Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Vaderlandse geschiedenis

No description
by

Josephine van Teeffelen

on 17 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Vaderlandse geschiedenis

Maarten Luther was boos en hing een stellingen lijst op de deur van een Kerk. Mensen merkten dat de kerk niet goed bezig was en keerden zich ook tegen de kerk: ze werden protestanten.

Filips II werd boos en ging de ''ketters'' Vervolgen. Er werden vele ketters vermoord, bijvoorbeeld op de brand stapel. Verandering De VOC Na 80 Jaar Geloof In het rijk van Karel V waren de meeste mensen christelijk. Maar de burgers begonnen te twijfelen aan de kerk, de kerk werd steeds rijker. De mensen die zich tegen de kerk keerden heten Ketters. rond het jaar 1579 Was eindelijk de oorlog voorbij. Vaderlandse geschiedenis Protest!! Protestanten De Nederlanden De unie van Utrecht Verandering 1500 1550 1600 Mensen ontdekten van alles opnieuw RENAISSANCE betekend Wedergeboorte. Er veranderde ook van alles in het geloof, Deed de kerk wel wat hij moest doen? door: Josephine en Sophie 1566 De beeldenstorm Dit waren vernielingen en plunderingen van katholieke kerken en kloosters. 1568 De 80 jarige oorlog In het jaar 1568 begon een strijd tegen de Spanjaarden die 80 jaar duurde: de 80 jarige oorlog 1579 De Unie van Utrecht Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland, Friesland, Groningen en Overijssel richten een anti-Spaans verbond op. Pacificatie van Gent 1576 1581 Plakkaat van Verlating De Unie van Utrecht verklaarde dat Filips niet langer hun landheer was. 1584 Willem van Oranje werd vermoord 1585 De val van Antwerpen 1588 Republiek In 1588 besloten gewesten om zonder koning door te gaan het werd een republiek: de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. 1602 Oprichting van de VOC 1609-1621 Twaalfjarig bestand 12 jaar wapenstilstand. 1621 Oprichting WIC 1648 Vrede van Munster
(En Westfalen) Eind van de 80 jarige oorlog De unie van Utrecht is in het plaatje oranje gekleurd. De vrede was 'wedergeboren' :) Hij werd vermoord op het prinsenhof in Delft door Balthasar Gerards.
Full transcript