Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Brushless DC motorok

No description
by

szabo attila

on 15 March 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Brushless DC motorok

Tulajdonképpen kefe nélküli motorok, melyeknek a kommutációját Hall- szenzorokkal végzik el Előnyei a kefés DC motorokkal szemben: Jobb sebesség-nyomaték karakterisztika Magas hatásfok Hosszú élettartam Csendesebb működés Magasabb sebesség tartomány A BLDC motorok a szinkronmotorok egy fajtája.
Mágneses mezőt az álló, és a forgó rész is létrehoz.
Ezeknél a motoroknál nem jön létre a „slip”, ami alap esetben az indukciós motoroknál tapasztalható.

A BLDC motorok egyfázisú, kétfázisú és háromfázisú kivitelben kaphatók. A kivitel számával megegyező számú tekercselés található benne. A háromfázisú (3-phase) motorok a legnépszerűbb és a legszélesebb körben használt fajtája.
A sztátor...: Az állórészben acél lemezek vannak tekercselésekkel, amik a résekben helyezkednek el, amik axiálisan haladnak a belső felületen. A legtöbb BLDC motor álló részén a három tekercselés csillag formában kapcsolódik egymáshoz. Két fajta állórész tekercselést különböztetünk meg:
trapéz
szinuszos

Ez a különbség a tekercsek kapcsolatától függ, az alapján, hogy milyen fajta visszaható elektromotoros erő jön létre.
Ahogy a nevük is mutatja trapezoid motornak trapéz karakterisztikájú back EMF jele keletkezik, a szinuszoidnak, pedig szinusz, ahogy az ábrákon látható.
Ez a különbség a kimeneti nyomatékra is hatással van. A szinuszoid motornál a nyomaték egyenletesebb, mint a trepezoidnál.
Azonban ez extra költséggel jár. A szinuszoid motorban plusz tekercs összeköttetések vannak, ezért több rezet kell felhasználni a tekercselésben.
A rotor...: A forgórész állandó mágnest tartalmaz.
A póluspárok száma 2-8-ig változhat.
A pólusok a megszokott északi (N) illetve déli (S) pólus. Az ábra különböző forgórész elrendezéseket mutat Ahhoz, hogy a megkívánt sűrűségű mágneses mezőt elérjük, a megfelelő anyag kiválasztása elengedhetetlen. Hagyományosan a ferrit mágneseket használjuk állandó mágnesekben. De a technológia fejlődésével ritka földfém ötvözetek kaptak nagyobb népszerűséget.
Igaz, hogy a ferrites mágnesek kevésbé drágák, de hátrányuk az alacsony fluxus sűrűség egy adott térfogatra. Ezzel szemben az ötvözeteknél ugyanez a szám magasabb, így lehetővé teszi, hogy csökkentsük a forgórész méretét, a nyomaték megtartása mellet. Sőt, ezeknek az ötvözeteknek kedvezőbb a méret-súly arányuk, tehát magasabb nyomatékot képesek leadni, mint ugyan akkora ferrites motorok.

Anyagok:
Neodymium (Nd), Samarium Cobalt (SmCo) és Neodymium ötvözete, Ferrite és Boron (NdFeB).

Jövőbeli kutatások növelni fogják a fluxus sűrűséget, annak érdekében, hogy a forgórész mérete minél kisebb legyen A Hall effektus...: Ha egy olyan vékony fémlemezen, vagy félvezető lapkán,
mely síkjára merőleges homogén mágneses térben van,
hosszirányban áramot vezetünk, akkor keresztirányban
egymással szemben elhelyezett elektródok között feszültség
észlelhető. Ez a Hall feszültség .
A Hall szenzor kimenetek alap esetben nyitott kollektorral rendelkeznek. A vezérlő oldalon esetleg szükséges felhúzó ellenállás. Köszönöm a figyelmet
Full transcript