Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sapunët dhe detergjentët

No description
by

Arbana Muli

on 4 February 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sapunët dhe detergjentët

Sapunët dhe
detergjentët
Çfar janë sapunët
Sapunet jane kripera te acideve yndyrore te larta. Zakonisht sapunet jane kripera te metaleve alkalin (Na,K) te acideve te larta yndyrore.
Lloji i sapunit qe prodhohet varet nga bazaqe perdoret per sapunifikim.
Llojet e sapuneve
Sapunet ndahen ne dy lloje :Sapuni i forte dhe sapuni i bute.
Sapuni i forte eshte kripe e natriumit R-COONa
Sapuni i bute eshte kripe e kaliumit, R-COOK
Sapuni i forte ose i natriumit perdoret ne amviseri per larjen e rrobave ,si sapune tualeti etj.
Sapuni i bute ose i kaliumit perdoret per pastrimin e rrojes,te dhembeve etj.
Historia e sapuneve
Sapunet u zbuluan nga egjiptasit e lashte disa mijera vjet me pare .Prodhimi i sapuneve u shkrua nga Julius Cezari .
Ata perdoren mbetjen e hirit te drurit po ashtu provuan ti zienin produket yndyrore krijuan perzierje te tyre dhe me procesin e sapunifikimit filluan ti pedornin sapunet.
Perfitimi i sapunit
Sapunet nuk jane produkte natyrore ,por perfitohen ne menyre natyrale me produkte natyrore.
Kur yndyrat dhe vajrat ngrohen me tretesire ujore te hidroksidit te natriumit ose te hidroksidit te kaliumit,atehere perfitohen glicerina dhe kriperat e acideve te larta yndyrore te natriumit ose kaliumit.
Ne te kaluaren hiri i drurit (qe permban baza si karbon-kaliumi) eshte perdorur ne vend te hidroksidit te natriumit .
Procesi i formimit te sapunit nga bashkveprimi i yndyres me hidroksidin e natriumit quhet sapunifikim.

Sapuni perfitohet edh enga bashkveprimi i acideve te larta yndyrore me karbonat natriumi ose karbonat kaliumi
Molekula e nje sapuni eshte e perbere prej dy pjeseve:prej radikalit ose mbetjes hidrokarburike edhe prej mbetjes jonike.
Pjesa hidrokarburike e molekules eshte
hidrofobike
(Urrejtje ndaj molekulave te ujit apo jo dashamir i ujit), ndersa mbetja jonike eshte
hidrofile
(Dashamir i ujit).
Perdorimi I Sapuneve
Pasi tretesira e sapunit i largon papastertite (Njollat) qe gjenden ne rroba dhe ne sende tjera, arrin ta ben kete duke i shkeputur at njolla ne grimca te vogla te cilat zhduken me shkumen e sapunit.
Sapunet e Natriumit dhe Kaliumit treten ne uje duke formuar tretesira ujore koloideale te cilat shkumojne kur perzihen.
E mete kryesore e spuneve eshte se ne uje te forte krijojne kripera te patretshme me acidet yndyrore te larta ,qe shkaktojne zvoglimin e tretshmerise se tyre.
Detergjentët
Kimistet dhe shkenctaret nje kohe te gjate jane perpjekur te gjejne lende te reja per larje te cilat i mbulojne te metat e sapuneve dhe kjo eshte arritur me zbulimin e lendeve larese sintetike te cilat quhet detergjente (qe nga lat. d.m.th detergere-pastroj)
Detergjentet jane me natyre alkilbenzensulfonate ose alkilsulfate te natriumit apo te kaliumit me varg te gjat te hidrokarburit .
Perparesite e detergjenteve
Perpasresite e detergjendeve krahas sapuneve jane:treten lehte ne uje,tretesirat ujore te tyre jane neutrale ,absorbojne leht papastertine ,nuk i pengon uji i fort ejt.
Perfitohen prej lendeve te para te lira si nafta etj.
Perdorimi i detergjenteve
Ato gjejne zbatim ne amviseri ,ne industrine e tekstilit ,ne mjeksi ,ne miniera ,kozmetika per perfitimin e shampos ,te pastave ,per aparate zjarrfikese etj
Punuan:Arbana Muli
Redona Hoxha
Klasa:9/3
Arsimtarja:
Hidajete Jashanica
Full transcript