Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Problema demografica

No description
by

Beschieru Vadim

on 30 March 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Problema demografica

1. EVOLUTIA DEMOGRAFICA: ANALIZA ISTORICA, TENDINTE VIITOARE
SITUATIA DEMOGRAFICA IN REPUBLICA MOLDOVA
Problema demografica
Notes
Place your own picture
behind this frame!
Double click to crop it if necessary
Important
Details
Numai cele
zece state
cele mai populate ale planetei concentreaza
trei cincimi
din populatia Terrei, celorlalte peste
180 de tari, plus teritoriile dependente si neautonome
, revenindu-le doar
doua cincimi
. Ca o expresie a concentrarii populatiei este si mai semnificativ faptul ca numai doua tari,
China
si
India
, concentreaza aproape
doua cincimi
din intreaga populatie a globului pamantesc. Se poate constata ca dintre cele 10 tari cu o populatie de peste 100milioane de locuitori, doar trei (S.U.A., Japonia, Federatia Rusa) nu fac parte din categoria tarilor in dezvoltare. De altfel si din cel de al doilea grup de tari populate (intre 50 si 100 milioane de locuitori), cu exceptia Germaniei (80 mil.),Italiei, Regatului Unit, Frantei (fiecare avand aproape 60 mil.) si Ucrainei (peste50 mil.loc.), celelalte sunt tari in dezvoltare: Mexic (circa 95 mil.loc.), Vietnam, Filipine (peste 70 mil.loc.), Iran, Turcia, Egipt, Thailanda (peste 60 mil.loc.),Ethiopia (peste 50 mil.loc.).
Repartitia geografica a populatiei pe suprafata planetei este conditionatade mai multi factori
-conditiile fizico-geografice (relief, clima, hidrografie, resurse naturaleetc.);
- nivelul de dezvoltare social
-economica;- conditiile istorice;
-caracteristicile demografice
În ultimele decenii Republica Moldova se confrunta cu un sir de probleme demografice ca reducerea natalitatii, îmbatrînirea populatiei,migraria, care au o multitudine de consecine sociale, economice, politice,culturale nefavorabile si necesita elaborarea unor masuri eficiente pentrus stabilizarea situatiei. Actualmente, situatia demografica în Republica Moldova se caracterizeaza prin tendinte negative în miscarea naturala a populatiei.Procesul depopularii este conditionat atit de scaderea naturala a efectivului populatiei, cit si de emigrarea ei.
1. Scaderea lenta a efectivului populatiei, de la 4361,6mii persoane în 1990 la 4218 mii persoane în 2003. In total,numarul populatiei s-a redus cu circa 150 mii persoane sau, inmedie, cu 10 mii pe an.
2. Scaderea brusca, fara precedent, a natalitatii, de la77,1 mii în 1990 la 36,5 mii de nascuti-vii în 2003.
3. Cresterea mortalitatii de la 9,1 la suta, în 1990 la11,9 la suta în 2003 sau cu circa 15 la suta (indice inregistratin anii 50 ai secolului al XX-lea), avind un maximum in anul1995 de 12,2 la suta. Mortalitatea generala difera pe medii,sexe si grupe de virsta. Rata mortalitatii in mediul rural intotdeauna a fost mai ridicata decit in cel urban. Dupa sexe,mortalitatea masculina a fost si continua sa fie superioara mortalitatii feminine cu circa 1%.
În ultimul deceniu, evolutia populatiei in
Republica Moldova se caracterizeaza prin urmatoarele particularitati:
4. Reducerea spectaculoasa a sporului natural, dezorganizarea social-economica in perioada de tranzitie, somajul, nivelul scazutde viata al populatiei au contribuit la reducerea rapida a sporului natural, care a atins valori surprinzatoare pentru Republica Moldova.
5. Scaderea numarului de casatorii si cresterea numarului de divorturi.Aceste doua fenomene demografice influenteaza negativ asupra functiei dereproducere a familiei
6. Migratia intensa a populatiei.O problema importanta pentruRepublica Moldova o constituie migratia ilegala a populatiei, migratie care nu este controlata nici de sursele de informare statistica de stat, nici deorganizatiile neguvernamentale internationale, dar cu urmari greu de prognozat asupra sanatatii si viitorului tarii noastre. Conform statisticiioficiale curente, în perioada 1997-2003 numarul de emigranti a oscilat inlimitele de 4,7-9,1 mii persoane anual.
Assets
map
details
doodles
notes
outlook
photo frame
La mijlocul secolului al XIX-lea pe Pamint exista ceva mai mult de un milliard de locuitori. Sute de mii de ani i-au trebuit omenirii pentru a atinge primul milliard si numai un secol si jumatate pentru a adauga circa cinci miliarde, trecind sase miliarde in prezent. Explozia demografica s-a manifestat mai intii pe continentul european. In decursul secolului al XIX-lea populatia acestui continent a crescut de trei ori. Acest fenomen s-a produs datorita unui complex de factori:
progresul in domeniul ocrotirii sanatatii,
ridicareanivelului de trai,
dezvoltarea economica accelerata,
combaterea unor boliepidemice s.a.
REPARTITIA GEOGRAFICA A POPULATIEI
Populatia mondiala creste, anual, cu circa 77 milioane de locuitori sau,altfel spus, cu 212 000 zilnic si 880 in fiecare ora. La aceasta crestere, aportulcel mai important ( circa 90%) il au regiunile mai putin dezvoltate. Pe taridiferentierile sunt si mai accentuate: de la unele cu un spor natural cedepaseste 20‰ (India, Iran, Egipt s.a.) sau chiar 30‰ (Kenya) ori peste 40‰(Libia, Iraq, Siria s.a.)
Insuficienta produselor alimentare si calitatea acestora sint cele mai raspindite calamitati sociale ale civilizatiei contemporane. Problema, de fapt,are un caracter regional caracteristic, in special, tarilor in curs de dezvoltare.Statistica pus in evidenta in publicatiile ONU demonstreaza ca spre sfirsitulanilor ’80, sufereau de malnutritie peste 500 milioane de locuitori ai Pamintului, din care circa 50% erau copii.Unul din indicatorii de baza ai subnutritiei este numarul de copii care primesc o cantitate prea mica de hrana pentru o dezvoltare normala.Esenta problemei alimentare nu tine de insuficienta de alimente produse pe intrega planeta. Anual sint inregistrate surplusuri de produse alimentare pe glob. Cauza consta in faptul ca geografia(repartitia) produselor alimentare nucoincide cu geografia consumului lor. Astfel, tarile puternic dezvoltate obtinmari surplusuri de produse alimentare, insa tarile slab dezvoltate nu dispun deresurse financiare necesare pentru a le procura in cantitati suficiente.
PROBLEMA ALIMENTARA.MALNUTRITIA- UNA DIN CONSECINTELE PROBLEMEI DEMOGRAFICE
Cauzele aparitiei problemei alimentare sunt:
-specializarea ingusta in cultura plantelor a tarilor slab dezvoltare;
-reducerea suprafetelor de terenuri agricole, cauzata de presiunea demografica;
-caracterul extensiv al agriculturii in tarile slab dezvoltate, productivitatea eifiind mai scazuta decit in tarile puternic dezvoltate.
Cea mai evidenta crestere a numarului populatiei se va produce pina in 2025, in Africa, unde se va inregistra totalul de 1617 milioane de locuitori, fata de 820 milioane in anul 2000;
Din 1880 pina in present populatia mondiala a crescut de peste 6 ori, iar populatia urbana a sporit de 64 de ori. Populatia oraselor lumii s-adublat in perioada 1900-1975 la fiecare 25 de ani, urmatoarea perioada de dublare fiind de numai 20 de ani;
Exodul rural a contribuit foarte mult la cresterea populatiei urbane.Cel mai mare exod a avut loc in Africa, America Latina, in Asia de Sud.Conform estimarilor de catre anul 2025 se prevede o dublare a populatiei urbane care va constitui circa 5 miliarde de oameni. Prin urmare, 2/3 din populatia mondiala va locui in orase. Circa 90% din aceasta crestere va afecta tarile in curs de dezvoltare din Asia si Africa.

In Asia se afla cele mai multe orase milionare, inclusive din categoria celor care depasesc 10 milioane de locuitori.
Criza alimentara este rezultatul unei profunde crize structurale a economiei mondiale determinate de: mentinerea si accentuarea decalajelor economice intre tarile dezvoltate si subdezvoltate; evolutiile democratice inegale si imprevizibile; existenta unor relatii inechitabile intre tarile dezvoltate si subdezvoltate; inapoierea economica si culturala a tarilor subdezvoltate.
Deficitul de apa potabila
Full transcript