Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

joseph haydn

predstavitev za glasbo
by

stella roj

on 9 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of joseph haydn

JOSEPH HAYDN Joseph Haydn se je rodil 31. marca, leta 1732, v Rohrauu. Izhaja iz malomeščankske družine. Ko je bil Joseph Haydn star sedem let, ga je stolni kapelnik Georg Reuttter vzel na Dunaj, kot pevca v zboru sv. Štefana. Tam je dobil svoj prvi glasbeni pouk. Ko je Haydn mutiral ga je Reutter vrgel na cesto. Imel je srečo in je spoznal obubožanega pevca in učitelja glasbe Michaela Spanglerja, ki mu je ponudil stanovanje. S trudom si je utr pot kot samostojen glasbenik. Preko nekega učenca je spoznal italijanskega skladatelja Nicola Antonia Porporo. Pri njemu se je naučil prvih temeljev kompozicije. Leta 1795 je Haydn zapustil London, in se vrnil na Dunaj. Na Dunaju je dokazal da je umetniško dozorel in da je njegov navdih neomajen. Njegov pokrovitelj je opustil bivanje v Esterhazi, in si izbral rezidenco v Eisenstadtu. Tam je Haydn opravljal službo kapelnika. V tej službi je moral poleg običajnega dela, napisati mašo za god žene kneza Nikolausa. Niz šestih maš je pokazal, kako velik umetnik je.
Največji dosežek, ki pomeni krono Haydnove starosti, je oratorij Stvarjenje. To skladbo je pisal vse leto 1797 in še del naslednjega. Tiste dni preden je Haydn umrl so Dunaj zasedli Francozi. Napoleon
je pred njegovo hišo dal postaviti častno stražo. Umrl je 31.5 1809
od starosti inizčrpanosti. Pokopan je v Eisenstadtu Wolfgang Amadeus Mozart SODOBNIKI: Ludwig van Beethoven Christoph Willibald Gluck Haydn je bil izjemno plodovit skladatelj, med svojima obiskoma v
Londonu v letih 1791 in 1794 je skomponiral 12 simfonij, veliko komornih
skladb invokalnih skladb na besedila v angleščini. Sicer pa celotni kompozicijski opus obsega 104 simfonije in to število ga postavlja za rekorderja med simfoničnimi skladatelji. Je avtor več kot 80 godalnih kvartetov, 50 klavirskih sonat, številnih oper, koncertov, ofertorijev, maš,oratorijevin pesmi. Skupno 750 avtorskih del in 330 priredb je opus, ki ga ni lahko urediti, zato je šele med leti 1934 in 1971 nastal sistematičen opis njegovih kompozicij. Uredil ga je Anthony von Hoboken, dela je razvrstil po skupinah glasbenih oblik in jih označil s števili. DELA: Njegova pomembnejša dela:

simfonija št. 101-Ura

simfonija št. 94-Presenečenje

oratorija Stvarjenje in Letni cčasi

cesarski kvartet 3 POSLUŠANE SKLADBE: Franz Joseph Haydn -
"Surprise" (Symphony no. 94) Simfonija št 94 v G-duru, je druga v 12. tako imenovanih Londonskih sifomijah napisal jo je Joseph Haydn. Običajno je navedena z vzdevkom; Surprise Symphony.Haydn napisal simfonijo v 1791 v Londonu, za koncertno serijo. Premiera je bila na Hanover sob Squareu v Londonu 23. marca 1792, s Haydnom, ki je vodil orkester. Celotna skladba orginalno traja 23 miut. youtube: Franz Joseph Haydn - "Surprise" (Symphony no. 94)
- https://www.youtube.com/watch?v=tF5kr251 1BRs
- dne:30.12.2012; ob uri: 12:34 -glasbena oblika je simfonija, kar pomeni da je bila koncertna glasba to. Je tudi ena najbolj zaninih simfonij skladatelja.
-v skladbi nastopa orkester in to sinfonični.
- v izvedbi je tudi zelo povdarek na naraščanju in v glasnosti, zelo se sliši tudi violine. skldba je zelo zanimiva saj je na začetku mirna in sproščujoča, nato pa na enkrat vdari močen preskok in jo poživi. Osebno mi je malo skrivnostna skladba saj nikili ne vem kaj bo sledilo in to je zelo dobro narejeno saj pritegne pozornost. Haydn Oratorio The Seasons
''Spring'', H.21/3 Part.1 To je en del skladb letnih časov- spomlad. Haydn je npisal letne čase, ki jih ustvaril leta 1798, takrat je postal zelo priljubljen po celi evropi. Haydn je porabil dve leti za dokončanje dela.Letni časi so imeli dvojno premiero, najprej za aristokracije, kateri člani so financirali delo premira je bila v Schwarzenbergovi palači na Dunaju 24. april 1801, nato pa za širšo javnost v Redoutensaalu na Dunaju 19. maj istega leta. -skladba je Oratorij to je obsežno delo za velik zbor ali celo dva zbora, več pevskih solistov in orkester.
-v skladbi nastopa orkester, spet je zelo slišna tudi violina.
- skladba je srednje hitra in glasna, vsbuje tudi pojemanja in naraščanja. nastopata tudi moška solista(bas) in ženska(sopran). in tudi mešani pevski zbor. pri tej skladbi mi je všeč da so zraven tudi pevci in ne samo inštrumenti. ta skladba je ena mojih najljubših iz klasicizma saj je zelo sproščena in mirna, čeprv vsebuje tudi malo skrivnosnovsti in napetosti. youtube:Haydn Oratorio The Seasons ''Spring'', H.21/3 Part.1
url:https://www.youtube.com/watch?v=iRNkHtX7k7gs
dne:30.12.2012, ob uri; 14:23 je Simfonija št 101 v D-duru, je deveta od 12 tako imenovanih Londondonskih Simfonij, ki jih je napisal Joseph Haydn. Ta je popularna in znana kot The Clock zaradi "tiktaka" ritema.Haydn je dokončal simfonijo v 1793 ali 1794. Napisal jo je v 2. obisku v Londonu.
Delo je bil premierno predstavljeno na 3. marec 1794 v Hanover sob Squaru. Joseph Haydn -
Symphony No 101 In D Major (The Clock) -tudi ta skladba je simfonija, torej koncertna glasba
- v skladbi je povdarek na godalih oz na violini, v skladbi se ritem pospešuje in zmanšuje njegovo hitrost. glasnost tudi narašča in pojema.
- v te skladbi ni petja oz pevskega zbora ampak so samo inštrumenti oz je orkester. pri tej skladbi mi je všeč da je ritem podoben tiktakanju ure, pa skladba ti gre zelo hitro v uho saj je tako igriva ker je naenkrat hiter tembo in počasen v odzadju. http://www.youtube.com/watch?v=aJBcp00Y7S 8 youtube: Franz Joseph Haydn - Symphony No 101 In D Major (The Clock): dne: 7.1.2013, ob uri: 14:55 OSEBNO MNENJE: Osebno se mi Hayden zdi kot skladatelj, ki je zelo veliko uporabljal skoraj na vsek koncertih v orkestru violino in je bila skoraj v vsaki skladbi povddarjena. S tem ko je napisal toliko skladb se tudi zalo razlikujejo med sabo ampak ob enen pa so si podobne, ta podobnost je ponavadi bila v violini. Različne so si tudi v zvrsteh in harmoniji.
naredila: Stella Roj 1.a VIRI: http://sl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn
http://en.wikipedia.org/wiki/Joseph_Haydn
http://www.last.fm/music/Franz+Joseph+Haydn
http://www.nndb.com/people/989/000091716/
http://imslp.org/wiki/Category:Haydn,_Joseph
Full transcript