Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Gyöngybagoly

Copy this quick tutorial to learn how prezi works
by

Benedek Gagyi

on 2 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Gyöngybagoly

Színei
Életmódja
Éjszaka aktív ragadozómadár, szinte hangtalanul repül. Az ember által megmunkált földek jó vadászterületet jelentenek számára és előszeretettel fogyasztja a kártékony rágcsálókat. Széles zsákmányrepertoárral rendelkezik, fogyaszt rágcsálókat, cickányokat, madarakat, sőt ritkán denevért és kétéltűeket is. Az emészthetetlen csontokat és szőrt köpet formájában felöklendezi. Veszély esetén hanyatt vágja magát, és éles karmait mutatja a támadónak.
Költés
Védelme
A gyöngybagoly
(Tyto alba)

Szaporodása
Készítette:Gagyi Benedek
Lakott területeken és környékükön fészkel. Szívesen beköltözik templomtornyokba, elhagyott istállók, házak padlására. Fészekalja 5-6 tojásból áll, melyen 27-34 napig kotlik.
Hasoldala a tollas csüddel együtt ezüstfehér. lábfeje szürkésbarna, csőre rózsaszín. Szemürege sötét rozsdabarna, szeme fekete.Fejteteje, tarkója, háta, farkcsíkja sárgásbarna, lágy szürke márványozással és sorokban álló fekete pettyekkel. A szárnyfedők hasonlóak, röptében homoksárgának tűnik, farktollai pedig sötétbarnán vonalkázottak.
Szív alakú arca világos, szeme sötét.
Méretei
Testhossza 33-39 centiméter, szárnyainak fesztávolsága 80-95 centiméter.
Magyarországon fokozottan védett, eszmei értéke 100 000 Ft. Az ún. csökkenő számú fajok kategóriájába tartozik. Állománycsökkenésének oka a költőhelyek fogyása (alkalmas épületek lezárása, az élőhelykonkurens nyestek terjedése), a táplálkozóterületek beszűkülése, az urbanizációs hatások okozta pusztulás (rágcsálóirtó szer miatti mérgezések, pusztulás a közutakon és villamos vezetékek oszlopain, közvetlen emberi pusztítás). Elterjedésének peremterületein meghatározóak a kemény téli időjárás okozta állományveszteségek is. A faj védelmét a költőhelyek bővítésével (költőládák kihelyezésével) és védelmével (a nyestek távol tartásával és a fészkelőhelyek nyugalmának megőrzésével), valamint a kritikus téli időszakokban a táplálék átmeneti fedezésével „egérlárvák” létesítésével, tenyésztett kisrágcsálók felkínálásával és a magtárak ablakainak nyitva tartásával, vagyis a vadászati feltételek javításával segíthetjük elő.
Néhány alfaja
Magyarországon fő költési időszaka márciustól októberig terjed. A költéskezdet a zsákmányállatok egyedsűrűségétől és az időjárási viszonyoktól függ. Nagy táplálékbőség esetén korán kezdi a fészkelést. Hazánkban a táplálékviszonyok függvényében két sikeres költése lehetséges. . A költési időszakot a hím messze hangzó kiáltásai vezetik be. Fészket nem épít. Költőhelyén a hím forgással és fészkelődéssel próbál némi mélyedést kialakítani a tojásoknak, amelyek a puszta aljzatra kerülnek. Idővel a felgyülemlett köpetek filcszerű anyagán nyugszanak a tojások, vagy a fiókák . A tojó átlagosan 2, 5 naponként rak le egy tojást és legtöbbször már az első lerakása után kotlásba kezd. Általában a tojó üli a fészekaljat, a hím közben eteti párját. Megfigyelések szerint az első fészekalj nagysága átlagosan 5-6, ritkán 4-7 tojás. Kivételesen nagyobb fészekaljak is előfordulnak (a legnagyobb 16-os). A második költésben a fészekaljak némileg nagyobbak, átlagosan 5-9 tojásból állnak. A fészekalj nagysága és a másodszor költők aránya szigorú kapcsolatban van a legfontosabb zsákmányállat, a mezei pocok állományváltozásaival.


nyugat-európai gyöngybagoly Tyto alba alba – Nyugat- és Dél-Európa, Marokkó, Algéria, Tunézia, Kanári-szigetek nyugati szigetei
kelet-európai gyöngybagoly Tyto alba guttata – Közép- ,Kelet- és Északnyugat-Európa
korzikai gyöngybagoly Tyto alba ernesti – Korzika és Szardínia
észak-afrikai gyöngybagoly Tyto alba erlangeri – Észak-Afrika, az Arab-félsziget, Kréta, Ciprus, Irán és Irak
madeirai gyöngybagoly Tyto alba schmitzi – Madeira
kanári-szigeteki gyöngybagoly Tyto alba gracilirostris – Fuerteventura, Lanzarote és Allegranza a Kanári-szigetek közül
afrikai gyöngybagoly Tyto alba affinis – Afrika
madagaszkári gyöngybagoly Tyto alba hypermetra – Madagaszkár, a Comore-szigetek és az Aldabra atoll
indiai gyöngybagoly Tyto alba stertens – India, Srí Lanka, Mianmar északi része, Dél-Kína, Vietnam, Dél-Thaiföld
jávai gyöngybagoly Tyto alba javanica – Malajzia, Szumátra, Borneó, Jáva

Az Antarktiszon kívül minden földrészen megtalálható.
Előfordulása
A nyílt terepeken, illetve erdőszéli területeken szeret vadászni.Puha tollai teszik lehetővé a halk repülést,amellyel áldozata közelébe tud jutni észrevétlenül.Fő táplálékai a rágcsálók,de ritkán,
kis madarakkat is eszik.Egészben nyeli le táplálékát.
Táplálkozása,
vadászati szokásai
Full transcript