Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Doprinos Nikole Tesle i Mihajla Pupina razvoju nauke o elekt

No description
by

Miljana Simonović

on 27 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Doprinos Nikole Tesle i Mihajla Pupina razvoju nauke o elekt

Nikola Tesla je konstruisao svoj čuveni elektromotor 1887. godine. Najveću primjenu ima njegov asinhroni elektromotor koji može raditi koristeći monofaznu ili trofaznu struju. Radi na principu obrtnog elektromagnetnog polja (Tesla je otkrio obrtno elektomagnetno polje 1882. godine). Motor ima dva glavna dijela: stator i rotor. Stator na unutrašnjoj strani ima tri odvojena kalema (kola). Rotor se nalazi unutar na osovini, ima oblik malog cilindra sa omotačem od paralelnih bakarnih šipki. Na kraju tih šipki su po jedan bakarni prsten koji ih povezuje.
Kada se struja propusti kroz kalemove statora nastaje obrtno magnetno polje. To magnetno polje indukuje struju u provodnicima rotora i tada se rotor ponaša kao elektomagnet

Doprinos
Nikole Tesle
Objavio je veliki broj naučnih radova i patentirao 29 izuma.Medju radovima najpoznatiji su oni koji se odnose na prirodu rengenskih zraka i njihovog dejstva u raznim sredinama.Takodje, ispitivao je električno pražnjenje u cevima sa razredjenim gasom Najpoznatiji njegov izum su Pupinovi kalemovi,
specijalni indukcioni kalemovi koji su bitno unapredili kvalitet telefonskog i telegrafskog prenosa informacija na velike daljine.Postavljanjem ovih kalemova u telefonske kablove domet mogućeg razgovora se povećava i nekoliko desetina puta i na taj način znatno pojeftinjuje ovakva komunikcija.Ovaj izum Pupinov, nazvan pupinizacija i danas se primenjuje.

Doprinos Mihajla Pupina
Tesla je dao odlučujući doprinos u tada aktuelnoj raspravi kojoj od dve vrste struje, jednosmernoj ili naizmeničnoj, treba dati prednost.Izumi su mu definitivno potvrdili prednost naizmenične struje, naročito u pogledu jednostavnijeg i jeftinijeg transporta.Naizmeničnoj struji se može srazmerno lako menjati napon i tako smanjiti gubitke prilikom prenošenja. U skladu sa Teslinim patentima konstruisana je prva hidroelektrana na Nijagari.
Doprinos Nikole Tesle
Mihajlo Pupin je rođen 9. oktobra 1854. godine, po gregorijanskom kalendaru, ili 27. septembra 1854. godine po julijanskom kalendaru, u selu Idvor (danas u opštini Kovačica) u Banatu (tada Austrijsk carstvo, danas Srbija). Otac mu se zvao Konstantin, a majka Olimpijada. Po odlasku u Ameriku, dodao je svom prezimenu i reč „Idvorski“ (engl. Michael Idvorsky Pupin), čime je naglasio svoje poreklo. Umro je 12. marta 1935. godine u Njujorku i sahranjen je na groblju Vudlon (engl. Woodlawn) u Bronksu

Mihajlo Pupin
Nikola Tesla (Smiljan, 10. jul 1856 — Njujork, 7 januar 1943) je bio jedan od najpoznatijih srpskih i svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike elektrotehnike i radiotehnike.
Najznačajniji Teslini pronalasci su polifazni sistem, obrtno magnetsko polje, asinhroni motor, sinhron motor i Teslin transformator. Takođe, otkrio je jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka.
Njegov sistem naizmeničnih struja je omogućio znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.
Prvi je Srbin koji je nominovan za Nobelovu nagradu, 1937. godine.
Umro je u svojoj 87. godini, siromašan i zaboravljen.
Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, jedinica mere za gustinu magnetnog fluksa, tesla.
Nikola Tesla je autor više od 700 patenata, registrovanih u 25 zemalja, od čega u oblasti elektrotehnike 112.

Nikola Tesla
Doprinos Nikole Tesle i Mihajla Pupina razvoju nauke o elektromagnetnim pojavama i njihovoj primeni
Zanimljivosti iz života Nikole Tesle
Nikola Tesla je bio ne samo sjajan već i strastven matematičar koji je stalno tražio probleme – da bi imao šta da rešava. U restoranu, na primer, ne bi ni dodirnuo supu pre nego što bi izračunao koliko zapreminu ona zauzima u tanjiru. Jedne večeri kelener mu je na kraju obeda doneo posudu sa voćnom salatom. Svaki komadić voća imao je drugačiji oblik i zapreminu. Tesline oči su zablistale. Problema je bilo čitavo brdo – uživanje za strastvenog matematičara. Uzeo je olovku i uskoro je njegova beležnica bila ispunjena nizovima brojki. Posle izvesnog vremena kelner mu je prišao i zapitao ga:
- Nešto nije u redu sa voćnom salatom? Vidim da je niste ni dodirnuli.
- Zašto ne bi bilo u redu? – odgovori Tesla i ne dižući glavu. – Odlična je... bolje ne bi mogla biti.

Zanimljivosti o
Mihajlu Pupinu
Jednom prilikom Pupin je na poklon dobio dva ždrepca od prijatelja koji je imao ergelu. Obučavao ih je sa velikim umećem i zadovoljstvom, tako da su osvajali mnogo nagrada. Pupinov drug iz studentskih dana, iznenađen što jedan profesor nastupa na izložbi konja, mu je prokomentarisao: „Ako vi ovako obučavate i studente, kao što ste obučili konje, onda ste najveći profesor u Americi.“ Pupin mu je na to odgovorio da bi to bilo tačno samo da ne mora da radi istovremeno sa dvesta, već samo sa dva studenta.
Hvala na pažnji

Pripremile:

Janja Ivanović i Miljana Simonović
8/2
Full transcript