Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

MINDSET

Presentation om Mindset (baserad på bok av Carol S. Dweck) med quizz.
by

Anton Krüger

on 31 January 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of MINDSET

MINDSET
Berättelsen om Tony
"På högstadiet fick jag högsta betyg trots att jag studerade minimalt och sov för lite. Jag började tro att det alltid skulle vara så eftersom jag var född med en överlägsen förmåga att fatta och lätthet för att minnas. Men efter ungefär ett år med för lite sömn började min fattningsförmåga och mitt minne bli allt mindre överlägsna. Min självkänsla hade varit nästan helt beroende av mina naturliga talanger - till skillnad från min förmåga att fokusera, min beslutsamhet eller min förmåga att arbeta hårt - och när de började ifrågasättas gick jag igenom en personlig kris som varade tills för ett par veckor sedan när du talade om olika mindset på en lektion. Att inse att en stor del av mina problem berodde på att jag var så upptagen av att bevisa att jag var "smart" och att undvika misslyckanden har verkligen hjälpt mig komma ur de självdestruktiva mönster jag levde i".
Nu vet du vilken kategori du fick på quizzet. Givetvis är det inte så enkelt som att du "är" en viss sort. Du är inte ett mindset. Du är på olika sätt när det gäller olika saker, vid olika tillfällen. Det viktiga är att du är medveten om vad det innebär.


1. Tycker du att det stämde?
2. När har du ett dynamiskt sätt att se på saker? (Vad känner du att du kan förändra/förbättra?)
3. När har du ett statiskt tänkande? (Vad känner du att du inte kan bli bättre på?)
"Talanger och förmågor kan utvecklas med hjälp av ansträngning, bra undervisning och ihärdighet"
Har du ett statiskt eller ett dynamiskt mindset?
Ditt mindset!
QUIZZ
För att räkna ut din poäng behövs en "nyckel" där det står hur mycket eller lite poäng du får för varje svar. Man kan få 4, 3, 2 eller 1 poäng per fråga.

(Glöm inte att det inte är någon sorts tävling, det är bara ett kul sätt att eventuellt få reda på något nytt om sig själv.)
Vad är mindset?
Mindset är ett begrepp som psykologiforskaren Carol S. Dweck skapat efter nästan 20 års forskning om att misslyckas, att lyckas och hur hjärnan fungerar.

Mindset handlar om vårt sätt att förstå världen och sig själv. Tror du att dina och andras förmågor och prestationer är något som kan påverkas av nya kunskaper och erfarenheter? Då har du ett dynamiskt mindset. Du utmanar dig själv, provar nytt och ser misslyckanden som ett sätt att lära. Om du däremot tänker att mänskliga egenskaper är medfödda och oföränderliga, att de inte går att göra något åt, styrs du av ett statiskt mindset. Då vill du vill undvika misslyckanden till varje pris och söker ständig bekräftelse.

Ett dynamiskt mindset är avgörande för både personligt och professionellt lärande.
Stämmer det?
Att försöka tänka dynamiskt
Att förändra sitt mindset
Kunskap är grunden till att förändra sitt mindset. Genom att veta saker om mindset och hur hjärnan fungerar och tränas är det mycket enklare att tänka till.
Lärares mindset
Precis som alla andra människor har lärare olika mindset. En lärare tjänar mycket på att vara dynamisk, att tro på sina elever och att hårt arbeta kan förändra allt.
Nu efter att du har svarat på frågorna, vad tror du att du har för mindset?
Kortskrivning
- Dynamiskt mindset
- Dynamiskt mindset med statiska drag
- Statiskt mindset med dynamiska drag
- Statiskt mindset
Räkna ut din poäng
= 65-80
= 50-65
= 35-50
= 20-35
1. Bli medveten om ditt mindset!
2. Inse att du kan välja hur du ska uppfatta och hantera motgångar, utmaningar och kritik.
3. Fundera på hur en person med dynamiskt mindset hade tänkt/reagerat
4. Gör det även om du inte tänker/känner det "innerst inne" ännu
Några små steg mot ett mer dynamiskt mindset
En sista kortskrivning
1. Vad har du lärt dig idag?
2. Var något av dagens lektion användbart?
3. Är det något du vill veta mer om?
Självklart är det bra om det en lärare ger eller säger till dig är bra och konstruktivt. Men ditt jobb är inte att tänka för mycket på hur läraren pratar med dig och vilket mindset hen har. Det viktiga är att du har ett bra sätt att ta emot det läraren säger och kan använda det för att bli bättre.
Man vet idag att när du försöker och kämpar för att lära dig något svårt och utmananade så förändras hjärnan. Nya kopplingar skapas mellan nervcellerna i hjärnan och hjärnan får mer och mer kopplingar och blir starkare och smartare.
När du lär dig nya saker fördubblas faktiskt dessa mikroskopiska kopplingar i hjärnan. Ju mer du utmanar din hjärna att lära, desto mer växer dina hjärnceller. Då verkar sådant som du tidigare tyckte var mycket svårt eller till och med omöjligt - som att tala ett främmande språk eller algebra - att bli lätt. Resultatet av arbete är en starkare, smartare hjärna.
Om du upplever att du jobbat hårt men inte lyckas. Varför ska du fortsätta slita - när det inte hjälper? Jo, tänkt såhär: misslyckandet innebär att neuroner i din hjärna försöker skapa nya koppningar, men inte lyckats ännu. Försök igen på ett nytt sätt. För varje misslyckande kommer du lite närmare ditt mål!
Hjärnan kan formas och bli smartare
Carol S. Dweck
Grundtron
Vad som behövs för att hjärnan ska fungera:
Hjärnan är en del av kroppen!

Miljön, hur vi lever och vad vi gör påverkar vår hjärna, det låter kanske självklart men många underskattar hur känslig hjärnan är. Det krävs en hel del för att hjärnan ska fungera som den ska.

Vi kommer återkomma till det här senare i veckan, men redan nu vill jag presentera fem extremt viktiga faktorer när det gäller hur hjärnan fungerar.
Tonys inre monolog ändrades från: "Jag är en naturbegåvning. Jag behöver inte plugga. Jag behöver inte sova. Jag är överlägsen."
Till: "Hjälp, jag håller på att tappa greppet. Jag förstår inte och minns inte som förr. Vad är jag nu?
Till: "Oroa dig inte så mycket över att vara smart. Bry dig inte så mycket om att undvika misstag. Det blir självdestruktivt. Sätt igång och plugga, sov ordentligt och fortsätt leva
Lektion 2: Hjärnan är som en muskel
"Många människor ser hjärnan som ett mysterium. De vet inte mycket om intelligens och hur den fungerar. När de tänker på vad intelligens är tror många att en människa föds antingen smart, medelbegåvad eller dum - och fortsätter att vara så under resten av livet.
Men ny forskning visar att hjärnan är mer som en muskel - den förändras och blir starkare när man använder den. Forskare har kunnat visa exakt hur hjärnan växer och blir starkare när man lär."
1. Stress: Är du otrygg eller rädd får du en massa stresshormoner som skjuts ut i kroppen. När det händer stängs din hjärnas hela inlärningssystem ner och hela du hamnar i ett larmtillstånd. Att vara lite spänd inför en svår uppgift kan vara bra, men om man blir allt för stressad blir det svårt att lära sig något alls.
Fem avgörande faktorer för hjärnan
"De fem faktorerna är var för sig direkt verkande på trivsel och skolresultat och tillsammans har de rena turboeffekten."
2. Sömn: Som tonåring behöver du verkligen din sömn. Sömn är till för återhämtning. Sover du för lite gör det att du inte hinner återhämta dig från t.ex. stressen. Hjärnan städar i ordning under natten och fyller på med energi för en ny dag. Sover du för lite blir det svårare att lära dig nya saker, hjärnan är inte laddad för en ny dag. Sover du bra förbättras istället hjärnans prestanda, koncentrationsförmåga och minne.
3. Mat: Det är otroligt viktigt att äta bra. En stadig frukost och en bra lunch gör inte bara att du orkar koncentrera dig och lära, det gör även att du inte blir lika sugen på socker. Socker gör dig gladare direkt, men det är en kort glädje. Sockret gör nämligen att du inom kort får lägre blodsocker och humöret och koncentrationsförmågan drabbas akut negativt.
4. Motion: Hjärnan och kroppen är inte gjorda för att sitta stilla hela dagen. Rör du inte på dig så orkar du mindre, du blir lättare rastlös, ledsen, irriterad och okoncentrarad. När du istället motionerar regelbundet utsöndras hormoner som sätter igång bildningen av nya nerceller i hjärnan och den blir mer formbar. Motion gör det blir lättare att lära och minnas!
5. Rutiner: Allt som finns ovan kräver rutiner. Med rutiner för hur och när du ska plugga minskar stressen. Med rutiner för sömnen, fasta och tydliga tider sover du bättre. Med rutiner för mat får du i dig tillräckligt med näring samtidigt som sötsuget blir mindre och med rutiner kring motion kan du se till att du mår bra psykiskt, fysiskt och lär dig lättare.
Stress, sömn, mat motion och rutiner
Ett kort exempel
Du får lägre resultat än du förväntade dig på ett matteprov. Såhär reagerar du beroende på ditt mindset:
Statiskt:
Dynamiskt:
Du reagerar med att tänka att du är misslyckad och dum som person och helt enkelt inte kan lära dig matte. Du ger upp.
Du tänker att du misslyckades med provet och behöver göra ett bättre försök nästa gång. Du försöker komma på hur.
Hur Tonys mindset förändrades:
Kortskrivning
En sista kortskrivning
1. Vad har du lärt dig idag?
2. Var något av dagens lektion användbart?
3. Är det något du vill veta mer om?
1. Hur tror du att Tony var i högstadiet?
2. Vad gjorde att han fick problem?
3. Är det viktigt att andra tycker du är smart? Varför?
1. Kommer du ihåg när du behövde anstränga dig för att lära dig något svårt?
2. Hur gjorde du?
3. Hur tänkte du? Skulle du säga att du hade ett visst mindset?
Kortskrivning
Full transcript