Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Studieteknik

No description
by

Sara Andersson

on 19 January 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Studieteknik

Studieteknik - Har du tröttnat på att lägga onödig tid vid läxorna ? - Har du stoppat huvudet i sanden ? - Skoltrött ? Det finns många olika sätt att lära sig att studera bra på. Eftersom alla människor är olika så lär vi oss också på olika sätt. Det betyder att vi behöver lära känna vårat eget sätt att plugga för att sedan kunna förbättra det. Det finns många dåliga vanor samtidigt som det finns många bra. För att få ut så mycket som möjligt av den studieteknik du väljer bör du tänka på dina rutiner. MILJÖ & RUTIN För en bra arbetsmiljö behöver du:
Bra ljus
En fast plats i hemmet
Lagom höjd på stol och bord
Inga störningsmoment Varje dag när du kommer hem från skolan bör du ta en timmes paus. Efter denna timme så skall du ställa en äggklocka på 40 min. Varför skall man ställa klockan på 40 min? Jo för det är den tiden som man brukar kunna hålla sig aktiv och då när klockan ringer får man en andrenalin kick. Det är ungefär som om du skulle springa 5 km och sedan komma i mål. När klockan ringer MÅSTE du sluta även om du precis fått ett bra flyt. Efter detta pass är det bra att göra något annat och vila i 50 min innan du kör igång nästa pass. Det är viktigt att du har minst 3 sådana pass per dag för det kommer ge dig ca 2 timmar till studier och sedan har du resten av tiden till annat. Något som inte är bra när man ska försöka att studera är om man har störande moment i rummet.

Så som mobiler och surrande datorer stör din koncentration och för ditt tänkande på annat. Många har exempelvis Facebook igång och detta medför att du bryter läsningen för att se någons status. När man ska studera dessa 40 min ska det vara full fokus på arbetet och inte på omgivningen. - Men hur ska jag jobba då ? Vi börjar med delen l Vi tar och tittar på läsningen.
Under åren i skolan så får vi en del större texter som skall läsas igenom och läras in. Men när sidantalet blir för mycket blir det svårt att hinna läsa allt om och om igen. Därför har jag tagit till några knep som kan få texten att kännas mindre. 1. Skumläs texten så du bildar dig ett begrep om innehållet.
2. Ifrågasätt texten.
3. Gå igenom texten noggrant och stryck under viktiga ord/meningar.
4. Gör nyckelord till sidorna och förösk sedan återberätta det du förståt. Högt för dig själv.
5. Gå tillbaka i texten och rätta dina fel, lär dig orden du stuckit under.
6. Du kan även diskutera text innehållet med någon kompis. Men för att detta skall fungera så bör man INTE läsa på dagen innan provet. Det är en grundregel, att alltid försöka dela upp arbetet så att man inte sitter och råpluggar dagarna innan utan har förberet sig någon vecka innan. Många undrar även hur man kan förbättra sitt minne och det är klart det finns träning för det med. Hjärnan är avancerad och en av kroppens viktigaste del och därför behöver även den rutiner. Ett alternativ till en bra rutin är om man är aktiv och motionerar regelbundet. Om vi motionerar får hjärnan det syre den behöver och vi kommer kunna koncentrera oss bättre i skolan och på jobbet. Det finns självklart några mer knep än att bara motionera regelbundet. övningar för att hålla ordning på all information.
Hjärnan har tre olika minnen:
1. Sensoriska minnet - kan bara hålla information i några sekunder
2. Kortisdminnet - håller en mindre information en stund (som skall användas direkt)
3. Långtidsminnet - håller information länge, ibland hela livet ut. Kort sammanfattning:
Motionera regelbundet
8 timmars sömn
Äta regelbundet
40 minutersgräns
INTE RÅPLUGGA
PLANERA DINA STUDIER! Följ pilen ! Vad är viktigt att tänka på då? - Planera
- Mindmapping
- Motivation
- Självförtroende
- Levandsvanor
- Studiemiljö
- Blockera dig inte
- Läs aktivt
- Repetera
- Få in studierutinen Vad leder allt detta till ? Att utöva dessa övningar resulterar i bättre prestationsförmåga men även också i bättre koncentration. Att lära sig släppa taget och lära sig nya saker är en viktig del i livet därför bör man planera för sin framtid. Att ha många rutiner är bra för både kropp och studier, det ger dig även en mer strukturerad livsstil. Genom att lära sig om sig själv kommer du i framtiden att sluta blockera dig själv och acceptera att du inte är bäst på allt utan gör så gott du kan. Planera! Anteckningar! Gjord av Sara Andersson
NV1B 15/12 -10 Repetera! Hoppas du har fått några smarta ideér och glöm nu inte att, planera, agera och studera :D
Full transcript