Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Električni generator.

No description
by

Maja Hanic

on 4 December 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Električni generator.

Električni generator. Uređaj koji radi na principu pretvaranja mehaničke energije u električnu. elektromotorni napon max. 90° i 270 ° najmanjai elektromotorni U za 0° i 180° predznak struje = na grafu
označava smjer struje U električnom generatoru petlja rotira u magnetskom polju i zbog toga u njoj nastaje inducirana struja. Struja mijenja smjer pri svakom prolasku petlje kroz položaj okomit na magnetske silnice. Takva struja se zove IZMJENIČNA struja. Faradayejev disk, prvi električni generator. Istosmjerni. Izmjenični. Tijekom vrtnje mijenja se magnetski tok kroz petlju pa se i elektromotorni napon mora mijenjati u ovisnosti o vremenu. Isto je kao i generatora izmjenične struje. U magnetskom polju vrti se zavojnica u kojoj se inducira izmjenični elektromotorni napon. Da bi se izmjenični elektromotorni napon usmjerio tako da u vanjskom dijelu kruga uvijek ima istu orijentaciju, krajevi zavojnice spajaju se na komutator. jednostavniji komutator Umjesto da su krajevi zavojnice spojeni na dva klizna prstena, oni su spojeni na dva međusobno izolirana vodljiva poluprstena. Jedna četkica će stalno biti pozitivna, a druga stalno negativna, pa će zato u vanjskom dijelu kruga priključenom na četkice prolaziti istosmjerna struja. Dobiveni elektromotorni napon i električna struja imaju uvijek istu orijentaciju, ali njima se iznos stalno mijenja između nule i neke najveće vrijednosti. Za elektromotorni napon koji se tako mijenja kaže se da pulzira. skica magnetskih silnica kod istosmjenog genetratora Rotor generatora u Hoover Damu, SAD. U.S. NRC (Nuclear Regulatory Commission)
- slika modernog generatora turbine na paru Budimpešta, Mađarksa
-slika generatora sa početka 20 st. Generatori su rotacijski električni strojevi
koji mehaničku energiju pogonskog
stroja pretvaraju u električnu energiju. Najednostavniji primjer električnog generatora Graf struje ima pravilne valovite krivulje - sinusoide.
I=I max. x sinA jakost struje kut rotacije maksimalna vrijednost
struje
Full transcript