Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Sistemul excretor

No description
by

Bica Ionut Catalin

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Sistemul excretor

Barbu Bogdan
Bica Ionut
Duta Ionut
Duta Mircea Sistemul Excretor Sistemul urinar este alcatuit din doi rinichi si cai urinare intrarenale(calice mici,calice mari,pelvis renal)si extrarenale:uretere,vezica urinara,uretra.
Rinichii au ca functie principala mentinerea homeostaziei extracelulare.Aceasta se realizeaza prin formarea urinii,care este o plasma filtrata.
In procesul formarii urinii,rinichi regleaza:
-volumul plasmei sangvine;
-concentratia deseurilor din sange;
-concentratia electrolitilor;
-pH-ul plasmei. Caile urinare Igiena NEFRONII Reglarea activitatii renale Se face prin mecanisme nervoase si umorale.
Reglarea RFG consta in reglarea diametrului arteriolelor aferente.
Reglarea umorala se realizeaza la nivelul tubilor uriniferi,prin intermediul mai multor hormoni:
-hormonul antidiuretic(ADH)
-aldosteronul
-parathormonul
-hormonii tiroidieni Formarea urinii- 1.Ultrafiltrarea glomerulara Este procesul de trecere a plasmei sangvine prin membrana filtranta glomerulara,in cavitatea capsulara.Membrana filtranta este subtire si selectiva,permite trecerea doar a unor constituenti si blocheaza trecerea altora.Astfel ,in ultrafiltratul glomerular-urina primara-nu trec proteinele.
Factorul principal al filtrarii este presiunea hidrostatica din capilarele glomerulare.
Cantitatea de urina primara care se formeaza in 24h este 170-180l.
Urina primara din cavitatea capsulei Bowman trece in tubul uriniferic,unde sufera procese de reabsorbtie si secretie tubulara. RINICHII Sunt organe pereche,situate retroperitoneal,de o parte si de alta a coloanei vertebrale lombare,in loja renala.
Rinichiul drept este situat putin mai jos decat cel stang,datorita marimii spatiului ocupat de ficat.
Fiecare rinichi prezinta un invelis alcatuit din trei straturi:intern,fibros,mijlociu,alcatuit din tesutul adipos si extern,care suspenda rinichiul de peritoneu si de peretele abdominal. Sunt formatiuni membranoase tubulare,care se insera pe papilele renale.
Pelvisul renal rezulta din unirea celor 3 calice mari.Prezinta 2 portiuni:intrarenala si extrarenala.
Ureterele sunt organe tubulare care fac legatura intre bazinet si vezica urinara.Peretele ureterelor este alcatuit din 3 straturi: intern;median;extern.
Vezica urinara organ cavitar, in care se acumuleaza urina,este situata posterior simfizei pubiene si anterior rectorului.Peretele vezicii urinare este alcatuit din 4 tunici:
-mucoasa
-seroasa
-submucoasa
-musculara Igiena sistemului excretor se referă la menţinerea sănătoasa a organelor excretoare şi la înlăturarea produşilor de excreţie, care sunt dăunători organismului. Reţinerea de substanţe nefolositoare sau pierderea unor substanţe de care organismul ore nevoie produc tulburări care influenţează starea de sănătate a organismului. Nefronii se clasifica dupa pozitia in rinichi si dupa lungimea anselor Henle in:
-nefroni juxtamedulari,care au capsula in profunzimea zonei corticale renale si a caror ansa patrunde adanc in zona medulara.
-nefroni corticali,care au capsula in zona externa a corticalei si a caror ansa este mai scurta. Parenchimul renal prezinta,in sectiune,doua zone:
Zona corticala este formata din glomeruli,tubi uriniferi si vase de sange.
Zona medulara este alcatuita din 8-15 piramide renale(Malpighi),separate prin septuri renale.Fiecare piramida renala este orientata cu baza spre periferie,varful constituind papila renala.
Papilele renale se deschid in calicele mici,care se unesc,formand calicele mari.Calicele mari se deschid in pelvisul renal.Aceasta se continua cu ureterul.O piramida Malpighi,cu o substanta corticala formeaza un lob renal. Nefronul este alcatuit din capsula glomerulara,tub contort proximal,ansa Henle(cu 2 ramuri,descendenta si ascendenta) si tub contort distal. Inervatia renala este vegetativa,fiind asigurata preponderent de fibrele simpatice din plexul renal,situat in hilul renal.
Nefronul reprezinta unitatea structurala si functionala a rinichiului.Fiecare rinichi contine peste un milion de nefroni.Este alcatuit din:
1. capsula glomerulara -situata in cortexul renal,inconjuara glomerulul cu care formeaza corpusculul renal.
2.tub urinifer cu urmatoarele potiuni:
-tub contort proximal situat in cortexul renal,dreneaza filtratul glomerular din capsula glomerulara.
-ansa Henle colecteaza fluidul din tubul contort proximal pe care il transporta in zona medulara si apoi in zona corticala.
-tub contort distal ultimul segment al nefronului,este mai scurt si prezinta mai putini microvili decat tubul contort proximal.Se descarca in tubul colecto Vascularizatia renala Sangele arterial ajunge in rinichi prin artera renala care,odata patrunsa in rinichi prin hilul renal,se imparte in artere interlobare,care trec prin piramide renale.Arterele interlobare se ramifica in artere arcuate la nivelul zonei de granita dintre zona corticala si cea medulara.Din arterele arcuate se desprind numeroase artere interlobulare ,care iriga cortexul renal,si se impart in arteriole aferente. Fiecare artera aferenta patrunde intr-un glomerul.Sangele care ramane in glomerul este colectat de arteriola eferenta, care dreneaza sangele in capilarele peritubulare.
Sangele din capilarele peritubulare este colectat de vene dispuse in paralel cu arterele.De la nefroni,sangele trece in venele interlobulare,apoi in cele arcuate si interlobare.Acestea din urma parasesc rinichiul prin hil sub forma venei renale,care se varsa in vena cava inferioara. 2.Reabsorbtia tubulara Consta in trecerea apei si a altor substante din urina primara inapoi in sange si are drept rezultat formarea urinii secundare sau definitive.
Reabsorbtia apei si a altor molecule in sange are loc la nivelul tubului contort proximal si se realizeaza prin diverse mesanisme:
-transport activ impotriva gradientilor de concentratie:Na,K,si unele vitamine (B12,C),glucoza,unii aminoacizi,acidul uric,fosfatii anorganici,sulfatii.
-transport pasiv,in sensul gradientilor de concentratie:Cl,uree,apa. 3.Secretia tubulara Se desfasoara la nivelul tubului contort distal si proximal si consta in transportul substantelor din sange in lumenul tubului urinifer prin mecanisme diferite de cele ale ultrafiltrarii glomerulare.
Rolul acestui proces este acela de a elimina substantele care pot fi toxice organismului cat si pe cele in exces.Se desfasoara prin mecanisme active si pasive. Aparatul juxtaglomerular Uretra Este un conduct prin care urina este eliminata din vezica urinara la exterior.
Uretra prezinta doua sfinctere:
-intern, situat superior,format din fibre musculare netede,ce alcatuiesc si musculatura vezicii urinare.Nu este controlat voluntar.
-extern,inferior,alcatuit din fibre striate,controlate voluntar. Mictiunea Este actul fiziologic de eliminare a urinei din vezica urinara.Se efectueaza in mod reflex.Urina finala ajunge prin tubii colectori la nivelul papilelor,se aduna in calice si pelvis,iar de aici ,prin miscari peristaltice,este transportata in lungul ureterului pana la vezica urinara.
Din uretere,urina este eliminata in jeturi in vezica urinara si datorita sfincterelor uretrale este impiedicata eliminarea continua a urinei la exterior.
Factorii favorizanti ai mictiunii sunt:contractiile musculare abdominale si ale diafragmei care produc cresterea presiunii intraabdominala si comprimarea vezicii.
Reflexul medular al mictiunii se afla sub controlul unor centri nervosi superoi din diencefal si din scoarta cerebrala,cu rol excitator sau inhibitor. Funcţionarea normala a sistemului excretor poate fi tulburata de o serie de factori de risc.
Factorii chimici:mercurul, cromul, ciupercile otrăvitoare si medicamentele luate in cantităţi mari .
Factorii fizici: frigul şi căldura
Factorii biologici : microbii
Boli:nefrita, tuberculoza renala, pielouefrita, cistita. Litiaza Urinara CAUZE: Tulburari de metabolism ale apei si al sarurilor minerale, avitaminoza,hiperparatidorism,mecanismul de cimentare a sarurilor precipitate pentru a forma un calcul (piatra) nu este elucidat. Felul alimentatiei:
a) bogat in carene care va acidifia urina si favorizeaza precipitarea acidului uric.
b) bogata in lapte si vegetale care va alcaliniza urina si va favoriza precipitarea carbonatiilor si fosfatilor.
c) bogata in dulciuri si cartofi favorizeaza precipitarea oxalatilor.
MANIFESTARI:
Formarea de calculi in sistemul urinar care provoaca leziuni ale cailor urinare,hemoragii,febra,greturi,
varsaturi, durere. Insuficienta Renala Acuta CAUZE
Intoxicatii, infectii ( avort provocat), stari de soc cu pierderi mari de lichide si reducerea debitului renal (coma diabetica), diaree prelungita, hemoragii.
MANIFESTARI
Incetarea brusca si completa a functiei rinichiului;
Nu se mai poate produca urina -> anurie.
PREVENIRE:
Folosirea unei alimentatii echilibrate, mentinerea unei igienee corespunzatoare a organelor excretoare,
tratarea infectiilor amigdaliene, a cariilor dentare, sa nu se faca abuz de medicamente, evitarea consumuli
de ciuperci neavizate, evitarea factorilor potential vatamator pentru aparatul excretor (chimici-> toxici, biologici-> microbi, virusi, fizici-> evitarea frigului si a calduri exagerate). Retentia urinara Retentia urinara apare cand persoana nu-si poate goli total vezica, in ciuda senzatiei de urinare si a efortului depus. Retentia urinara poate fi acuta sau cronica. In mod normal, dupa o urinare normala in vezica ramane un reziduu intre 0-10 cmc. In cazul in care mictiunea este incompleta, in vezica ramanand un reziduu de urina mai mare decat normal se vorbeste despre retentia de urina.


Durerile in zona inferioara a abdomenului, marirea in volum a abdomenului, nevoia de a urina, insotita de spasme dureroase ale sfincterului vezical, sunt simptomele cele mai frecvente.
Retentia trebuie deosebita de anurie, in care bolnavul nu urineaza pentru ca rinichii nu produc urina si deci vezica este goala, iar bolnavul nu are senzatii de urinare.
Full transcript