Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

HAMLET

No description
by

Anikó Géczy

on 28 March 2018

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of HAMLET

Hamlet
cselekménybe csomagolt filozófia: Machiavelli, Montaigne, Luther (vallásháborúk kora)
rémdráma: 9 hulla, őrült nő, vérfertőzés, kísértet, csodás elemek
nem szabad elhinni egyik szereplő önmagáról – másokról – kifejtett véleményét: a sok szereplő egymáson tükröződik, és mindenki mindenkivel szemben más arcot mutat
A reneszánsz átmeneti kor: a társadalmi szerkezet feudális, de a polgárság jelen van.
A középkor védekezik a tudomány ellen => a humanista úgy érezheti, hogy „kizökkent az idő” – kérdés: vajon nem ő-e az őrült?
Régi és új ellentéte szüli a konfliktusokat (tragédia)
Minden tragédia a maga katarzisával az erkölcsileg magasabb rendű felé mozgatja a tudatot
Jelenettechnika, egyvégtében is játszható: Shakespeare idejében így!
Felvonásokra osztás utólag, formális.
Szakadatlan pergés, minden fontos a néző előtt játszódik, kivéve a döntő előzmény, a királygyilkosság, de azt a színészek utólag eljátsszák (egérfogó jelenet)
blankverse – ötös és ötödfeles jambus, rímtelen,
Dánia, XII. század – nem komoly, aktuális reneszánsz kori helyzetek és problémák, latinos nevek – általános érvényű
Múlt és jövő együttélése
-> társadalmi zavart kelt
„Dániában valami bűzlik”
a maga világnézete szerint mindkettőnek igaza van, de Claudiusnak bűnt kellett hozzá elkövetni
A szellem indítja a cselekményt: kijelöli a feladatot, ami majdnem lehetetlen: (ne ragadtasd el magad, és kíméld anyád)...
Egy kétes létű szellem kétes szava elég, hogy kipattanjon az ellentét a két világ között. Shakespeare hinne a lepedős kísértetekben? – Bacon empirista filozófiáját vallja, ez tükröződik Hamlet szavaiban is, kísérleti úton győződik meg: őrültség, színház, út Angliába (a Globe is a természettudományos szemléletet jelképezi)
Szellem
létezik-e egyáltalán?
honnan jött?

Claudius bűnének jelképes megjelenítése a szellem – Hamlet először kételkedik – tanú kell – Bacon: ugyanazt ketten ugyanúgy tapasztalták, akkor igaz. Tanú: Horatio – ez a drámai funkciója, hogy Hamlet bizalmasa – később is: egérfogó jelenet
Mindenki ünnepel, csak Hamlet gyászol: a ruhák jelzik a két főszereplő szembenállását: ettől kezdve kettejük harca a darab tengelye: csel - ellencsel, kikerülés - újabb csel.
Hamlet: mindenkit "tesztel", kérdéseivel próbára tesz, tudni akarja ki micsodás. A rendszerváltás óta mindenki gyanús - másrészt a gyanú jogos, mert mindenki kémkedik, leselkedik, feljelent, besúg. Hamlet óvatossága jogos. Könnyen meg lehet itt halni.
mindenkit próbára tesz, vizsgáztat: képmutatás és színházasdi: maszkot visel
"Gonosz cselt gyanítok” - régóta sejti (2 hónapja).
emberismeret és képmutatás viszonya – megszületik a tudatos, profi tettetés mint politikai eszköz - ellene pedig a maszkok mögé látás képessége az okosoknál
Apja halálhírére tér haza – és anyja gyors nászára – Claudius túl kedves: örököse lesz. Nem engedi vissza tanulni, maga mellett tartja a végzetét – szemmel akarja tartani <-> Laertest elengedi Párizsba – ez középkori, lovagi világ
Polonius egész családnak Hamlet a végzete, mint a középkornak a reneszánsz
Polonius álbölcs, régi típusú udvaronc, de szerető apa – gyermekei szeretik.
Hamlet <-> Ophélia – a két világ kibékíthetetlen harca miatt nem teljesülhet be a szerelmük – Ophélia inkább apjának hű gyermeke, mint Hamlet hű szerelme <-> Rómeó és Júlia értékrendje
Hamlet nem habozó, hanem lelkiismeretes, nem akar hinni ellenszenvének – „a tett halála az okoskodás” – a felismert igazság szerint akar cselekedni – a gondolat humanista embere olyan tettet kényszerül végrehajtani, amelyre nem termett, középkori szellemű vérbosszú, ölés. „Kizökkent az idő, ó kárhozat, hogy én születtem helyretolni azt.”
Megindul a játszma – minden eszköz a király kezében
Fontos: ne keltsen gyanút Claudiusban. Őrültséget színlel – veszélytelen a trónra. Claudius gyanakszik – igazi ellenfél: ki kell ismerni Hamletet – kémek: gyerekkori játszótársak, Polonius, Ophélia – Hamlet szavainak fölényes és zavaros gomolygásán nem tudnak áthatolni – „Őrült beszéd, de van benne rendszer”-
Polonius gyanúja: Ophélia iránti
szerelmébe őrült bele
Ophélia tudja, hogy eszközül használják Hamlet leleplezésére, hazudik neki – Hamlet csalódik benne, de nem őt hibáztatja, „a világ gyomos kert” – kolostorba küldi a lányt.
Humanista ötlet: művészettel leleplezni a királyt – egérfogó jelenet. Claudius rájön: Hamlet tudja. Most az egyiknek végezni kell a másikkal: Claudius hívatja Hamletet, Hamlet keresi a királyt.
Az imazsámolyon talál rá
nem akarja a mennybe juttatni, majd bűn közben öli meg.
Anyjához rohan, csaknem megöli – szellem: nem bűntárs! az anyja nem látja
Hamlet tétovázás nélkül megöli a kárpit mögött rejtőző Poloniust – cselekvőképes, ha lelkiismerete nem gátolja. Már ő is beszennyeződött, ártatlant ölt.
Hamlet igazsága még több emberéletbe kerül -> meg kell halnia a végén. A király Angliába küldi – Dániában nem öletheti meg – szeretik. A levelet kicseréli Hamlet, Rosencrantz és Guildernstern halott. „Egyik se nyomja lelkem.” – mondja Horationak, mikor visszatér.
Mindenütt és mindenhogy a halálról
Talán egyszerűbb lenne az öngyilkosság: „Akkor nemesb-e a lélek, ha tűri balsorsa minden nyűgét s nyilait, vagy ha kiszáll tenger fájdalma ellen….s véget vet neki?”- rémíti a halál: pokol vagy semmi.
Apja szelleme
Mi marad az emberből?
Öl
Full transcript