Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

BOSC EQUATORIAL

No description
by

Roger

on 4 June 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of BOSC EQUATORIAL

BOSC EQUATORIAL
CADENES TRÒFIQUES
LOCALITZACIÓ i CARACTERÍSTIQUES
CLIMOGRAMA
PIRÀMIDE TRÒFICA
El que més caracteritza el bosc equaorial és la inmensa varietat d'espècies animals i vegetals. El paisatge dels boscos equatorials és dens i exuberant i no hi ha cap espècie que domini.

Una de les característiques més destacades de la fauna és la seva especialització segons la part del bosc on viuen. Podem trobar panteres, grans reptils, cocodrils, tucans, insectes, aràcnids, micos, simis...

Entre les espècies més representatives de la flora al bosc equatorial hi ha la caoba, el bambú, l'eucaliptus, així com lianes, orquídies i altres. Al sòl hi arriba poca llum i, per tant, hi ha una intensa competència per aconseguir-ne.
El bosc equatorial es localitza principalment al nord d'Amèrica del Sud i a Amèrica Central (Selva Amazònica), el centre d'Àfrica i les illes de Malàsia, Indonèsia i Filipines. També el podem trobar al nord d'Austràlia i a zones del sud-est asiàtic com la Índia, el Vietnam o Tailàndia.
Es troba a la zona de l'equador i zones pròximes i també entre els dos tròpics.

Al bosc equatorial es diferencien dos subtipus: el bosc ombròfil i el semiombròfil.

El bosc ombròfil (el seu nom ve de pluja) es situa a zones plujoses i la seva vegetació tendeix a tenir flla ampla i perenne.

El bosc semiombròfil és propi de regions amb precipitacions menys abundants. La vegetació és de fulla caduca, encara que no cauen a tots els arbres al mateix temps.
El clima equatorial és un subtipus de clima tropical, és a dir, càlid, que es caracteritza per les altes temperatures (mitjana anual de 27ºC) i regulars durant tot l'any. Les plujes són abundants i regulars també durant l'any. És un clima que es localitza a zones pròximes a l'equador i a la zona intertropical (entre els tròpics).
ADAPTACIONS A L'ECOSISTEMA
MENORCA
Fruits
És un mico de braço llargs i amb molta agilitat.
S'alimenta principalment de fruits silvestres de moltses espècies d'arbres diferents, encara que també menja flors i fulles tendres.
Ocelot
Boa Constrictor
És una espècie de reptil, la dieta del qual es composa de grans llangardaixos i també aus i mamífers.
És un animolt perillós, degut a la seva força muscular i a la seva mossegada. És un gran predador.
Arrels
Fulles
Herbes
Tapir
És un gènere de mamífers que té com a principal característica el seu allargat musell que empra per agafar fulles, arrels i herbes, que són el seu principal aliment. També li serveix per agafar plantes aquàtiques als pantans.
Caimà
Són una espècie de reptils carnívors que s'alimenten de peixos, moluscs, crustacis, altres reptils, aus, amfibis i mamífers no molt grans.
Jaguar
És un animal carnívor que basa laseva alimentació en preses grans (sobretot mamífers) i tambécaça caimans i anacondes adultes. Caça pràcticament tot el que pot capturar. Per poder caçar reptils com els caimans utilitza la seva mossegada forta, clavant les dents al crani.
PRODUCTORS
: Molta diversitat de plantes i arbres com el bambú, els eucaliptus, orquídies, lianes, i moltes altres espècies poc conegudes. Són éssers fotosintètics i duen a terme una enorme competència per la llum. Han d'estar adaptats a la gran humitat.

CONSUMIDORS PRIMARIS
: Guacamai, Tapir, Mico aranya, Mandrós, Aguti, Tucà, Papallona. Són sobretot herbívors que es mengen diversos tipus d'organismes autòtrofs (sobretot fulles, arrels, herbes o plantes aquàtiques).
CONSUMIDORS TERCIARIS O GRANS PREDADORS
: Són animals com el Jaguar o la Boa constrictor, que són grans carnívors que dominen l'ecosistema del bosc equatorial. Poden arribar a incluir en el seu aliment animals que es troben dins el grup de consumidors secundaris.
DESCOMPONEDORS
: Fongs i Bacteris. Descomponen les restes de qualsevol dels animals d'esglaons anteriors i les converteixen en matèria inorgànica.
CONSUMIDORS SECUNDARIS
: Són animals carnívors com l'Ocelot o el Caimà que s'alimenten directament d'animals que són consumidors primaris.
Tucà
: Pel seu bec passen connexions de vasos sanguinis que recorren la superfície d'aquest, i això és un factor a favor per poder controlar la temperatura de la sang. Pel bec perden calor, es refrigeren i així s'adapten al clima equatorial. És per això que tenen el bec tan gran.
Jaguar
: Posseeix un camuflatge que els permet cercar menjar i caçar sense ser vist. És una adaptació molt important pels predadors als boscos equatorials, juntament amb la capacitat de poder pujar dalt els arbres i agafar preses per sorpresa.
Mico aranya
: Està perfectament adaptat al bosc amb els seus llargs braços i cames arriben saltant a les rames més llunyanes i la seva cua també els serveix com una quinta mà per desplaçar-se entre els arbres amb major velocitat.
Mico aranya
És una espècie de mamífer carnívor que s'alimenta de mamífers petits i de talla mitja (micos, rates pinyades, conills...), però que també menja reptils i els seus ous. També cacen aus i peixos.
POSIDÒNIA
Caulerpa taxifolia
Carpobrotus edulis
La
Carpobrotus edulis
és una planta invasora d'origen sudafricà, de fulles verdes i perennes, i de forma allargada. També tenen flors amb numerosos pètals de color púrpura.
Toleren molt bé condicions inadequades per altres plantes, com ara la salinitat.
Va ser instroduida al litoral balear com a planta ornamental durant els anys 60 i 70, on creix molt bé, fins el punt de desplaçar les plantes autòctones i convertir-se en una plaga.
La
Caulerpa taxifolia
, també coneguda com "alga assassina", és una alga marina que s'ha estès per la Mediterrània amb el pas del temps i que és capaç de colonitzar qualsevol tipus de substrat entre la costa. Creix sobre la roca, fang, arena... i la seva presència impedeix el creixement de les altres espècies d'algues (és una alga invasora). També desprèn substàncies tòxiques que fan que al seu voltant no hi hagi altres espècies, ni de flora, ni de fauna.
Afecten sobretot a les praderies de Posidònia, que són molt importants per l'ecosistema marí i les persones l'acció de l'home fa que es dispersi per dferents llocs.
Per això, hem de fer el possible per controlar el seu creixement.
La posidònia oceànica és una planta aquàtica endèmica del Mediterrani que té característiques semblants a les plantes terrestres.
Forma praderies submarines que tenen una gran importància ecològica i en el funcionament de l'ecosistema marí. Primerament protegeix la costa de l'erosió; i dins de la posidònia hi viuen molts organismes animals i vegetals que troben a les praderies el seu aliment i també protecció.
Full transcript