Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Коста Солев Рацин (1908-1943)

No description
by

Despina Dimitrovska

on 16 February 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Коста Солев Рацин (1908-1943)

Биографија
Коста Солев Рацин (1908 - 1943) е една од најистакнатите интелектуалци што ги дала Македонија во периодот помеѓу двете светски војни, но и воопшто. Најпознат е по својата збирка песни „Бели мугри“, поради која се смета за основоположник на современата македонската литература, но Рацин беше многу повеќе од само наш најдобар поет помеѓу двете светски војни - неговата активност како истакнат работнички и комунистички деец обично се потиснува во втор план, но сликата на Рацин без овој елемент не соодветствува на реалноста.


Творештво

Со неговото перо се искажува богата творечка природа, што извира од корените на животот, на угнетениот и поробениот народ, за да мине во пркос и отпор, за чекорење кон сончевата слобода. Со својата поезија на македонски јазик, тој ги создаваше вредностите на македонската национална култура и го објавуваше нејзиното право на слободен развиток токму во времето кога беше одрекувана и забранувана. Кај Рацин се јавува интерес за собирање македонски народни песни, сказни и анегдоти. Во нив го бара духот на македонскиот човек и неговото револуционерно минато.Кај Рацин јасно се издвојуваат две фази во неговото творештво. Првата фаза опфаќа песни напишани на српски јазик,а втората, на македонски.
Живот
Коста Солев е роден во Велес на 22 декември 1908 година во семејството на Марија и Апостол Солеви. Притиснат од сиромаштијата и потребата од работна рака во грнчарската работилница на татко му, во 1918 година е принуден да го напушти редовното школување и да стане грнчар. Сепак, неговата желба за учење е голема и тој продолжува да се самообразува.
Коста Солев Рацин
(1908-1943)

Напишано: 1939
Извор: Кочо Рацин „Поетски творби“, „Македонска книга“ (Скопје) 1991.
Техничка обработка: Виктор Лозанов, Александар Ковачевски
Онлајн верзија: февруари 2006
Во состав на збирката песни влегуваат:
1.ДЕНОВИ
2.ПЕЧАЛ
3.СЕЛСКА МАКА
4.ТУТУНОБЕРАЧИТЕ
5.ЛЕНКА
6.ПРОШТАВАЊЕ
7.БАЛАДА ЗА НЕПОЗНАТИОТ
8.ЕЛЕГИИ ЗА ТЕБЕ
9.УТРОТО НАД НАС
10.ТАТУНЧО
11.НА СТРУГА ДУЌАН ДА ИМАМ
12.КОПАЧИТЕ
Спомен куќата во Велес
Најпознатото дело на К.Рацин
„Бели мугри“
Изработиле: Ментор:
Ана Атанасова Милкица Миленковиќ
Деспина Димитровска
Алмира Јахјаова

Неостварената љубов
Младешка љубов која ја чувствувал кон Рахилка Фирфова која го инспирира да ги напише своите љубовни стихови со крв и мастило на 31 дописна картичка и стихозбирката „Антологија на болката” останата во ракопис.
Писмата на Коста Солев Рацин до Рахилка Фирфова
„Го земам твоето име како мое, а затоа ти подарувам бесмртност, кондензиран воздив по тебе. Антологија на болката... и мое портре ако побараш... капка крв од моето тело и душа- ја имаш веќе...Моето идно име- ме врзува засекогаш со тебе... прости ми или преколнувај- сеедно. А јас се љубам, се проштевам и се заборавам. Едно жалам : Што не ја чув смислата преку звукот на твоите зорови... или барем нивната трага со мастило...“
„Колку ли лудо ве сакам во болката! Па ако поминете утре со наведната глава немо покрај мене, божествена жено, знајте само: посилно одшто змијата кога сипе отров и со Болка, подлабока од мојот гроб-ве поздравува срцето што страда по вас...“
Раца Фирфова и Кочо Рацин
Full transcript