Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Shtepia e kukulles

No description
by

Skora A-del

on 17 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Shtepia e kukulles

Shtepia e kukulles
Subjekti
Subjekti i “Shtëpi kukulle” është i mbështetur në jetën bashkëshortore të Norës dhe Helmerit e cila bazohet në falsitet. Dramat në familje shkaktohen si mungesë e komunikimit dhe e sinqeritetit bashkëshortor. Për pasojë ato zgjidhen nëpërmjet personazheve dytësorë si për shembull Krogstadi, fajdexhiu të cilit Nora i detyrohej një shumë parash. Ai vë ne dijeni Helmerin për këtë krim. Tregimi i këtij fakti vjen bashkë me një kërcënim përdemaskimin e Norës përballë opinionit publik. Helmeri tregohet mospërfillës dhe egoist ndaj Norës duke mos e lejuar të qëndrojë afër fëmijëve të saj.
Zgjidhja vjen nga një shoqe e vjetër e Norës znj.Linde e cila e bind
Krogstadinin të heq dorë nga shantazhi i tij.

Drama
Drama e Ibsenit paraqet pikërisht problemet tragjike të shoqërisë së kohës, ai paraqet tragjiken e mbuluar në pamje të parë nga një fasadë e qetë dhe perfekt e cila fsheh një realitet vërtet tragjik dhe krejtësisht të ndryshëm nga fasada dhe e gjitha kjo ndodh vetëm prej opinionit “vrasës” të shoqërisë.

Konteksti moral dhe social i Norës që nga e kaluara e deri në martesën e saj.
Nora ishte një grua vërtetë e bukur e cila ishte trajtuar gjithmonë si një kukull fillimisht nga babai i saj dhe më pas Helmeri. Ajo kishte qenë gjithmonë vajza dhe gruaja e bindur por gjatë martesës së saj ajo ndryshon dhe ky ndryshim i detyrohet dashurisë së saj për të shoqin, prej tij ajo kreu një krim i cili dënohej negativisht në kontekstin moral dhe social nga shoqëria e kohës.
"Shtepia e kukulles" tregon historinë e Nora Helmer, një shtëpiake të shekullit të 19, dhe zbulimin e saj se bota me sa duket e përsosur qe ajo është duke jetuar në fakt eshte një burg dhe ajo i nënshtrohet një zgjimi feminist që mori gati njëqind vjet e me shumë pjesës tjetër të botës për të realizuar.
Shtepia e kukulles
Henrik Ibsen
Fabula
Fabula e dramës “Shtëpi kukulle” është e ndërtuar nga 3 akte. Akti i parë përmban 16 skena, akti i dytë 12 skena dhe akti i trete 5 skena duke përfshirë këtu edhe skenën e fundit. Interpretimi i dramës përcjell emocione të qeta tek shikuesi ose lexuesi dhe është i prirur që nëpërmjet qetësisë ta bëjë atë të reflektojë mbi dramat personale apo sociale në përgjithësi.
Ibsen ishte një dramaturg norvegjez të cili punoi shumë për të arritur një status të tillë. Jeta e tij ishte e vështirë dhe atij iu desh të punonte për të paguar vetë studimet e tij. Në fillim vepra e tij nuk u kuptua menjëherë nga ambienti social i cili ishte në themelet e shoqërisë norvegjeze. Për këtë shkak ai emigroi në Itali dhe Gjermani për 27 vjet, periudhë gjatë së cilës realizoi krijimet e tij më të mira. Veprat e tij janë mbështetur në kompozicionin analitik dhe nxitjen e misterit tek lexuesi. Në tërësinë e vet fundi i shek XIX dhe fillimi i shek XX karakterizohet nga kërkimet e reja krijuese e cila përkon me lindjen e shumë lëvizjeve rinore.
I
Full transcript