Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

hvornår opstod jødedom

No description
by

louisa larsen

on 26 August 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of hvornår opstod jødedom

JØDEDOM
Louisa, Ida & Iben
Når jøder omskærer en nyfødt dreng, betyder det at han er ''særlig''. Han hører til et fællesskab med alle andre jøder. Samtidig mindes man, at stamfaderen Abraham var den første, der blev omskåret.
Jødedommen
Jødedommen er en gammel religion, men den har udviklet sig meget i mødet med andre kulturer og religioner. Det er fordi, jøderne har levet i diaspora i mange lande rundt om i verden.
Man er jøde, når man er født af en jødisk mor. Man kan dog også vælge at skifte religion til jødedom. Ikke mange kristne danskere gør det. At være jøde betyder i høj grad at tilhøre det jødiske folk.
At være jøde
Jødedommen i Danmark idag
Nogle af de danske jøder er meget religiøse og efterlever de jødiske leveregler. Man kalder dem for ortodokse. Andre er meget lidt eller slet ikke religiøse, dem kalder man for kulturjøder. Der er selvfølgelig også en mellemgruppe. De lever med religonen i større eller mindre grad.
Jødisk tradition lægger vægt på, at man skal gøre ting sammen. Hver uge gør sabbatten ritualer lørdagen til noget særligt. Man mindes at gud selv hvilede på denne dag.
Både i jødedom og i Islam skærer man forhuden af på den lille drengs tissemand. Det gør man pga. forfaderen Abraham.
Ritualer
Betegnelsen for jødekager stammer fra 1700-tallet, hvor jødekagerne blev bagt og solgt i jødiske bagerier. Dengang brugte man betegnelsen for en krydret kage med rosiner i en rund form. De jødekager vi laver idag er altså blevet inspireret af kagerne fra de jødiske bagerier for 300 år siden.
Tro & Tradition
Jødedommen siger, at der kun findes en gud. Denne gud har givet sin lov til jøderne, så de kan leve efter den og blive nogle hellige mennesker. Jødedommen er ikke kun en religion. Den er også en gammel tradition & et fællesskab mellem jøder i hele verden. I følge traditionen skal jøderne leve på en særlig måde for at være hellige mennesker. Derfor er der mange specielle regler ved jødedommen.
Fakta
i dag er der kun få jøder der følger ALLE de gamle traditioner
Fakta
Jødedommen blev til for ca. 2.500 år siden.
Fakta
Der lever ca. 13 millioner jøder i verden idag.
Fakta
Toraen er en vigtig skrift i jødedommen.
Jødisk bryllup
Det er vigtigt i jødedommen at blive gift og få børn. Familien og hjemmet spiller nemlig en vigtig rolle. Det er i familien, at man udfører mange af de jødiske ritualer. Det er også vigtigt at opdrage sine børn til at leve som jøder.
Jødiske højtider
Det jødiske døgn begynder ved solnedgang, derfor begynder hver helligdag om aftenen, når solen går ned. Alle helligdagene begynder med, at man tænder to lys samtidig med, at man siger en lovsigelse.
PÅSKE
Til påske/pesach mindes man befrielsen fra slaveriet i Egypten. Man læser en særlig bog,
Haggadah shel pesach
, der fortæller om israelitternes fangenskab i Egypten og befrielsen. Israelitterne skulle forlade Egypten hurtigt, derfor nåede den dej, de skulle have med på rejsen, ikke at hæve. Det er grunden til, at jøder spiser matzah til pesach.
NYTÅR
Nytår er en alvorlig tid, fordi man tænker over året, der er gået. Samtidig er det en glædelig tid, da man fejrer det nye års begyndelse i hjemmet med mad og hygge, og i synagogen med en særlig gudstjeneste.
FORSONINGSDAGEN
Her tænker man over sit liv og året, der er gået. Man siger undskyld til Gud og de mennesker, man har gjort noget forkert imod. Man håber, at både Gud og mennesker tilgiver én. Det forventes, at man selv tilgiver dem, der kommer til én med en undskyldning.
Der er flere højtider, men de her var bare dem man kunne skrive mest om
Her er der en video der handler om jødedommen
MYTER
Der findes mange jødiske myter, men her kommer kun nogen af de mest berømte.
Syndfloden og regnbuen

I Første Mosebog kan man også læse, at menneskerne blev onde efter 10 generationer. Derfor besluttede Gud sig for at oversvømme Jorden. Det eneste gode menneske, Noa, skulle dog bygge et stort træskib og tage sin familie samt et par af alle dyr med på skibet.

Sådan overlevede de syndfloden og fødte nye slægter. Som tegn på, at Gud aldrig igen ville slå alle ihjel, satte Gud regnbuen på himlen.
Skabelsen og sabbatten

Første Mosebog fortæller, at Gud skabte Jorden og alt levende på seks dage og hvilede på den syvende dag. Derfor skal alle jøder hvile på sabbatten. Adam blev som det eneste væsen skabt uden en mage. I Midrash har man fortolket det sådan, at hvert menneske er lige så værdifuldt som en hel verden.
Pagten med Abraham


og omskærelsen
Af alle mennesker i verden udvalgte Gud manden Abraham og lovede at give ham landet Israel. Dér ville hans efterkommere blive "så mange som himlens stjerner". Som tegn på deres særlige aftale befalede Gud, at Abraham og hans sønner skulle omskæres. At være omskåret er derfor et gammelt symbol på at være jøde og én af Abrahams efterkommere.
Full transcript