Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Succeskompas

Richting geven aan je leven en werk
by

Theo Buijsrogge

on 28 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Succeskompas

Het leven is als een rivier. Als je rekening houdt met de stroom, de natuurlijke loop der dingen, dan levert je dat een succesvol en gelukkig bestaan. Je voelt je geïnspireerd en hebt veel energie en bezieling. Werk je de stroom tegen, dan voel je weerstand, het kost je energie en je voelt je lusteloos. Jouw leven stroomt niet zomaar ergens naartoe, maar heeft een duidelijke richting. Die richting wordt beschreven door het Succeskompas. Het Succeskompas beschrijft de essentie die richtinggevend is voor een succesvol bestaan. Het bestaat uit vier aspecten: doel, talenten, waarden en missie. Deze vormen samen het kompas om op te varen. Daarom heet het Succeskompas. Je kunt een Succeskompas opstellen voor een individu en elke (deel)groep van individuen die samen een verbinding hebben, dus elk samenwerkingsverband, elk team en elke (project)organisatie. Dit zijn respectivelijk het Persoonlijk Succeskompas en het Organisatie Succeskompas. Persoonlijk Succeskompas Het leven heeft voor ieder mens een andere betekenis; er zijn andere dingen die het leven zinvol maken, die je energie geven en die je passie aanwakkeren. Anders gezegd iedereen heeft een ander levensdoel. Daarnaast heeft iedereen bij zijn geboorte specifieke kwaliteiten en talenten meegekregen. Werken met je talenten geeft energie en plezier en de tijd vliegt voorbij. Andere dingen die daar niet op afgestemd zijn kosten juist energie en gaan moeizaam (de tijd kruipt voorbij). Talenten zijn je gereedschappen om je levensdoel vorm te geven. Ten slotte handelt iedereen vanuit bepaalde waarden. Bepaalde activiteiten spreken een persoon juist daarom aan en andere totaal niet. Het kleurt de manier waarop je iets doet en bepaalt waarom je bepaalde keuzes maakt. Voor een zinvol, succesvol, gelukkig en gezond leven is het belangrijk dat je met je talenten invulling geeft aan je levensdoel en hierbij uitdrukking kunt geven aan je waarden. Dit is je missie. Organisatie Succeskompas Een duidelijk Succeskompas maakt jouw authenticiteit tastbaar en is richtinggevend voor al je keuzes. Het doel van de organisatie beschrijft de betekenis, de reden van bestaan. Alles en iedereen in de organisatie draagt bij aan het realiseren van het doel. Een helder doel geeft betekenis en zin aan ieders bijdrage in de organisatie. Elke organisatie heeft talenten, onderscheidende kwaliteiten, waarmee het zich onderscheidt van de concurrentie. Het bepaalt waar de organisatie goed in is, wat de organisatie beter kan dan een
ander en welke producten en diensten worden geleverd. De talenten van een organisatie bestaan door de talenten van de mensen die er werken. De organisatiewaarden zijn de grondbeginselen waar de organisatie en de mensen in de organisatie voor staan. Ze bepalen (vaak onbewust) de keuzes, prioriteiten, werkwijzen en gedrag van mensen en organisaties. Dit geldt ook voor organisaties en samenwerkingsverbanden. Dit zijn in essentie collectieve systemen van onderling met elkaar verbonden mensen. Ook hiervan wordt de essentie beschreven door het Succeskompas De missie is wat de organisatie doet om haar doel te realiseren. Het laat zien hoe hierbij haar talenten worden inzet en uitdrukking wordt gegeven aan haar waarden. Met een missie die optimaal is afgestemd op doel, talenten en waarden opereert de organisatie vanuit haar eigen kracht. Dit is de beste garantie voor succes. Een duidelijk Succeskompas werkt:
- verbindend (voor de medewerkers of partners)
- richtinggevend (voor alle activiteiten en acties)
- onderscheidend (ten opzichte van de concurrentie). Als het Succeskompas van medewerkers en organisatie op elkaar zijn afgestemd , kunnen beiden zich

duurzaam verbinden

en

duurzaam succesvol

zijn. Hoe je vanuit je authenticiteit jouw Succeskompas samenstelt en waarom juist deze elementen van essentieel belang zijn om richting te geven aan je leven en werk lees je in het boek 'Succeskompas, richting geven aan je leven en werk' van Theo Buijsrogge. Het boek beschrijft op een heldere manier de essentie van ons bestaan, hoe dit werkt en wat je er in de praktijk mee kunt doen, welke evolutie mensen en organisaties doormaken en hoe met deze inzichten richting kan worden gegeven aan duurzaam succes voor mensen en organisaties. http://www.succeskompas.nl Wat lezers over het boek zeggen:

indrukwekkend, praktisch, helder, legt verbanden, laat essentie van keuzes zien, reikt inzichten aan, getuigt van wijsheid, een aanrader!

'Een boek dat veel andere boeken overbodig maakt omdat het zo helder de essentie weergeeft van 'persoonlijk leiderschap' in werk en leven' Het succeskompas kent vele toepassingen:
Full transcript