Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

utilizarile fierului

clasa a VIII-a A
by

mihaela olguta toma

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of utilizarile fierului

Fierul Fierul Proprietati fizice
. solid, cenusiu, cu luciu metalic duritate mică : 4,5 greu, are densitate medie(7,8g/cm)3 , fiind un metal greu, punct de topire ridicat (1455°C) maleabil şi ductil, bun conducător de căldură şi electricitate, prezintă fenomenul de feromagnetism, formează uşor aliaje (fonta şi oţelul)

Fierul este un element chimic metalic, notat cu simbolul Fe (din limba latină: ferrum), ce are numărul atomic 26 și masa atomică 56. Este un metal aflat în prima grupă a metalelor tranziționale. Este elementul chimic cel mai întâlnit pe Terra, formând cea mai mare parte a nucleului acestei planete și este al patrulea element ca abundență în scoarța terestră. Fierul joacă un rol important în biologie, formând substanțe compuse cu oxigen molecular în hemoglobina și mioglobina; acești doi compuși sunt proteine comune ce au rol în transportul oxigenului la vertebrate. De asemenea, fierul este metalul cel mai utilizat în enzimele redox cele mai importante, care sunt implicate în respirația celulară, procesele de oxidare și reducere la organismele vegetale și animale. minereuri de fier
Deoarece fierul pur este casant, are punct de topire ridicat şi reactivitate mare, nu prezintă interes industrial.
Aliajele sale, în special fonta şi oţelul, prezintă o importanţă deosebita.
Metalurgia fierului poartă
numele de siderurgie. UTILIZARI Obiecte din fier UTILIZARI Cele mai bune surse de fier în alimente sunt ficatul,galbenusul de ou,carnea de porc, peştele, carnea de pui, lintea, fasolea, mazarea,brocoli,pătrunjelul ,pâinea din făină integrală,alunele, etc. În schimb, spanacul ca sursă principală de fier este un mit datorat unei greşeli de transcriere a cantităţii de fier . FIERUL IN ALIMENTE Cea mai importantă funcţie a fierului în organism este producerea hemoglobinei, substanţa care dă celulelor roşii culoarea specifică.
Rolul principal al fierului hemoglobinic consta in fixarea oxigenului din aer si transportul lui la tesuturi,unde oxigenul este eliberat din compusul cu hemoglobina.
Se asigura astfel oxigenul necesar arderilor din organism.
Deoarece organimul absoarbe fierul cu dificultate (aproximativ 10% din fierul ingerat este absorbit), corpul depozitează fier în ficat, rinichi, splină ,oase şi măduvă.
Întrucât rata de absorbţie a fierului este atât de scăzută, este important consumul zilnic de produse bogate în fier. ROLUL BIOLOGIC AL FIERULUI Membrii grupei:
-Toma Mihaela Olguta
-Dumitrascu Andreea
-Dojan Anca
-Anghel Elena Maria
-Lupu Valentina Niculina .
.
Full transcript