Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Els 4 viatges de Colom, antecedents del descobriment i avenços tècnics i científics.

No description
by

torcuata habichuela

on 9 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Els 4 viatges de Colom, antecedents del descobriment i avenços tècnics i científics.

segon viatje
Amb el suport dels Reis Catòlics , Cristòfor Colom decideix emprendre una altra expedició ja que estava convençut que encara li quedava el més important per descobrir : els tresors dels pobles orientals .
Colom va partir de Cadis el 25 de setembre de 1493, al comandament de 17 vaixells i 1200 homes . 40 dies més tard va descobrir les Antilles , Cuba i Puerto Rico . Cap a fins de novembre va arribar a l'Espanyola i va trobar el "fort de Nadal" destruït : els 40 voluntaris havien estat assassinats . Llavors allà Colom va fundar la primera ciutat , la qual va anomenar Isabela , en honor a la reina d'Espanya .
Part de l'expedició va tornar afeblida i malalta a Espanya en 12 vaixells . A l'abril de 1494 Colom va seguir explorant el Mar de les Antilles amb 3 caravel • les. Malgrat els seus esforços per trobar el continent , només es va topar amb una altra illa i poc or . Quan va retornar a Isabela es va trobar amb greus problemes . Els espanyols obligaven els indis a que els lliuressin l'or i es mataven entre si .
Tampoc arribaven bones notícies d'Espanya : molts dels que havien tornat criticaven a Colom davant la Cort i el denunciaven com un pèssim administrador a les noves colònies de les Índies . El navegant genovès va retornar llavors a Espanya . Allà va presentar la seva defensa davant els Reis Catòlics .

grup 1: ammar, dídac i judit
Primer viatje
El 3 d'agost de 1492, Cristòfor Colom juntament amb els germans Martín i Vicente Pinzón i 120 homes , va partir del Port de Pals amb dues caravel • les i una nau . Van navegar fins a les Illes Canàries i d'allà van partir a l'oest . Al no veure terra, Colom va decidir que si en tres dies no s'albiraven terra , tornarien a Espanya.
El 12 d'octubre de 1492, després de 72 dies de navegació , el mariner Rodrigo de Triana va veure terra ferma .
Colón i la seva expedició van arribar a la illa que els nadius anomenaven Gunahaní , i que Colom va batejar com San Salvador . Immediatament va començar a explorar la zona i aviat va arribar a l'actual Cuba , a la qual va nombrar Joana .
Colom estava convençut d'haver arribat a les Índies Orientals i per això va anomenar " indis " als seus habitants . A més , amb la idea fixa de que estava en Catay , Colom es va donar a la tasca de buscar la residència del Gran Khan , de manera que va recórrer part del nord de Cuba i va arribar a l'illa que avui és d'Haití, a la qual va batejar com “La Espanyola”.
En aquell indret, Colom va construir un fort amb les restes de la Santa Maria , que s'havia estavellar. Aquest refugi es va anomenar "Fort de Nadal " i va ser el primer assentament espanyol a Amèrica .
El 4 de gener de 1493, Colom va tornar a Espanya amb les dues caravel • les que li quedaven , deixant 40 homes en el fort de Nadal . A Barcelona , els Reis Catòlics van rebre solemnement l'Almirall , que va arribar mostrant 6 aborígens , alguns fruits exòtics i una mica d'or . L'èxit i fama de l'empresa expedicionària de Colom li va permetre obtenir el finançament per a un segon viatge .

tercer viatje
A causa del desprestigi en les Índies i la difícil situació econòmica de la Corona , el tercer viatge va resultar més complicat que l'anterior . Fins i tot , la manca de voluntaris per acompanyar Colom en el seu viatge , va fer que la Corona perdonés als delinqüents que estiguessin disposats a embarcar-se en aquest viatge .

El 30 de maig de 1498, part de Sanlúcar de Barrameda amb sis naus prenent el camí del Sud . El 31 de juliol va arribar a la illa de Trinitat . D'allí va passar a les costes de Veneçuela i finalment al travessar l'estret de la Boca de Sierpes , arriba a la Península de Paria . Allà es va trobar amb indis adornats de perles i amb un paisatge exuberant i , tal com ho revelen les cartes que enviés als reis , Colom va pensar que havia descobert " El Paradís Terrenal " .

El 13 d'agost abandonen el Golf de Paria i passen davant Tobago i Granada seguint rumb cap a l'Espanyola que havia quedat sota el control dels seus dos germans ( Bartolomé i Diego ) . Es va trobar que els colons espanyols s'havien revoltat a causa de la febre d'or , la inadaptació al clima i la severa disciplina imposada per Bartolomé . Colom va fer llavors penjar a diversos , però només va aconseguir augmentar les rebel • lions .

Els revoltats , per la seva banda , van informar a la Corona sobre els abusos i actes de crueltat que cometia la família Colom a l'illa. A l'octubre de 1498 , Colom va enviar una carta als reis d'Espanya sol • licitant ajuda per dominar la situació .

Finalment, el 23 d'agost de 1500 Francisco de Bobadilla és enviat per la Corona a l'Espanyola , per substituir el virrei i governador . Va haver-hi certa resistència per part de Colom i la seva família , la qual cosa va obligar a arrestar i tornar a Espanya a principis d'octubre.

quart viatje
En consideració als seus serveis , la Cort va retirar els càrrecs a Colom i, va recuperar el suport per a una quarta expedició . L'11 de maig de 1502, part amb el seu germà Bartolomé i el seu fill Hernando Colón des de Cadis amb quatre naus i 150 homes . L'objectiu principal d'aquest viatge era tocar terra ferma i trobar un pas cap a la zona de les especierías , l'avantsala a la costa oriental del continent asiàtic .
Durant el viatge les caravel • les de Colom van patir els atacs de l'huracà , quedant tres d'elles a la deriva . No obstant això , van seguir endavant i el 24 de juliol es van ancorar en una illa del Jardí de la Reina , arribant el 1 d'agost a l'Amèrica Central. Des d'allà van fer un recorregut vorejant les costes de Nicaragua , Costa Rica i Panamà .
Al desembre van arribar al Canal de Panamà on es van dedicar a la recerca d'or , que segons els indis les mines estaven ubicades exactament en Veragua . Malgrat l'esforç , mai van trobar res.
En el camí , a Puerto Bell renuncien a una altra de les seves caravel • les , prossegueixen fins a l'actual Cap Tauró . El primer de maig canvien el rumb cap al nord i es dirigeixen cap a l'Espanyola . Però no aconsegueixen aquest objectiu i es veuen obligats a deixar aquests dos vaixells a Jamaica . Aquest naufragi els sotmet durant llargs mesos a una vida de constant perill, sotmesos al setge de la fam i dels indis , fins a arribar a l'Espanyola i demanar auxili al governador Ovando . Aquest envia una expedició de socors que aconsegueix posar fora de perill a Colom i la seva tripulació .
El 28 de juny surten de Jamaica i el 12 de setembre parteixen de l'Espanyola rumb cap a Espanya . Finalment , arriben a Sanlúcar de Barrameda el 7 de novembre de 1504. Així conclou la carrera d'aquest mariner audaç , tenaç i valent , que mor molt malalt al cap d'un any i mig , el 20 de maig de 1506, sense tenir noció de l'enorme abast i transcendència que haurien de tenir els seus descobriments .

HUMANISME
L'humanisme és un moviment intel • lectual , filosòfic i cultural europeu estretament lligat al Renaixement. L'origen se situa al segle XIV a la península Itàlica (especialment a Florència , Roma i Venècia ) en personalitats com Dante Alighieri , Francesco Petrarca i Giovanni Boccaccio . Cerca la Antiguitat Clàssica i reprèn l'antic humanisme grec del segle d'or i manté la seva hegemonia en bona part d'Europa fins a finals del segle XVI, quan es va anar transformant i diversificant a mercè dels canvis espirituals provocats per l'evolució social i ideològica d'Europa , fonamentalment en pactar amb els principis propugnats per les reformes ( luterana , calvinista , anglicana ) , la Contrareforma catòlica , la Il • lustració i la Revolució francesa del segle XVIII . El moviment , fonamentalment ideològic , va tenir així mateix una estètica impresa paral • lela , plasmada , per exemple , en noves formes de lletra, com la rodona coneguda com Lletra humanística , evolució de les lletres Fraktur tardogòtiques desenvolupada en l'entorn dels humanistes florentins com Poggio Bracciolini i de la cancelleria papal a Roma , que va venir a substituir mitjançant la impremta a la lletra gòtica medieval .
Antecedents del descobriment d'Amèrica
Hi havien tres antecedents:
Els Maies, l'Imperi Inca i els Asteques.
Maies

Els Maies eren un poble que va viure principalment al sud del que avui és Mèxic i a l'Amèrica Central.
Els maies van construir les famoses ciutats de Tikal, Palenque, Copán, Calakmul, Uaxactún, Altún Ha, i molts altres llocs en l'àrea. Van desenvolupar un imperi basat en l'agricultura, i consistia en nombroses ciutats-estat independents.

Inques
L'Imperi inca es una gran civilització que habitava Amèrica abans dels colonitzadors.
Aquesta civilització va surgir al segle XIII a la vora de la vall l'Urubamba i l'Apurímac. Abans de l’arribada dels colonitzadors al 1530, l'Imperi controlava les zones andines i les costes pacífiques dels territoris que corresponen actualment al Perú, l'Equador, Bolívia i la meitat nord de Xile, així com extensos territoris de l'Argentina i una petita zona de Colòmbia.
A difirencia de l’imperi maia els inques no vivien en ciutats d’estat independents, la seva capital era Cuzco.

Asteques

Els asteques van constituir un poble de la cultura nahua a la zona de Mesoamèrica que va existir des del segle XII al segle XVI. Van bastir un gran imperi la capital del qual va ser Tenochtitlan, sobre una illa del llac de Texcoco, on avui es troba la ciutat de Mèxic. Els asteques van parlar la llengua nàhuatl, que va ser la lingua franca de tota la regió.

Construcció Maia
Construcció Inca
Construcció Asteca
Avenços tècnics i científics
La brúixola és un instrument que serveix per orientar-se que té una agulla que assenyala d'una manera aproximada la direcció nord-sud, i est-oest, que es fonamenta en la propietat de les agulles magnetitzades.
Caravel·la
Una caravel·la era un vaixell de vela utilitzat entre els segles XIV i XVII. Era lleugera, molt alta, ampla i relativament curta (de fins a 30 metres), d'aparell llatí (i més endavant també rodó), i comptava amb dos o tres pals, sobre una sola coberta i amb un elevat castell de popa. Gràcies a aquestes característiques va poder afrontar amb èxit els viatges d'exploració a través de l'oceà: anava a deu quilòmetres per hora i podia navegar contra vent. D'origen portuguès, va ser perfeccionada a l'Escola de Navegació de Sagres, fundada per Enric el Navegant a començament del segle XV; el model portuguès es va imposar a la resta de la Península Ibèrica, sobretot a Andalusia, on es va crear la caravel·la d'aparell rodó.
La brúixola
Portolà
El portolà és un manual generalment amb forma de llibre, usat en la navegació medieval per la mediterrània conformat per llistes sistemàtiques de ports, d’aquí el seu nom, les distàncies entre ells i les direccions per adreçar-s’hi; així mateix indiquen els accidents geogràfics de referència, els perills per a la navegació, les condicions dels ports o les fonts d’aigua dolça, entre altres informacions d’interès comercial.
esperem que us hagi agradat i ho hagueu entès :)
index
· Primer viatje
· Segon viatje
· Tercer viatje
· quart viatje
· Antecedents del descobriment d'Amèrica
· maies
· inques
· asteques
· humanisme
· brúixola
· portolà
· caravel·la
Full transcript