Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Instruments Musicals

No description
by

on 15 April 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Instruments Musicals

Instruments Musicals
Un instrument musical és un objecte o aparell que es fa servir per reproduir sons.
Els podem dividir en les següents famílies:

Percussió
Idiofons
Membranòfons
De corda
(cordòfons)
De vent
Són aquells instruments ens què el material que vibra és el propi instrument.
Poden ser....
Són aquells instruments en què el material que vibra és una membrana tensa. Poden ser...
Percudits
Són aquells que es percudeixen per poder produïr sons.
exemples:
consta d' una barra cilíndrica d'acer doblegada en forma de triangle, amb la particularitat que un dels seus vèrtexs queda obert. Normalment, el músic no sosté directament l'instrument agafant-lo per una de les seves parts; sinó, que el vèrtex superior es lliga una petita corda perquè quedi suspès en l'aire i vibri bé. Es percudeix amb una petita vareta.
triangle
Demostració
Caixa xinesa
l'instrument consisteix en un bloc de fusta buit amb forma rectangular. En una de les seves cares té una petita esxletxa que permet la ressonància. Es percudeix amb una baqueta també de fusta.
Demostració
castenyoles
consisteixen en dues peces que es fan repicar l'una contra l'altre. El material del qual estan fetes fot ser la fusta, el vori o bé el metall. Fins i tot, n'hi ha una variant feta amb dues petxines: les castanyoles marines.
El to de les castanyoles depèn del material i de la mida, com més grosses són, més greu sonen.
Demostració
Puntejats
Són aquells en els quals el so es produeix puntejant una part de l'instrument.
exemples:
Kalimba
El kalimba és un instrument originari de l' Àfrica. Consisteix en un joc de petites làmines de diferent material (metall, canya,etc.) i longitud, dures però a la vegada flexibles. Aquestes làmines estan unides a un pont per un extrem, de manera que l'altre queda lliure. Quan són puntejades amb els dits per l' extrem lliure produeixen sons diversos.
Demostració

Guimbarda
És un instrument bastant petit i simple. Consta d' un arc metàlic amb una llengüeta d' acer al mig. Normalment s' aguanta amb la boca del músic i la mateixa cavitat bocal fa de caixa de ressonància.
El seu so és greu.
Demostració
Fregats
(aeròfons)
Electrònics/Elèctrics
(electròfons)
Percudits
Fregats
Bufats
Són aquells instruments, en els quals el so es produeix fregant l’instrument.
exemples:
Copes musicals
harmònica de cristall
Puntejats
Percudits
Fregats
Les copes musicals, també anomenades arpa de vidre; consisteixen en un conjunt de copes de vidre, omplertes cadascuna amb aigua a diferents nivells; aconseguint així diferents notes musicals. El so es produeix frotant les vores de les copes amb els dits.
Demostració
Aquest instrument consisteix en una sèrie de plats de vidre de diferents mides sobreposats i aliniats horitzaontalment. Aquests plats estan atravessats per un eix connectat per una corretja a un pedal, aquest els fa girar quan es toca; igual que les antigues màquines de cosir. L' harmònica de cristall es toca mullant lleugerament els dits i fregant els plats mentre giren.

Demostració

En aquests instruments, el so es produeix percudint a la membrana.
exemples:
Timbal
El timbal és un instrument de forma cilíndrica, amb dues membranes que solen ser de cuir. Aquest instrument sol fer l'acompanyament rítmic de la gralla a la música de castellers, als balls de gegants i altres festes populars. Normalment es toca amb baquetes.
Treball realitzat per Anna San Millàn
Demostració
Bombo
El bombo és un gran tambó de fusta amb membranes fetes de pells molt resistents. La mida d' aquest instrument és variable, ja sigui de l'altura o del diàmetre; a conseqüència tambè varia el so que emet. Per aconseguir els característics so sord i sec, el bombo s'ha de percutir al centre de la membrana.
Demostració
Pandereta
Demostració
La pandareta és un instrument format per un cercle de fusta i una membrana subjectada molt tirant a la vora del cercle. El cercle té fixats uns sonalls rodons dobles generalment d'acer o ferro.
En aquests instruments, el so es produeix fregant una vareta subjectada a la membrana.
exemples:
Ximbomba
La ximbomba consisteix en una pell tibant adaptada a la boca d' un recipient, (gerro, pot, gerra, gerricó, etc.) amb una canya fixada al centre. El so es produeix quan la canya és fregada amunt i avall amb la mà humida. El recipient actua com a caixa de ressonància. És un instrument molt antic i típic a les festes nadalenques; com que només fa un so indeterminat, la seva funció és fer un acompanyament rítmic al cant conjunt de les nadales.
Demostració
Cuica
La cuica és molt similar a la ximbomba espanyola, tot i que aquesta és de Brasil. Consisteix en un instrument normalment de metall, amb una canya de bambú a la superfície interior de la membrana. S' utilitza especialment a les escoles de samba durant el temps de carnaval.
Demostració
En aquests instruments, el so es produeix bufant prop de la membrana.
exemples:
Nunut
Són aquells instruments en què el material que vibra és una corda tensa
(o més d’una).
La corda es fa sonar puntejant-la, és a dir, pinçant-la.
exemples:
És un dels instruments més antics; és un instrument de corda pinçada compost per una sèrie de cordes de diferent longitud tensades sobre un bastidor. Cada corda reprodueix una nota determinada. Les cordes es posen en vibració quan es pincen amb els dits o les ungles.
Arpa
Demostració
Llaüt
És un instrument el qual el seu origen es remunta a l’ Edat Mitjana. El llaút és un cordòfon pinçat compost per una caixa de ressonància bombada amb forma de mitja pera, profunda i molt lleugera. Aquesta caixa està unida a un mànec, al voltant del qual hi ha de set a deu trasts. Està format per sis cordes dobles, que es fan vibrar amb els dits.Demostració
Balalaica
L’origen d’una balalaica és en el segle XVII, en Rússia. És un instrument de corda pinçada. Pertany a la família del llaüt i es caracteritza pel seu cos triangular, amb una boca de ressonància prop del vèrtex superior de la tapa,té un coll llarg i estret, i tres cordes. Es construeix en diverses mides; a les de to més agut es puntegen les cordes amb els dits, a les de to més greu amb un plectre i a les de tessitura intermèdia, indistintament d'una manera o de l'altra.
Demostració:
La corda es fa sonar percudint-la, és a dir, picant-la.
Címbal
Demostració
El címbal té forma de trapezi, i les seves cordes estan col·locades paral·lelament, de més curta i aguda a més llarga i greu. El so es produeix quan amb les dues baquetes es percudeixen les cordes.
Aquest, és un instrument com molt utilitzat a països com Ucraïna, Hongria, Romania i Eslovaquia.
Piano
El piano està compost per una caixa de ressonància i un teclat de 88 tecles. Les tecles accionen un mecanisme de martellets ue colpegen les cordes d'acer, fent que aquestes emetin un so. Les vibracions es transmeten a través dels ponts a la taula harmònica, que els amplifica. També hi ha uns pedals que serveixen per a modificar el so.

Demostració
En aquests instruments, la corda es fa sonar fregant-la amb un material adequat.
Violí
És el més petit dels instruments de corda. Té quatre cordes afinades d' agut a greu. El violí té una forma abombada i una silueta estilitzada. L'arc amb el qual es toca l'instrument és una vara estreta i de corba suau. El so es produeix quan freguem les cordes del violí amb l'arc.
Demostració
Violoncel
És un dels instruments de l' orquestra. Té quatre cordes. El violoncel és considerat com l'instrument que més s'assembla a la veu humana. Es toca frotant les cordes amb un arquet i amb l' instrument subjectat entre les dues cames. L' arquet està fet amb péls de cua de cavall.
Demostració
Són aquells instruments en què el material que vibra és l’aire que contenen o que passa a través d’ells.
Bufar contra un broquet
L’aire sona per la vibració dels llavis aplicats a un broquet o embocadura. S’anomenen també instruments de vent-metall.
exemples:
exemples:
exemples:
Trompeta
Tuba
El seu origen és molt antic, egipcis, hebreus, grecs i romans ja les utilitzaven, sobretot les trompetes militars, per organitzar les batalles.
Està format per un tub metàl·lic llarg i estret, gairebé cilíndric excepte a la part final, té una embocadura de metall on es posen els llavis.
El seu so és net i clar, però esclatant.
El seu timbre es pot modificar incorporant al pavelló diversos tipus de sordines.

Demostració
La tuba és l' instrument de vent-metall més gran. Està format per un tub ample, normalment de coure, d'uns 3 metres i mig de llargada, doblegat sobre si mateix. D' aquesta manera el pavelló queda orientat cap amunt.
El volum de la tuba és considerable i el so és profund. El so es produeix gràcies a la vibració dels llavis de l' intèrpret.
Demostració
Bufar contra un bisell
L’aire sona quan xoca contra un bisell o trencavents. Formen part dels instruments
anomenats de vent-fusta.
Flauta de bec
Flauta travessera
exemples:
Consisteix en un tub, generalment de fusta, que conté a l'extrem un bec que s'adapta als llavis de l'intèrpret. Té un forat estret i rectangular a la part superior amb un bisell.
El cos de la flauta de bec, que fa de caixa de ressonància, és un tub obert amb 8 forats, set a la part anterior i un a la posterior. Quan més forats es tapen, més llarg és el recorregut de l'aire, i per tant més greu és el seu so.
Demostració
Consisteix en un tub metàl·lic i cilíndric obert per un extrem i amb un orifici lateral per l'altra.
Com indica el seu nom, l' instrument al ser tocat està col·locat transversalment.
Tot i ser de metall es situen a la família de vent-fusta perquè al principi eren fetes de fusta.
Gràcies al metall el seu so és més brillant i potent.
Demostració
Bufar contra una canya
L’aire sona quan passa per una canya o inxa que el fa vibrar. També formen part dels instruments anomenats de vent-fusta.
exemples:
Clarinet
Soxòfon
Consisteix en un tub cilíndric amb una embocadura, que subjecta la canya, que produeix la vibració en bufar.
Normalment es construeix amb fusta de banús i té una extensió molt àmplia.
Trobem clarinets tradicionals per tota Europa i Àsia
El clarinet orquestral va ser creat cap al 1700 per l'alemany Denner.


Demostració
Consisteix en un tub metàl·lic de forma cònica, normalment de llauó, amb el pavello corbat cap amunt. El saxòfon és un instrument relativament modern , ja que, va ser inventat per Adolphe Sax entre 1840-1845.
La vibració de l'aire la produeix una llengüeta de canya subjectada a l'embocadura.
Aquest instrument va ser creat per tocar en bandes militars i orquestres, tot i que actualment s'utilitza en diversos estils.(música clàssica, jazz, rock,..)
Demostració
Bufar contra una inxa lliure
L’aire sona quan passa per una inxa o llengüeta metàl·lica muntada en un marc amb una obertura.
exemples:
Harmònica
L' harmònica està formada per el cos, dos llengüetes i les dues tapes protectores.
Aquest aeròfon s' ha d' agafar amb una de les dues mans, per un costat, deicant un centímetre de marge del costat que
dona a la boca. L' altra mà s' ha de
deixar a la part de darrera, s' ha
d' anar obrint i tancant per acinseguir efectes de so al gust del músic.
L' harmònica té 10 orificis, cadascun fa dues notes.(la produïda al bufar i la produïda al aspirar)
L' harmònica és comuna en el jazz, el blues, la música folk, la música clàssica, el country, el rock and roll i el pop.
Demostració.3
Acordió
Els electròfons són aquells instruments en què el material que vibra és el corrent elèctric.
Exemples:
Piano elèctric
Demostració
Guitarra elèctrica
És un instrument de teclat dissenyat per simular el timbre d'un piano utilitzant circuits analògics o digitals. Aquests pianos solen ser més petits que els pianos tradicionals, ja que, en comptes de cordes porten un circuit electrònic.
És un instrument de metall que es va inventar per superar el volum de les guitarres acústiques. A diferència de les acústiques, el seu cos és sòlid, sene caixa de ressonància. Per amplificar el so de les cordes la guitarra disposa d' unes pastilles electromagnètiques que converteixen la vibració de les cordes metàl·liques en corrent elèctric, darreramen la vibració s'envia a un amplificador. La guitarra elèctrica s' utilitza molt en la música moderna, especialment en el rock.
Demostració
Demostració
L'acordió està format per una manxa feta de plecs de cartró recoberts amb roba i dues caixes harmòniques de fusta amb botons o tecles disposades a banda i banda. Cadascun dels botons o tecles que es troben a les caixes harmòniques serveixen per seleccionar els sons que s'emetran. La versatilitat de l' acordió el fa apte per tocar qualsevol estil musical, ja sigui música contemporània, antiga, moderna, jazz, o qualsevol altre estil.
És un tub buit o una canya, al qual se li afegeix una membrana tensa. La membrana del nunut pot estar feta de paper de fumar, de pell de ceba o de la última capa de la mateixa canya que pot servir de suport. Al cantar, la vibració sobre la membrana produeix un so molt característic que modifica el so original de la veu humana. El nunut es molt utilitzat en els carnavals.

Demostració
Full transcript