Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

KKV-k beszerzési gyakorlata

KKV-k beszerzési gyakorlata
by

Zoltan Havasi

on 4 May 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of KKV-k beszerzési gyakorlata

A magyarországi kis- és középvállalakozások beszerzési gyakorlata Miért is foglakozzunk a témával? A magyarországi KKV-k: A téma beszerzésben betöltött szerepe: A GDP előállításának 50%-ért az export 18%-ért felelős, továbbá a hazai versenyszféra több mint 70%-át foglalkoztatja

Technológiailag elavult, az utóbbi 5 évben nem folytatott semmilyen fejlesztést (Gazdaságkutató zrt. Budapesti Corvinus Egyetem 2009)

A szektor jelenlegi támogatási rendszere (pl.: Uniós direkt beruházási támogatások) nem hozott jelentős eredményeket. (Kállay 2002)
Szakmai kereslet a funkcionális támogatásra!!! Mind a hazai, mind a nemzetközi kutatások rendkívül szegényesek. Magyarországon jelenleg egyetlen kutatás zajlik a témában, melynek ez a TDK is része.
Szakmai kínálat??? A téma lehatárolása, és a jelenlegi irodalom A KKV-k beszerzéséhez kötődő legfőbb források Hazai:
•Vörösmarty Gyöngyi (2002): A beszerzés információs kapcsolatai, PhD értekezés
•Neményi Máté: A beszerzés megítélése a magyar vállalati gyakorlatban; Versenyben a világgal 2004-2006. 5. számú műhelytanulmány; 2005. július
Külföldi:
•Quayle, Michael (2002): Purchasing in small firms, European Journal of Purchasing & Supply Management vol. 8. pp. 151–159
•Ellegaard, Chris (2006): Small company purchasing: A research agenda, Journal of Purchasing and Supply Management, Vol. 12. pp. 272-283.
Dolgozatom fókusza: 1.Operatív tevékenység-e a beszerzés a hazai KKV-knál?

2.Milyen fontossága van az egyes tényezőknek a beszállító értékelése folyamán?

3.Milyen a valós szervezeti kerete a beszerzésnek?

4.A fenti kérdésekre adott válaszok hogyan változnak a vállalat élete folyamán?
Kvantitatív kutatás Eljárás: 104 elemből álló vegyes minta (26 nagyvállalkozás)

KKV-nak minősült a vizsgálat során az olyan cég ami a következő feltételek:
Éves árbevétele kisebb mint 50 millió eurónál
Kevesebb az alkalmazotti létszáma 250-nél
Mérlegfőösszege nem haladja meg a 43 millió eurót
BÁRMELYIKÉT teljesítette Technikák: A kvantitatív kutatás által adott válaszok A beszerzés döntően operatív feladat a vállalatok életében, amennyiben viszont a vállalat pénzügyi, vagy termelési nehézségekkel szembesül fontossága felérétkelődik.

A beszállítókkal szemben elvárt három legfontosabb szempont sorrendben a minőség, a (személyes) kapcsolattartás és az ár. A minőség az esetek többségében kvalifikáló, az ár versenynyerő tényező.

A beszerzés fontos feladat a vállalatok életében, de szétaprózottan valósul meg a KKV-k vállalati környezetében.

A vállalatok beszerzési tevékenysége leírható növekedési modell segítségével.

A kvalitatív kutatás A modell A vállalatok válaszai: „Együtt nőttünk fel a hosszú évek alatt. … Egy helyről indultunk. ... a társvállalatnak adtunk egy esélyt”

„Az egyik szállítónk egyszer egy kisebb hibát követett el szállítás során. Mi ezt könnyedén javítottuk, de jeleztük a beszállító felé. Ekkor a beszállító bocsánatot kért a hiba miatt, és visszakérte a számlát. Ingyen szállított. Mondanom se kell, hogy a következő alkalommal természetesen megint tőlük rendeltünk”

„Szeretnek nekünk szállítani, és ezért jól is szállítanak nekünk… Tárgyalások esetén is jóval alacsonyabb árat lehet kérni, hisz tudja, (a beszállító) hogy mi biztosan fizetünk... Hogy két hétig üljünk a szállítói számlákon, nem éri meg különösen a mostani kamatok mellett.”

„Amennyiben valami hiba van, és az eljut hozzám, akkor a szállító azonnal repül. És vele együtt a beszerző is.”
Operatív tevékenység-e a beszerzés a hazai KKV-knál? Milyen fontossága van az egyes tényezőknek a beszállító értékelése folyamán?
„Ők (az eddigi nagy beszállítójuk) mindenfajta jó indulatuk ellenére, csak már a belső szervezettségük miatt sem tudtak megfelelően rugalmasan reagálni.”

„Vásárlóink rendkívül ár érzékenyek”

„A kezdetekhez képest az ár szerepe évente 0,5%-al fokozatosan csökkent. A vállalat nem rendelkezett eléggé jelentős tőkeállománnyal, és ezért olyan niche piacokon fejlődött, melyeken rendkívül fontos volt a minél alacsonyabb ár”
Milyen a valós szervezeti kerete a beszerzésnek?
„A román biztosító, csak 240 napra akart fizetni. Ez olyan likviditási problémát okozott, hogy nem lehetett engedni, hogy egy fillér is távozzon a vállalatból... Minden beszerzést magam felügyeltem”

„Az idegen nyelvi kompetencia megléte, egy speciális rendező elv a vállalatunknál”

„Néha az is megesik, hogy magam ugrok el és megveszem a terméket, aztán majd a későbbiekben lekönyveljük”
A fenti kérdésekre adott válaszok hogyan változnak a vállalat élete folyamán? „Talán azt lehetne mondani, hogy sok aspektusból a folyamat szigorodott, és a feltételek a beszállítók irányában emelkedtek. Ennek oka az, hogy a verseny jelentősen élesedett az évek alatt.”

„2002-2004 között volt egy jelentős változás. Ekkor volt egy Eu audit, ráadásul az előző tulajdonos eladta a vállalatot. Voltak a beszerzővel is ügyek, így az addigi politikához képest célul tűztük ki, hogy minden piacon legalább két szállítóval rendelkezzünk.”

„A válság mindent megváltoztatott.... Ma, amikor tárgyalnak egy beszállítóval az elsődleges kérdés az, hogy tudja-e a szállító közelítőleg ugyanazt a minőséget hozni egy picivel olcsóbban.”

Az interjúk alanyai: Végleges következtetések: A KKV-nál a beszerzésnek csak bizonyos része operatív feladat. A stratégiai szemlélet is felbukkan, ugyanakkor a legtöbb esetben nem rendszeresen, csak a legfőbb alapanyagokra korlátozottan és nem mindig konzekvensen.

A beszállítókkal szemben elvárt három legfontosabb szempont sorrendben a minőség, a (személyes) kapcsolattartás minősége és az ár. A minőség az esetek többségében kvalifikáló, az ár versenynyerő tényező. A kapcsolattartás minősége elsősorban kvalifikáló szempont.

A KKV-k esetén is megkülönböztethetünk stratégiai, taktikai és operatív szintű beszerzést. Ezen tevékenységek a vállalati szervezetben szétszórtan helyezkednek el.
Tulajdonságok: Nincs világos szervezeti hierarchia

A beszerzések a tulajdonos kapcsolati hálója mentén valósulnak meg

Márkahűség

Van-e egyáltalán szállító?
Tulajdonságok: Tulajdonságok: Tulajdonságok: Különválik a stratégiai és az operatív szint

Minden termékre, legalább egy kedvelt beszállítót talál a vállalat

A cég tárgyalóképessé válik
Termékcsaládonként 2-3 beszállító

Gyengülő felsővezetői kontroll

Taktikai szintű beszerzés különválása
Első stratégiai partnerek

Többkörös beszállítói rendszer kialakulása

Hivatalosan is létrejön a beszerzési részleg „A beszerzés és ellátási lánc menedzsment betegesen vonzódik a felfúvódott vállalatokhoz. Ez pedig az elmélet és a gyakorlat eltávolodását eredményezte.” (Ramsey 2007)
Full transcript