Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Selektiv process

No description
by

Linda Flodén

on 28 August 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Selektiv process

Selektiv process
Hur känns det i din högra fot? Du kanske känner det just nu, men ärligt talat var det inget du funderade över för en minut sedan. Alla retningar leder nämligen inte till reaktioner. Enkelt uttryckt är det så, att vi skulle bli tokiga om vi reagerade på alla stimuli. Hjärnan gör därför ett urval dvs selekterar och hjälper oss att bestämma vad vi verkligen skall reagera på och vad vi kan strunta i.
Cocktaileffekten
Det som händer när man är med massa människor som pratar, vi tänker inte vad de som säger, utan det är som ett brus i öronen på oss. Tills någon säger vårt namn, då reagerar vi snabbt.
Faran med att hjärnan selekterar
Mycket av det vi uppmärksammar är ofullständigt och då måste vi komplettera informationen. Tex. du korrekturläser en text och läser Stockholm fast det i själva verket står sockholm, automatiskt lägger du till ett t för du vet at det ska vara så.

På sama stt kn du fktiskt lsa dtta.

Borta bra men hemma hemma bäst.

Troligen läste du ”Borta bra men hemma bäst” av bara farten dvs. märkte inte att det fanns två hemma med i texten.
Subjektiv process
Med subjektiv process menas att perceptionen skiljer sig från individ till individ. Alla individer har sin referensram och sina förväntningar. Vi har på oss färgade glasögon och sätter vår personliga prägel i vår uppfattning om verkligheten. Två syskon kan därför ha helt skilda minnebilder till en händelse i barndomen. Detta spelar roll inom vittnespsykologin och medför problem då vittnesmål ofta inte är samstämmiga. Vi uppmärksammar olika saker, lägger till och tar bort information och tolkar utifrån oss själva.
Aktiv process
Med aktiv process menas att perceptionen inte är en passiv mottagare av intryck, utan intrycken bearbetas, organiseras och tolkas. Perceptionen funkar således inte som ett foto som ger en exakt bild av verkligheten utan känslotillstånd, kön, kultur, religiös tillhörighet, ålder, behov, intresse förväntningar, erfarenheter och kognitiva scheman spelar roll. Sammanhanget spelar stor roll för hur vi uppfattar saker och ting. Detta gör att det ibland kan vara svårt att känna igen en klasskompis i en annan situation.
Conclusion
Full transcript