Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Prezi Dans

No description
by

Ido Cuperus

on 13 October 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Prezi Dans

Prezi Dans
Handelingsballet
Van ongeveer 1680 tot en met het midden van de 18e eeuw werden er balletopera’s opgevoerd in Frankrijk.  Dit waren grote muziekstukken, waarin ook veel dans voorkwam.
In dit tijdperk van Verlichting kwam de onafhankelijk denkende en voelende mens steeds meer centraal te staan.
In plaats van de helden uit de Oudheid uit te beelden werd het plattelandsleven verheerlijkt.In de balletopera’s werden gevoelens uitgebeeld in dans. Het was belangrijk de gevoelens zo mooi mogelijk uit te beelden, of dat nou realistisch was of niet. Zo zag je dansers bijvoorbeeld op een uitermate sierlijke manier sterven van verdriet.
Romantiek
De grote romantische balletten uit de 19e eeuw worden nog steeds in de theaters opgevoerd. Het Zwanenmeer en de Notenkraker zijn tegenwoordig familie-voorstellingen, dit vanwege de verbeeldingsrijke en fantasievolle thema’s, de fantastische ballettechniek en de makkelijk te volgen verhaallijn. De Romantiek werd ingeluid door schrijvers en dichters van de Sturm-und-Drang beweging (emotie i.p.v. verstand) en strekte zich vervolgens uit over alle disciplines: muziek, schilderkunst, architectuur. De theaterdans bleek uitermate geschikt om de ideeën en idealen van de Romantiek te belichamen. Grootse stukken over bv. onbereikbare liefdes en slecht aflopende sprookjes.
Oudheid
In alle vroege culturen nam dans een belangrijke plaats in bij verschillende rituelen.
Er werd bijvoorbeeld gedanst om goden te vereren of voor de hoop op een goede oogst.
Werkelijke bewijzen van 'oude' dans zijn afbeeldingen die wij vinden wij in prehistorische grotten. Omdat de dans geen materiele sporen nalaat, moeten we het doen met dit soort van 'bewijzen'. In de culturen zoals bij the aboriginals, weten wij nog hoe zij vroeger danst door de overlevering.
Hofdans
Het Hofballet ontstond tegen het einde van de zestiende eeuw.
In de veertiende eeuw begonnen de Italianen vele elementen uit de oude Griekse en Romeinse culturen opnieuw te waarderen; van politiek bedrijven tot  kunst en architectuur.
Dansen werd dé manier om te laten zien dat je beschaafd was, voornaam en uitermate geschikt was als schoonzoon of schoondochter.

In de Barokperiode beleefde het hofballet een hoogtepunt onder koning Lodewijk XIV. Hij was een ballettomaan. In zijn jonge jaren trad hij graag op als sterdanser in de hofballetten. En hij richtte de eerste dansacademie op: L’academie Royale de Danse.
Moderne dans
De moderne dans is een eeuw geleden ontstaan. Het is een radicale verandering in dansstijl en uitdrukking ten opzichte van de klassieke dans, daarom is deze naam nooit veranderd. Met het begrip modern wordt vooral het onderscheid met de klassieke dans en het ballet aangegeven.Geen vaststaande reeks van houdingen, armbewegingen en passen, maar de dansers staan stevig met beide voeten op de grond met alledaagse bewegingen in hun dans.

Jeugdcultuur

Sommige dansvormen zoals: Breakdance, Hiphop (Poppin’ and Lockin’, Krumping) Lindy Hop, Urban,  Jumping, Streetdance, Line dance, Jazzdans, Ballet, dancebattle en Bollywood dansen worden rages die snel de wereld veroveren.
Full transcript