Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

A krétai civilizáció

No description
by

Debreceni Péter

on 8 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of A krétai civilizáció

A krétai civilizáció
létrejötte A Minószi kultúra
hellye a Földön A mükénéi sírokban gyakran találtak krétai eredetű ivócsészéket és fegyvereket. A leggazdagabban a tőröket díszítették, ezüsttel és fekete niellóval vonták be, a markolatot gyakran díszítették arannyal vagy drágakövekkel.
I. e. 2000 körül épültek meg az első nagyobb paloták. Ezek őrzik a minószi kultúra emlékeit. A legnagyobb a knósszoszi palota, melyet i. e. 1900 körül emeltek. Kr. e. 1700 körül újból hozzáláttak a paloták építéséhez. Ekkor megjelentek a színes falfestmények, (freskók) is a házakon. Gazdaság A kultúrával együtt fejlődött a kézműipar is, amely nagy hatást gyakorolt a kereskedelemre. Megjelentek a fazekaskorongok, melyekkel a tömegtermelés megjelenése mellett a kész termékek minősége is fejlődött.

Fellendült a mezőgazdaság, magas fokra fejlesztették a szőlő és az olajbogyó termesztését. Egyre több juhot tenyésztettek, így egyre több gyapjúhoz jutottak. Termékeikkel a tengeren is kereskedtek.

Fejlődött az ipar, egyre több vasat és bronzot használtak, amelyekből mindennapi használati tárgyakat – evőeszközöket, különféle használati termékeket – készítettek, amelyek megkönnyítették a ház körüli munkát, hatékonyabbá tették a mezőgazdaságot. A kereskedelem is rohamos fejlődésnek indult. Hajózás és kereskedelem A krétai civilizáció virágzásának egyik fontos összetevője volt a tengeri kereskedelem. Ennek alapját az Egyiptomiaktól átvett és továbbfejlesztett hajóépítési ismeretek biztosították, erre bizonyítékok a hajóábrázolásokon megjelenő egyiptomi jellegzetességek. Jelentős krétai újítás azonban, hogy megjelenik a döfőorr, ami csak a hajógerinc meghosszabbításaként képzelhető el. Vagyis a krétaiak az egyiptomiakkal szemben már használták a hajógerincet, mint a hajótest alapját.Erős hajóikkal virágzó kereskedelmet építettek ki és tartottak fent a Földközi-tenger keleti medencéjében, amelynek védelmére erős hadiflottát hoztak létre.[2] Társadalom, vallás, kultúra A hatalmat itt nagyobbrészt nők tartották kezükben, míg a férfiak szerepe kisebb volt. A nép többi tagja egyszerű pásztorkodásból, kisebb iparral foglalkozott. A társadalomra vonatkozó ismereteink rendkívül hiányosak, mert írásuk a mai napig megfejtetlen.
Az előző feltevéseket az alapozza meg, hogy csak azok a városok voltak kiépítve (Knósszosz, Phaisztosz, Malia) melyekben a művészet magas fokra jutott, s a kereskedelem is itt zajlott. Flottáik a Mediterráneum keleti felével kereskedtek. A többi kisebb város csupán mezőváros volt vagy iparváros.
A vallás nagy szerepet játszott. A vallás azonban nem a keleten ekkorra eluralkodó transzcendens teremtésközpontú, hanem természetvallás volt, középpontjában az azt megtestesítő női istenséggel. A hanyatlás Kr. e. 1500 körül a kultúra ismét romokban hevert. Ennek oka lehetett a Thira (ma Szantorini) szigetén bekövetkezett vulkánkitörés és szökőár. Mások szerint lázadás állhat a középpontban, megint mások inváziót emlegetnek. Ebben az időben az égei-tengeri szigetvilág több városát is tűz emésztette el.
A minószi kultúra ennek ellenére később még egyszer felemelkedett, és rövid ideig virágzott, de nem volt már elég ereje a kibontakozáshoz. Megjelentek a szárazföld felől érkező új telepesek, az akháj hódítók, akik új írást, új kultúrát hoztak magukkal. Ezzel a krétai kultúra lehanyatlott, helyét a mükénéi kultúra vette át. A civilizáció jellemzi A krétai civilizáció a mezőgazdaság és az ipar fejlettségének köszönhetően magas szintre jutott. Ismerték a padlófűtést; vízvezetékeket, csatornákat és fürdőket építettek. A kultúra egyes elemeit átvették a mükénéiek közvetítésével a görögök is. Felhasznált irodalom Internetes források:
Minószi civilizáció-Wikipédia a szabad enciklopédia.
felhasználás időpontja:2013.01.02.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Min%C3%B3szi_civiliz%C3%A1ci%C3%B3
Képek:
cím:Google
A palota és afreskó:
http://anotherlife2time.qwqw.hu/?modul=blog&a=71653
A térkép:
http://www.verkatravel.com/greece/crete2008/crete2008_17.html
Az olajbogyó:
http://www.izekesivek.hu/index.php?p=gyogynovenyek&l=253
Könyvi források:
NOVUM TÖRTÉNELMI enciklopédia,
fordította:Nagy Viktória
kiadás dátuma:2003
kiadó:Novum kiadó
oldalszám:16.o. A legkorábbi európai civilizáció Kréta szigetén jött létre 4500 évvel ezelött.
Minosz kultúrának is nevezik a legendás Minosz király után. A krétai civilizáció az Égei tenger déli részén egy Kréta nevű szigeten alakúlt ki,ami a mostani Görögország déli részén található. Az i. e. 2000 és i. e. 1450 közötti kort szokás aranykornak is hívni, ekkor érte el csúcsát a minoszi civilizáció, amely a palotaépítésekben is megmutatkozik. Az arany kor Müvészet és kultúra Készítette:Debreceni Péter 2013.01.02. Egy kis ízelítö a knosszoszi palotából: Csak képes videó! Nem a témához illik de
én érdekesnek tartom. A görögök
Full transcript