Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Шашава песма

No description
by

Aleksandra Milutinović

on 5 March 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Шашава песма

"Плави чуперак" је збирка песама. Песме су разврстане у пет група, које се зову: "Први танго", "Прва љубав", "Све боје света", "Плави чуперак" и "После детињства". Основни мотив ове збирке је одрастање, а појављују се и други мотиви, као што су мотив љубави, тајне, сна, лепоте природе, детињства, пријатељства. Шашава песма Песник у лирској песми преноси своја размишљања, осећања, запажања преко лирског субјекта (лирско ја ). Лирски субјект не треба и не може да се потпуно поистовети са аутором. Ко је у„Шашавој песми“ лирски субјект који говори о својим осећањима и о реакцијама одраслих на њих? Мирослав Антић
"Шашава песма" Мирослав Антић написао је "Шашаву песму" која говори о проблемима једне девојчице у вашем узрасту. Мирослав Мика Антић (рођен 14. марта 1932. у Мокрину — преминуо 24. јуна 1986. у Новом Саду) био је српски песник. У родном Мокрину похађао је основну школу, гимназију у Кикинди и Панчеву, а студије је уписао у Београду. Живео је у Новом Саду.
Пре него што је постао познат, бавио се разним пословима. Био је морнар, радио је и у луткарском позоришту. Сем писања бавио се и сликарством, новинарством и филмом. Био је и уредник листа „Ритам“ и Змајевог „Невена“, а такође је био новинар "Дневника". Познатија дела су му:
„Војводина“
„Испричано за пролеће“
„Рождество твоје“
„Плаво небо“
„Насмејани свет“
„Псовке нежности“
„Концерт за 1001 бубањ“
„Мит о птици“
„Шашава књига“
„Издајство лирике“

За децу је написао:

„Плави чуперак“
„Хороскоп“
„Прва љубав“
„Гарави сокак“
„Живели прекосутра“
"Плава звезда"

Режирао је филмове „Доручак са ђаволом“, „Свети песак“, „Широко је лишће“, „Страшан лав“ и др. Када вас родитељи највише критикују? У којим ситуацијама имате утисак да вас не разумеју? Основни мотив: заљубљивање Шашава песма

Мама ми каже: шашаво моје,
шта се то збива у твојој глави?

У њој дечаци, кажем, постоје,
дечаци смеђи, црни и плави.

Мама ми каже: шашаво моје,
зар могу тамо сви да се сложе?

Ја мами кажем: кад већ постоје,
нек ту и стоје - шта се може !

Мама ми каже: пусти приче,
- збијени тако на шта личе?

Ја руком махнем
и уздахнем.

Сви они личе, сви много личе,
на нешто лепо, као из приче.

На све што чекам. На све што хоћу.
Личе на немир. И на самоћу.

Мама ми каже: шашаво моје,
па они, значи, не постоје!

Постоје, кажем, као на јави,
дечаци смеђи, црни и плави.

Шта да се ради?, мама вели.

Ја кажем: ништа, већ да се жели,
да никад чекање не избледи.

Мама ме пита: а да л' то вреди?
А ја се смешкам: видећеш - вреди! Лирски субјекат у овој песми је девојчица која је почела да размишља о дечацима и заљубљивању. Она преноси свој разговор са мајком о тој теми. Девојчица је помало збуњена јер јој се дешава нешто што раније није доживела. Мајка има много разумевања за њу јер схвата да девојчица одраста и да је све што осећа уобичајено за њене године. Девојчици значи то што о свему може да разговара са мајком и што је мајка ту да јој помогне. На који начин је Јана била шашава?

Песник је опевао мотив кроз дијалог девојчице и мајке. Мајка поставља питања, а девојчица одговара и тако открива своје мисли и осећања. Песма има 13 строфа, од којих једна има само један стих, а остале по два. Рима постоји, али није свуда једнако распоређена. Овакав облик песме одговара осећањима девојчице.
Она је истовремено и весела и збуњена. Одговара кратким реченицама и једноставним језиком, јер је у њеној глави збрка. Неколико пута се понавља стих:
"Мама ми каже: шашаво моје,"
Понављање показује да мајка примећује и прати шта се са девојчицом догађа. Која су стилска обележја песме? Она ћерку зове "шашаво моје" јер је разуме и симпатична јој је та збрка у њеној глави. У чему је посебност овог књижевног дела? Аутор песме и извођење: Леонтина Кабаре "Путуј Европо" рецитује: Горица Поповић субјективност
мелодичност
осећајност
сажетост израза Које особине лирске песме уочавамо на примеру ове песме? Које стилске фигуре уочавате?
Дајте примере! Напишите пар стихова својој симпатији док слушате једну љубавну песму. Читамо стихове ученика. Нацртајте своју омиљену шашаву фризуру.
Погледајте какве су фризуре имали Фрида Кало и Салвадор Дали. Какве ћете линије користити?
У каквом ритму ћете их распоређивати?
Kaко бисте описали своју данашњу фризуру? Заједно коментаришемо најбоље радове на папиру и најбоље живе моделе. Доносимо одлуку о најуспелијој трансформацији, а најуспелије ликовне радове качимо на пано школе. Ученици су добили задатак да се сликају дигиталним фотоапаратом. У групама за домаћи задатак добијају да направе спотић у програму који сами изаберу у коме ће се смењивати њихове шашаве фризуре, а да у позадини буде музика из неке шашаве дечије песме. Спот треба да изгледа отприлике овако: Имате петнаест минута да, уз помоћ прибора који сте добили, другу из клупе направите што шашавију фризуру.
Ако можете, придржавајте се његове жеље. Ако не, будите креативни! Како бисте је променили?
Нека вам рука буде опуштена, а потези слободни. Играјте се линијама. Кад завршите, свој рад и предлог за вашу нову фризуру дајте другу који седи до вас.
Full transcript