beraja
#dilindungi di bawah AKTA HASUTAN dan dilarang dijadikan isu perbincangan
keadaan politik negara

Isu-isu mengenai bahasa, budaya, agama, kerakyatan dan ekonomi sering kali dijadikan isu oleh orang politik bagi tujuan tertentu. justeru, ia akan memberikan impak yang negatif kepada rakyat.

Setiap kaum akan cuba mempertahankan hak mereka bagi mendapatkan satu keadaan yang sama rata.

Di samping itu, perbezaan nilai antara etnik juga mengakibatkan hubungan antara kaum bertambah rumit. Setiap kaum mempunyai budaya, kepercayaan dan bahasa yang berlainan. Jadi, setiap kaum akan mengamalkan ciri-ciri yang kemudiannya menjadi identiti diri mereka.
Persoalannya adakah mereka akan berdiam diri sahaja apabila identiti mereka dipersoalkan?
keadaan ekonomi negara
anggota etnik cenderung memilih etnik yang sama dengan mereka sebagai kawan mahupun rakan sekerja. Mereka mendapati sukar untuk mengadaptasikan diri dan menerima budaya etnik yang lain dan menganggapnya tidak akan memberi apa-apa faedah kepada mereka dalam kehidupan seharian. oleh itu, akan timbul masalah komunikasi dan ketidakselesaan di kalangan etnik yang berlainan. Masalah saling menyalahkan etnik-etnik tertentu akan wujud.

keadaan ini seolah-olah seperti berpatah balik kepada zaman penjajahan British di mana kaum-kaum dipisahkan kepada sektor-sektor ekonomi yang berbeza. kaum Melayu telah ditempatkan dalam sektor pertanian yang berada di luar bandar. Sektor tersebut memerlukan sumber tenaga fizikal dan berteknologi rendah. kaum Cina pula ditempatkan dalam sektor perdagangan atau perniagaan yang melibatkan teknologi tinggi. Manakala kaum India pula terlibat dengan perladangan di estet getah dan kelapa sawit. Agihan tersebut mengakibatkan jurang pendapatan antara kaum semakin ketara dan tidak seimbang. Kaum Melayu dan India akan berhadapan dengan kemiskinan manakala kaum Cina akan terus mencari peluang-peluang perniagaan bagi mengukuhkan kemewahan mereka. Perasaan tidak puas hati di antara etnik akan wujud. Justeru, ini akan menyebabkan etnik-etnik berusaha untuk mempertahankan hak-hak mereka serta kesaksamaan. Proses mempertahankan hak tersebut akan merosakkan hubungan kaum kerana masing-masing mahu menjuarai perjuangan mereka.
"perpaduan tidak memberi erti kalau sekadar dalam lafaz kata-kata semata-mata. perpaduan tidak wujud hanya dengan disuruh-suruh dan diseru-seru. perpaduan harus diwujudkan atas kepentingan rakyat dan bukan kepentingan suatu pihak atau golongan sahaja"

- sn usman awang
"those who cannot remember the past are condemned to repeat it"
- george santayana-
PERKARA 3
isu penghinaan bulan ramadhan oleh alvin & vivian
"Dan janganlah kamu cerca benda-benda Yang mereka sembah Yang lain dari Allah, kerana mereka kelak, akan mencerca Allah secara melampaui batas Dengan ketiadaan pengetahuan. Demikianlah Kami memperelokkan pada pandangan tiap-tiap umat akan amal perbuatan mereka, kemudian kepada Tuhan merekalah tempat kembali mereka, lalu ia menerangkan kepada mereka apa Yang mereka telah lakukan."

- al an'am (108)
1. Hazel Sia - "Can we just ignore this shameless couple? They do not represent the Malaysian Chinese, they are the worse garbage...no respect for others and their own families".
2. Kelly Lee - "Not all Malay call us babi and cina tsunami. Only certain malays...I am good with my Malay friends...sad to see Alvin was a law student. Disgrace to the Chinese and as a Malaysian. Sometimes I wonder, how did he get his scholarship".


3. Aizat Ahmad - "saya harap isu sensitif orang Islam jangan dipermainkan. Saya masih lagi hormat bangsa Cina kerana kawan-kawan saya ramai yang Cina, Jangan sampai hormat saya terhadap bangsa Cina hilang kerana isu ini...Mohon jangan ulangi kesilapan ini".
" Soal agama tidak sepatutnya ada toleransi, malah pemimpin Tionghua juga mengutuk perbuatan pasangan ini. Oleh itu rakyat Malaysia minta supaya Alvin dan Vivian ditahan serta merta dan dipenjarakan." - Datuk Bung Mokhtar Radi, ADUN BN Kinabatangan
Tan Sri Annuar Musa (BN-Ketereh) - " Gejala membangkitkan isu sensitif harus dibendung bersama kerana ia buruk untuk masa depan negara."
Datuk Dr. Yeow Chai Tiam (pengerusi MCA) - "kedua-dua individu itu tidak sensitif terhadap perasaan orang Islam dan tindakan tersebut telah mencetuskan masalah yang besar".
PERKARA 152
ISU PERTUKARAN ISTILAH BAHASA MELAYU KE BAHASA MALAYSIA
'takkan melayu hilang di dunia'
- Hang Tuah
PERTUKARAN BAHASA MALAYSIA KE BAHASA MELAYU PADA 1986
Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan Malaysia, menyebut bahawa: "Bahasa kebangsaan ialah bahasa Melayu". Jadi, tiada pertukaran nama bahasa Melayu ke bahasa Malaysia terjadi sebenarnya.
PERTUKARAN BAHASA MELAYU KE BAHASA MALAYSIA PADA 2007
Simbol bahawa bahasa ini adalah bahasa untuk semua dan tidak mengira kaum.
“Keputusan kerajaan mengubah penggunaan istilah Bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia pada awal Jun lalu merupakan pengorbanan terbesar kaum Melayu untuk perpaduan di negara ini.” (Utusan Melayu, Isnin 30 Julai 2007).
PERKARA 153
ISU PERISTIWA 13 MEI 1969
"janganlah terlalu ghairah berpolitik sampai keselamatan negara diabaikan. pemimpin negara kita pun bergaduh sesama sendiri. itu sebab negara kita mudah dicerobohi dan diserang.
- tan sri Musa Hassan-
kematian : 196 orang.
kecederaan : 439 orang.
hilang : 39 orang.
ditahan : 9143 orang.
kemusnahan harta benda : 211 kenderaan.

Peristiwa 13 Mei 1969 ialah rusuhan kaum yang berlaku dan kemuncak masalah perpaduan di Malaysia. Tragedi yang berkait rapat dengan “Pilihan Raya Umum 1969” merupakan satu titik hitam dalam sejarah negara Malaysia.
1. ISU PERKAUMAN DALAM PILIHAN RAYA 1969
2. PEMBANGKANG MERAIKAN KEMENANGAN
3. PERARAKAN KEMATIAN CINA
4. RUMAH MENTERI BESAR SELANGOR
5. PANGGUNG ODEON
6. ASKAR MELAYU
7 MAGERAN
KRONOLOGI :-
Full transcript