Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

09. Kroppens immunforsvar

No description
by

Trine K. Hansen

on 3 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 09. Kroppens immunforsvar

Immunforsvaret -Kroppens bakterie forsvar En vaccination gør ondt, specielt når man er lille.

Man stikker en lille nål med en smule sygdom, ind i blodet.

Kroppen får så kendskab til bakterien, og ved der for hvordan den skal bekæmpe det.

Nogle sygdomme, fx polio kræver flere vaccinationer. Vaccination - Immunforsvaret er kroppens forsvar mod bakterier og virus.
- Kroppens immunforsvar består af millioner af forskellige hvide blodlegemer, der hver især kan genkende én bestemt form for fremmede celler.
- Når en fremmed celle, for eksempel et virus, kommer ind i kroppen, vil de hvide blodlegemer angribe og forsøge at dræbe de fremmede celler.
- Immunforsvaret har hukommelse, så næste gang det udsættes for den samme type bakterie, har det opbygget kampstoffer mod præcis denne bakterie og kan hurtigt udrydde den.
- Immunforsvaret deles i et medfødt og et adaptivt immunforsvar. Det medfødte, eller uspecifikke, immunforsvar virker mod næsten alt, som er ”fremmed” for vores
krop, og skelner ikke mellem forskellige sygdomsfremkaldende organismer.

Det består af fysiske barrierer som hud og hår samt muligheden for at lave temperaturændringer eksempelvis ved feber, som gør det svært for nogle bakterier at overleve.
Samtidigt udskilles der konstant en række ”kemiske stoffer”som dræber bakterierne. Det adaptive immunforsvar er den del af immunforsvaret, der kan reagere mod næsten alle fremmede organismer, der kommer ind i kroppen.
Det er også den del af immunforsvaret, som husker, hvordan fremmede organismer ser ud, når de først er mødt en gang.

Herefter vil det kunne udføre et effektivt respons, hvis disse organismer skulle komme ind i kroppen igen.

Det består af en slags ”huskeceller”, som bærer på information om de forskellige bakterier og virus. Møder de disse igen tilkalder
de en hær af dræberceller. Immunforsvaret (gul) som er i gang med at nedbryde en miltbrand bakterie (orange). Hvis du får en rift eller et mindre sår, så skal du lade det være.
Immunforsvaret får blodet til at størkne, og så kommer der en skorpe.
Hvis du piller skorpen af, så skal immunforsvaret til at danne en ny, og det tager længere tid for såret at hele. En rift som ikke har dannet skorpe endnu. Blodet vil ved hjælp af fedtet og jernet i blodet, vil danne en skorpe. Ændrede kostvaner, levevaner og levevilkår --> hen imod dem som kroppen er biologisk tilpasset, gør det muligt for kroppen at afgifte sig selv og genopbygge sundheden, medmindre der er sket uoprettelige skader.

I en sund organisme, og under normale omstændigheder, kan immunsystemet let klare skadelige mikroorganismer og skadelige substanser, uden at vi nogensinde bemærker det. Hvordan sygdom kan opstå

Når kroppens mætningspunkt med affaldsstoffer/giftstoffer er nået eller skadelige mikroorganismer florerer i for stort omfang
Så forsøger kroppen at klare situationen ved at gøre en ekstraordinær indsats for at overvinde truslen.

Kroppen omdirigerer sine energier og aktiviteter til denne ekstraordinære udskillelse af affaldsstoffer og/eller bekæmpelse af skadelige mikroorganismer, hvilket kommer til udtryk som symptomer eller sygdomme.

Dette kan tage form af feber, diarre, forkølelse eller et stort antal andre lidelser.

Derfor er mange – men naturligvis ikke alle – symptomer og sygdomme tegn på, at kroppen har sat en ekstraordinær proces i gang for at blive/forblive rask. Forurening af kroppen

Medmindre giftige substanser konstant fjernes fra kroppen vil de ophobe sig og give alvorlige problemer. Også skadelige mikroorganismer skal neutraliseret eller holdes i skak for ikke at gøre skade.

Der er flere måder, hvorpå kroppen kan blive overbebyrdet med affaldsstoffer.
F.eks.: mister og fornyr kroppen 300 til 800 milliarder celler hver dag.

Kroppen vil også uvægerligt absorbere visse mængder giftige substanser fra fordøjelseskanalen, og i nogle tilfælde være ude af stand til helt at neutralisere dem, før de begynder at cirkulere i blodet.

Når kroppens immunsystem i væsentlig grad overbelastes og svækkes, begynder problemerne at opstå.
Full transcript