Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Mediapolku Ymmerstan koululla, kevät 2011

No description
by

H. Marttio

on 23 May 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Mediapolku Ymmerstan koululla, kevät 2011

3. Suunnitelma:
- tehdään tehtäväpohjainen "lautapeli" jossa hyödynnetään tvt:tä monin eri tavoin
- pelilaudan "ruudut" sisältävät eri (oppi)tunteihin liittyviä tehtäviä
- tehtävät kerätään peliä varten perustettavaan blogiin,
jota hyödynnetään myös kommunikoinnissa Mediapolun ajan sekä Mediapolun
opetuksellisissa osioissa
- oppilaat osallistuvat itse ryhmissä pelin rakentamiseen
1) suunnittelemalla oppituntitehtävät
2) kuvaamalla ja muokkaamalla tunnin kuvan
3) tekemällä tehtävänannon ja kirjoittamalla sen blogiin

Lopuksi pelataan valmista peliä 4. Toiminnan toteutus ja sisältö Mediapolku Ymmerstan koululla 2011 Ensimmäisen kerran tavoite oli tutustua ryhmään,
esitellä itsemme ja projekti sekä
jakautua ryhmiin ja aloittaa suunnittelutyö.

Johdattelimme aiheeseen keskustelemalla oppilaiden kanssa
peleistä mm. kyselemällä mitä pelejä he olivat pelanneet,
mikä on hyvä peli jne.

Esittelimme projektimme idean ppt-esityksen havainnollistamana
Lopuksi pyysimme oppilailta apua pelin valmiiksi rakentamiseen.

Ryhmäyttävinä harjoitteina oli ryhmien etsiminen korttipalapelin
avulla sekä ryhmissä tehty tutustumistehtävä, jossa oppilaat
haastattelivat pareittain toistensa nimen, lempivärin,
harrastukset ja lempiaineen. Lopuksi parit esittelivät toisensa.

Ryhmät saivat valita mieluisimmat aiheet kouluun liittyvistä
aihepiireistä. Ryhmien valitessa saman arvottiin aihe.

Suunnittelutyö aloitettiin suunnittelupapereiden avulla (ks. liite).
Tarkoituksena oli suunnitella tehtävänanto peliä varten
valittuun aihepiiriin liittyen. Toisella kerralla halusimme opettaa harjoituksen avulla oppilaille tiettyjä perusasioita valokuvaukseen liittyen. Teimme heille harjoituksen Opitin kysely-työkalulla.

Keskustelimme aiheesta käymällä läpi harjoituksen oikeat vastaukset ja pohdimme yhdessä sitä, miten valokuvatessa kannattaa ottaa huomioon.

Jatkoimme ryhmissä tehtävänantojen suunnittelua ja jokainen ryhmä sai ohjaajakseen yhden aikuisen. Suunnitelmien valmistuttua ryhmät pääsivät omaa tahtia aloittamaan valokuvauksen. Ryhmien oli tarkoitus ottaa kuva, joka sopisi hyvin heidän laatimaansa tehtävänantoon.

Osa ryhmistä ehti jo harjoitella kuvaamista melko paljon ja sai otettua tarpeeksi kuvia. Osalle ryhmistä suunnittelu ja yhteistyö oli hieman haasteellisempaa, mutta kaikki saivat suunnitelmansa lähes valmiiksi ja saivat aloitettua kuvaamisen.

Ryhmät opettelivat jo myös hieman kuvien siirtämistä tietokoneelle. Melkein kaikki ryhmät saivat kuvat siirrettyä. 1. kerta 2. kerta 3. kerta 4. kerta Kolmannella kerralla tapaamisen aluksi oli opetuksellinen osuus. Tietoturvapäivän kunniaksi käsittelimme erilaisia tietoturvaan liittyviä kysymyksiä. Olimme valmistelleet blogikirjoituksen tietoturva-aihepiiristä, mikä oppilaiden tuli lukea. Tämän jälkeen oppilaat vastasivat pareittain tietoturvapäivän yhteyteen järjestettyy tietoturva-aiheisteen tietokilpailuun.

Tapaamisen tavoitteena oli tehtävien jatkaminen, kuvien muokkaus sekä mahdollisesti jo tehtävien vieminen blogiin saakka. Näytimme myös hieman kuvien muokkausta yhteisesti, jonka jälkeen työskentelyä jatkettiin ryhmittäin. Neljännellä kerralla työskentelyssä ei ollut erillistä opetuksellista osuutta vaan tavoitteena oli saada kaikkien ryhmien tehtävät valmiiksi ja vietyä blogiin.

Osa ryhmistä sai tehtävänsä hyvissä ajoin valmiiksi. Heille annettiin vielä tekemättä olevista aihepiireistä uudet suunnittelulomakkeet, ja ryhmät pääsivät ottamaan aihepiireihin liittyviä kuvia. Kuvaamisessa hyödynnettiin Binder-kännyköitä. Opettelimme myös siirtämään Binder-kuvat Opit-kansioon. Pelin julkistus!
PeLaTAaN! pELaTaAn!
Vika kerta! bileet!!1 Kirjallisuus Käsityö Tietoturvapäivä! Tällä tunnilla "julkaistiin" peli ja tarkoitus alkaa pelata peliä ensimmäisen kerran.

Tunti aloitettiin esittelemällä oppilaille pelin säännöt, jotka löytyvät blogista. Säännöt yritettiin kertoa mahdollisimman selkeästi, jotta niihin ei tarvitsisi palata pelatessa.

Tämän jälkeen alettiin pelata peliä samoissa ryhmissä kuin pelin tehtäviäkin oli suunniteltu. Tietokoneita oli jokaiselle ryhmälle kaksi, jolloin ryhmät jaettiin kahtia siten, että isommissa tehtävissä työtä voitiin jakaa. Jokaiselle ryhmälle oli myös oma aikuinen ohjaamassa. Aikuinen varmisti, että tehtävät suoritetaan rehdisti, saattoi auttaa hankalimmissa kohdissa ja piti ryhmää kasassa. Aikuiset myös varmistivat mitä tehtävästä suoriuduttiin pisteytystä varten. Ensimmäinen tunti jatkettiin pelin pelaamista siitä mihin kukin ryhmä jäi. Kävimme nopeasti läpi pistetilanteen. Tunnin päätteeksi oli ruokailu, jonka jälkeen siirryimme musiikkiluokkaan juhlimaan valmista projektia.
Aluksi oli kuitenkin vuorossa tärkeä tehtävä: Pelin nimen valinta. Oppilaat olivat pelin aikana käyneet ryhmissä ehdottamassa nimiä, joista me olimme valinneet parhaat äänestykseen. Ohjelmassa oli myös pelin tulosten julistus, sekä Mediapolku-diplomien jako.

Voittaneelle ryhmälle oli ostettu suklaapatukat palkinnoiksi. Pelin pisteet laskimme oppilaiden ollessa ruokailemassa. Pisteitä laskiessa "kohtuullistimme" joukkueiden eroja jonkin verran, kuitenkin niin että oikeasti menestynein ryhmä voitti. mEdiaPoLku
aLkAa! Mediapolun
välitapaaminen klo 15-18 Vika kerta
ennen pelaamista T a l v i l o m a Toka kerta! 5. kerta - Pelin julkistus! 6. kerta - Loppujuhlallisuudet Tehtäväesimerkki 1 Tehtäväesimerkki 2 Yhteenveto: Hulinaa ja hauskoja hetkiä - ryhmät osoittautuivat olevatn hieman turhan suuria
- toiminnallisuutta voisi olla lisää
- ehkä alkuun voisi kokeilla pelin pelaamista "typistettynä" versiona,, jolloin idea hahmottuisi paremmin (vaatisi pelin valmistelun aika pitkälle)
- palautteesta päätellen kaikki oppilaat eivöt kokeneet omaksi jutukseen
- teknisiä ongelmia etenkin pelatessa
- olisiko pitänyt syventyä enemmän yksittäisiin asioihin? + ollut joillekin oppilaista ilmeisen tärkeä kokemus, usea koki taitojensa kehittyneen
+ yhteistoimintataitojen kehittyminen
+ sovellettavissa monenlaiseen käyttöön;
OPSin mukainen sovitus helppoa
+ tuottanut mahdollisesti hyödyllisiä
opetusvälineitä (esim. kuvakysely)
+ oppia ja kokemusta ryhmien vetämisestä sekä median käytöstä opiskelussa ja opetuksessa
+ hauskaakin oli :) 1.
Mediapolulla peliä pelataan joukkueissa. Joukkueet ovat ne ryhmät, joissa tehtäviä suunniteltiin.
2.
Pelilaudalla liikutaan heittämällä noppaa. Jokaisella joukkueella on yksi yhteisesti sovittu pelinappula, jota liikutetaan laudalla “tunnilta” toiselle nopan silmäluvun mukaisesti. Suoritettava tehtävä määräytyy sen mukaan, mille “tunnille” joukkueen nappula pysähtyy. Tuntitehtävien tehtävänannot löytyvät blogin sivupalkista.
3.
Jos se tuntitehtävä, jolle nappula pysähtyy on jo suoritettu, siirrytään seuraavaan sellaiseen tehtävään mitä ryhmä ei ole vielä tehnyt.
4.
Jos tunnin päällä on reissuvihkon kuva, suoritetaan ensin reissuvihkotehtävä. “Reissaritehtävien” tehtävänannot löytyvät peliblogista. Reissuvihkotehtävän suorituksen jälkeen jatketaan tuntitehtävän suorittamista.
5.
Tuntitehtävien suorittamisesta voi saada maksimissaan viisi pistettä. Tehtävät kannattaa suorittaa huolellisesti mutta ripeästi! Eniten pisteitä kerännyt joukkue voittaa pelin!
6.
Tehtävän suorittaminen raportoidaan peliblogiin tehtävän kommenttiosioon. Opet hoitavat tehtävien tarkastuksen ja pisteiden jaon. Opet voivat antaa erityisen ansiokkaasti suoritetuista tehtävistä bonuspisteitä! Bonuspisteiden jakaminen täytyy aina perustella. Lähetyksen jälkeen kommentit jäävät arvioitavaksi, joten ne eivät näy saman tien ruudulla. Kaikkia kommentteja ei julkaista.
7.
Joukkueen tullessa Kotiluokka- eli lähtöruutuun (kierros kierretty), ansaitsee se 5 lisäpistettä. Kotiluokka-ruutuun ei tarvitse tulla tasaluvulla. Joukkueelle saatetaan antaa myös yllätystehtävä, jonka ohjeet saadaan MEDIAPOLKUOPISKELIJOILTA. Tämän jälkeen peliä jatketaan taas normaalisti noppaa heittämällä uudelle kierrokselle.

PELI-ILOA KAIKILLE! Ensin tuli kuitenkin:
- koota pelilauta ja viimeistellä blogiin loput tehtävät
- viimeistellä pelin säännöt
- sekä huolehtia ja valmistella kaikki muu loppu"säätö" ;) Oppilaiden tekemät
tehtävät peliin Liitteet:
1. Suunnittelulomakkeet
2. Pelin säännöt
3. Lopullinen suunnitelma Mediapolku-lopputapaaminen
Moi kaikki :) 1. 2. 3.
Full transcript