Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Insula delfinilor albastri

No description
by

Alexia Prilipceanu

on 5 December 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Insula delfinilor albastri

Despre autor
Scott O’Dell (1898-1989) este unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori americani. El este renumit pentru romanele sale istorice. De-a lungul timpului a primit numeroase distincţii, dintre care Newbery Medal pentru Insula delfinilor albaştri şi Hans Christian Andersen Award. Insula delfinilor albaştri este unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, rămânând încă de la apariţie, din 1960, în topul celor mai îndrăgite cărţi.
Rezumat
O fată dintr-un trib de pe Insula Delfinilor Albaștri, pe nume Karana, trece prin foarte multe peripeții. Aleuții îi omoară tatăl, ce era șeful tribului. Noul conducător îi duce pe toți cu un vapor, însă ea se întoarce , deoarece își uitase frățiorul. Cei doi se duc în casa lor. După puțin timp micuțul este atacat și omorât de câinii sălbatici. Ea incendiază satul și se adăpostește pe o stâncă, unde era ferită de animalele fioroase. Cu timpul, ea își construiește un adăpost, face arme , chiar dacă religia lor nu le permitea acest lucru femeilor.Ea se împrietenește cu vidrele , apoi cu șeful haitei câinilor, cu niște păsări. Ea așteaptă reîntoarcerea oamenilor albi, însă degeaba. Karana își amintește întotdeauna clipele frumoase petrecute alături de familia sa , dar și toate pericolele prin care a trecut. La finalul cărții ea este găsita de niște oameni albi, însă ea nu reușeste să comunice cu ei. Autoarea mărturisește în nota dedicată acesteia că opera ei este inspirată din realitate.
Savoarea cartii
Din punctul meu de vedere,cartea este foarte atragatoare,povestind despre viata unei fete,atunci cand ramane fara nimic.In carte sunt descrise momentele in care aceasta s-a descurcat singura,gatind,confectionand arme,luptand si ingrijind prietenii ei necuvantatori.
Personaje
Personajele principale sunt:

-Won-a-pa-lei(numele secret:Karana)
-Tatal ei,Chowig
-Fratele ei,Ramo
-Sora ei,Ulape
-Kimki si Matasaip,inlocuitorii lui Chowig,conducatorul tribului
-Fata misterioasa,prietena Karanei
Multumesc pentru atentia acordata!
Despre carte
Romanul lui Scott O’Dell este povestea plină de dramatism a unei fete numita Karana dintr-un trib de indieni care rămâne izolată, timp de foarte mulţi ani, pe o insulă locuită cândva de neamul ei. Pericolele o pândesc la tot pasul: haite de câini sălbatici, un trib inamic venit la vânătoare pe insulă, dezastre naturale teribile; însă cel mai tare o macină singurătatea, pe care încearcă să şi-o alunge făcându-şi prieteni necuvântători.Aceasta este o carte despre valoarea prieteniei, despre ceea ce este cu adevărat important în viaţa si despre cum poţi găsi bucurie în lucrurile cele mai simple.
Intrebari
1) Care este celalt nume al Karanei?
2)Cum ii cheama pe cei care i-au omorat tatal?
3)Cum il chema pe fratele ei?
4)Numiti 3 activitati pe care le facea Karana pe insula.
5)Ce ii interzicea religia ei sa faca?
Insula delfinilor albastri
Scott O'Dell
Concluzia
Prin urmare,povestea ar trebui sa ne dea putin de gandit.Inaite ca fratele ei sa moara,Karana avea grija si de sat,in speranta ca locuitorii se vor intoarce.Dupa moartea acestuia,insa,singurii ei prieteni erau animalele de pe insula.Ea este un exemplu de urmat deoarece,copil fiind,a reusit sa supravietuiasca ani intregi iernilor grele si verilor secetoase de pe insula.
Cartea e inspirata din realitate
Autorul scrie la sfarsitul cartii faptul ca majoritatea intamplarilor din carte sunt inspirate din realitate,mai putin numele personajelor.El povesteste ca in sec.19,pe o insula parasita,locuia o femeie care parea ca nu stie decat limba ei.Cu greu,prin limbajul semnelor,cercetatorii au reusit sa afle povestea fetei,care nu mai era de mult timp in contact cu civilizatia.
Karana
Curajoasa,inteligenta,ea reusea sa duca la capat activitati dificile fara nici un fel ajutor.Prietenele ei cele mai bune sunt vidrele,animale dragalase si jucause,carora le place foarte mult sa inoate.
Ulape
Ulape,sora Karanei,era o fata isteata si muncitoare.Inainte de plecarea cu vaporul oamenilor albi,ea facea majoritatea treburilor pentru familia ei.Ea era foarte priceputa la confectionarea de fuste si avea grija de fratii ei mai mici.
Ramo
Ramo,fratele Karanei, era un baiat ager la minte,curajos si descurcaret.Din pacate,insa,nu avea o varsta destul de inintata,iar lupii au profitat de asta pentru a-l ucide.Inainte de tragicul eveniment,acesta o ajuta pe Karana la diversele treburi din sat si se antrena pentru a deveni un bun vanator,exact ca tatal lui.
Full transcript