Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Svar på tal - Rudbeck

Anton Landehag, Ellen Rue och Isabella Andersson håller workshops i Svar På Tal på Rudbeck 21 november 2012
by

Isabella Andersson

on 18 June 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Svar på tal - Rudbeck

Frågor? ”Religionsfriheten måste begränsas för att den svenska kulturen ska kunna leva vidare” Påstående nr 4 Exempel på ett värdeargument:

” Vi tycker att Sverige ska ha religionsfrihet eftersom alla människor har rätt att utöva vilken religiös åskådning man vill” Värdeargumentation Du är i mataffären ser du två killar från parralellklassen som du vet har föräldrar
som kommer från Somalia. När de ska betala i kassan ber kassörskan dem
misstänksamt att visa upp innehållet i sina väskor. Nästa person i kön är en
kompis till dig som har två svenskfödda föräldrar. Hon bär också på en stor
väska men kassörskan ber inte att få titta i den utan ler bara snällt.

Vad gör du?
- Du tänker att det var orättvist att hon slapp visa sin väska men du gör inget åt det.

- Du springer ifatt killarna från parallellklassen och frågor om de tänkte på vad som hände och föreslår att ni ska gå tillbaka och prata med kassörskan.

- Du säger åt din vän att hon nog också borde visa innehållet i väskan eftersom de två andra behövde göra det och du öppnar direkt din väska och visar den också.  

- Eget alternativ. Antirasistiska situationer 1 www.umr.nu
@ungdommotrasism
facebook.com/ungdommotrasism Tack! ”Det finns inga positiva vinster av invandring” Påstående nr 5 V: Religionsfrihet är en mänsklig rättighet och grundlag i Sverige. Alla inskränkningar av den innebär en statskupp.

K: Vad är svensk kultur och på vilket sätt är den hotad av religionsfriheten? Varför ska ni/du bestämma vilken religion människor i Sverige får ha?

F: Religionsfriheten i Sverige infördes under 1960-talet när statskyrkan avskaffades. Idag är religionsfriheten en del av det som är Sverige. Svar på tal-påstående nr 4 K: Varför ska Sverige stoppa människor vid gränsen, när problem med arbetslöshet och segregation finns i samhället och inte i människorna som kommer hit.

F: 2010 beräknades invandringens totala kostnader i Sverige till mellan 30 och 40 miljarder vilket inte är mkt om man jämför med Sveriges totala statsbudget. Eftersom personer som invandrar ofta är yngre och kommer färdigutbildade sparar staten i pengar på utbildning och skolgång. Idag skiljer det ca 18 % i sysselsättningsnivå mellan inrikes och utrikes födda i åldrarna 20-64 år. Svar på tal-påstående nr 3 ”Sverige tar emot för många invandrare och vi har inte råd att ge alla jobb, bostad och stöd. Vi måste lösa de problem som finns här först, innan vi kan ta emot fler” Påstående nr 3 V: Det finns ingen illegal ”invandring” till Sverige, eftersom det är inte invandringen i sig som är olaglig. Däremot finns det personer som lever i landet utan uppehållstillstånd från migrationsverket.

K: Hur vet du det? Vilket statiskt har du kollat på då?

F: Migrationsverket uppskattar mellan 10000 och 15000 lever utan uppehållstillstånd i Sverige. De är så kallade papperslösa personer. Svar på tal-påstående nr 2 ”Det sker en stor illegal invandring till Sverige” Påstående nr 2 K: Varför tror du att människor begår brott? Varför är det meningsfullt att jämföra brottslighet mellan olika grupper, när det inte är grupptillhörigheten som styr brottsligheten?

F: Enligt en BRÅ-rapport är risken 2 ggr högre att en person född i utlandet misstänks för brott i förhållande till hela befolkningen. Men kontrollerar man denna statistik mot socioekonomiska faktorer framträder en annan bild. Som en jämförelse är det tex 3,5 ggr vanligare att män är misstänkta för brott än kvinnor och 6,1 ggr om familjen har socialbidrag. Personer med endast förgymnasial utbildning har vidare 5,7 större risk att begå brott än de som har en eftergymnasial utbildning på 3 år eller mer
Enligt en ny rapport från Stockholms Universitet visar att uppväxtmiljö och social bakgrund är avgörande för om man begår brott eller inte, oavsett vem man är och vart man är född. Svar på tal-påstående nr 1 ”Invandrare begår fler brott i allmänhet än svenskar” Påstående nr 1 Exempel:
” Jag tycker inte att 9000 flyktingar är massinvandring”
Exempel:
” Öppna gränser? 70 % får avslag på sin asylansökan varje år”
Exempel:
”Moskeförbud? – Vi har religionsfrihet i Sverige” Hur använder man sig av fakta i en argumentation?

Faktakunskap

Kritiskt tänkande

Värdeargument Antirasistisk argumentationsteknik Du åker buss och märker hur en man som vill kliva på bussen verkar ha problem med att betala biljetten. Helt plötsligt hör du busschauförren utropa: ”LÄS DIG SVENSKA OCH BETALA BILJETTEN BLATTEJÄVEL ELLER HOPPA AV MIN BUSS”.
 
Vad gör du?

- Sitter tyst kvar på bussen, du vill ju inte riskera att också bli utslängd.

- Går fram till busschauffören och erbjuder dig att köpa en biljett åt mannen.

- Du gör inget just då men hör sedan av dig till bussbolaget och gör ditt bästa för att chauffören ska bli av med jobbet och eventuellt anmälas. 

- Eget alternativ Antirasistiska situationer 3 Du är i matsalen och går förbi ett gäng som du hör prata om en tjej som
går förbi, de säger: "kolla på henne, hon är säkert tvingad av sin pappa
eller brorsa att bära den där fula slöjan"


Vad gör du?

- Du frågar gänget om de känner tjejen och om de i så fall kan veta det han påstår.

- Du ilsknar till och säger sedan högt: hur fan kan ni säga så, hon får väl ha på sig vilka kläder hon vill!

- Du går tyst förbi och låtsas som att du inte hörde.  

-Eget alternativ. Antirasistiska situationer 2
Det är en varm härlig sommardag och du har inga särskilda planer.
Vad gör du?

- Ringer ett gäng kompisar och drar till stranden

- Läser en bra bok i hängmatta

- Skit i solen! Oavsett väder sitter jag vid mitt xbox.

- Eget alternativ Övning Så bemöter du rasismen?Sveriges största antirasistiska ungdomsorganisation
4000 medlemmar
26 lokalgrupper Svar på tal! Svar på tal-påstående nr 5 Rasismen? - En workshop i att bemöta rasism F: Invandringen till Sverige har positiva konsekvenser för tillväxten, handeln, företagandet och utvecklandet av Sverige. En kartläggning av företagandet bland personer med utländsk bakgrund från 2010 visar att dessa personer 2006 stod för 35 miljarder av BNP i Sverige, att det omsatte runt 110 miljarder. En studie från 2009 visar att Sveriges handel gynnas av invandring. Om invandring från ett specifikt land ökar med 10% så ökar den svenska exporten i genomsnitt 6 % medan importen ökar med omkring 9 %
K: Vem bryr sig? Det är inte ekonomisk vinst som avgör hur migrationspolitiken ska se ut. Barn och pensionärer kostar också pengar. Ska dessa inte heller få finnas i Sverige.
Full transcript