Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ENERGJIA

No description
by

Anxhela Kuci

on 11 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ENERGJIA

ENERGJIA ELEKTRIKE DHE KURSIMI I SAJ
Burimet e energjisë
C'është energjia
Energjia në fizikë, është aftësia e ndërveprimit të një sistemi me një tjetër. Energjia ka të bëjë edhe me fuqinë e kërkuar për të lëvizur apo zhvendosur një peshë në një largësi të caktuar. Sa më e rëndë të jetë pesha ose sa më e gjatë largësia, aq më shumë energji nevojitet.
Burimet e energjise
Energjia e pariperteritshme .
Disa nga burimet e energjise se pariperteritshem:
uji
energjia berthamore
nafta fosile
gazi naturor etj.

Prodhimi i energjise
Hidrocentralet
bëjnë shndërrimin e energjisë potenciale të rëniës së ujit në energjinë mekanike me anë të turbinës hidrulike dhe pastaj gjeneratori shndërron energjinë mekanike në atë elektrike. Ka dy lloje të hidrocentraleve:
•Hidrocentralet rrjedhëse, në të cilat uji vazhdimisht rrjëdh dhë të cilat kanë një rezervuar të ujit të limituar.
•Hidrocentralet akumuluese, në të cilat uji shfrytëzohet nga liqeni akumulues
Përfundimi
Sa më shumë energji të kursejme aq më mirë për ne do të jetë.
Kurse energji, kurse para!


Punoi:Artjola Kuci
Antia Xhaferi

Energjia e ripërtëritshme është energjia e cila fitohet duke i shfytëzuar burimet natyrore.
Burimet e riperteritshme jane
burime jo-fosile të energjisë, siç janë:
• energjia e erës
• energjia diellore
• hidro-energjia
• energjia e biomasës
• energjia gjeo-termike
• energjia e valëve të detit
• energjia baticës dhe zbaticës
• gazi nga mbeturinat
Prodhimi i energjise
Në termocentrale
si lëndë djegëse përdoret thëngjilli, vajguri ose gazi natyror. Në fillim si lëndë djegëse është përdorur vajguri por me rritjen e konsumimit të benzinës për automobila por me rritjen e çmimit kjo doli nga përdorimi, kurse sot përdorim të madh ka gazi natyror sepse prodhimi i dioksidit të sulfurit, shirave acidike dhe trajtimi i hirit nuk shfaqin problem dhe për ambientin është shumë më mirë
Konsumi i energjise elektroshtepiake
Kursimi i energjisë
Disa keshilla per te kursyer energji:
1.Mos i lini dritat ndezur.
2.Fikeni TV kur nuk ju duhet.
3.Mos e lini soben ne pune per shume kohe.
4.Blini llampa ekonomike.
Full transcript