Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Хигиена и здравни познания за опорно-двигателната система

No description
by

Gandalf Gandalf

on 15 December 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Хигиена и здравни познания за опорно-двигателната система

Хигиена и здравни познания за опорно-двигателната система.
Хигиена
Хигиената е наука за здравето, за създаването на благоприятни условия за съхранение на човешкото здраве, за правилна организация на труд и отдих. Целта й е изучаване на влиянието на условията на живот и труд върху човешкото здраве, предупреждаване за заболявания, осигуряване на оптимални условия на съществуване на човека, опазване на неговото здраве и дълголетие. Хигиената в основата си е профилактика на заболяванията.
Хигиената, а също и естествените условия на околната среда (въздействието на слънчевите лъчи, въздуха, водата), са средство на физическо възпитание. Физическата култура не трябва да се изчерпва само с физически упражнения, гимнастика, спортуване, а трябва да обхваща и използването на естествените природни сили, правилния режим на труд и почивка, здравословното хранене на всеки човек.
Хигиена на опорно-двигателната система
Върху формирането на опорно-двигателната система влияние оказват различни фактори,като много важни са наследствеността, храненето и режимът на живот. Наследствеността до голяма степен предопределя ръста. Храненето също има голямо значение. Още от раждането на човека е необходимо да се съблюдават определени хигиенни правила и норми, в резултат на които опорно-двигателната система да се развива нормално.
Хигиена на опорно-двигателната система
За правилното функциониране на опорно-двигателната система от съществено значение е именно нейната хигиена, т.е. опазването и поддържане на тази система, за да може тя да функционира правилно.
Грижата за правилното развитие на опорно-двигателната система е предпоставка и за нормалко развитие на целия организъм.
Едно от задължителните условия за развитие на човека е активната физическа дейност.

Постоянните упражнения удължават мускулите, изработват способност у тях да се разтягат по-добре. При тренировки масата на мускулатурата се увеличава, мускулите стават по-силни, нервните импулси предизвикват съкращаване на мускулите с по-голяма сила.
Хигиенни норми
Растящият детски организъм трябва да получава достатъчно количество разнообразна храна, богата на калций и фосфор, белтъци и витамини. С благоприятно въздействие върху растежа и развитието на костите и мускулите са игрите и разходките на чис въздух и слънце, плуването, бягането, редовните физически упражнения
Фактори за пълноценен живот
Пълноценно хранене - Лошият хранителен режим, недостатъчните белтъцини, мазнини, минерални соли и витамини в храна лишават организма от необходимите му вещества за изграждането на костите и мускулите. Прекомерно наситената с въглехидрати храна води до затлъстяване и обременява костната система.
Обездвижване или пренатоварване на костите и мускулите - Обездвижването на тялото оказва вредно въздействие върху опорно-двигателната система,особено при растящия детски организъм.Костите на децата и юношите са сравнително меки,поради което големи натоварвания (несъобразени с възрастта спортове) или неправилна стойка на тялото (заемане на една и съща поза на бюрото или пред компютъра) често водят до възникване на гръбначни изкривявания
Всичко това оказва влияние на човешкия организъм, който е съвкупност от органи, системи и апарати, които действат свързано и изпълняват жизнено важни функции. Много съществена и необходима част от взаимовръзките и взаимодействията между тези системи е движението. Тялото може да осъществява това движение именно благодарение на опорно-двигателната система.
Направил: Явката
Full transcript