Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Amerikat

No description
by

Meri Damoiseaux

on 14 April 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Amerikat

Anglo-Amerikkaan on tullut paljon siirtolaisia Pohjois-ja Länsi-Euroopasta.Nimi viittaa Englantiin joka on Anglo-Amerikan puhutuin kieli. Anglo-Amerikkaan kuuluu USA ja Kanada.

LATINALAINEN AMERIKKA

Latinalaiseen Amerikkaan on tultu Espanjasta ja Brasiliasta. Myöskin Italiasta, Saksasta ja Ranskasta on tultu Latinalaiseen Amerikkaan. Latinalaiseen Amerikkaan kuuluu Costa Rica, Chile, Argentiina, Meksiko, Peru, Ecuador, Kolumbia, Bolivia, Paraguay, Venezuela, Uruguay, Gyana ja Panama
Pääkaupunki: Santiago
Väkiluku vuonna 2006: 16 100 00
Pinta-ala: 757 00 km²
Uskonnot: roomalaiskatolinen, protestanttinen
Valtiomuoto: tasavalta
Virallinen kieli: espanja

Chile on pitkä ja kapea valtio Etelä-Amerikassa. Tästä johtuen Chilessä on kolmea täysin erilaista ilmasto- ja kasvillisuusaluetta. Chilessä on paljon tulivuoria, joista useat ovat aktiivisia. Chilessä esiintyy myös maanjäristyksiä, tulvia sekä maanvyörymiä.

Chilen elanto:
Chilen karuinta aavikkoa kutsutaan Atacamaksi. Atacaman avolouhoksissa kymmenet tuhannet kaivosmiehet louhivat kuparia, joka on Chilen kansallisrikkaus. Maailman 4. suurimmat kuparivarat sijaitsevat Chilessä.

Chilen historiaa:
Chilessä asui ennen useita intiaaniheimoja. 1500-luvulla espanjalaiset valloittivat Chilen.
Chile oli osaa Espanjan kuningaskuntaa vuoteen 1810 asti ja
saavutti itsenäisyyden vuonna 1817.

Chilessä voi vierailla Pääsiäissaarilla, jotka sijaitsevatTyynellämerellä. Ne ovat suosittu vierailukohde. Pääsiäissaarella voi käydä
katsomassa moai-patsaita. Ne on veistetty yhdestä osasta ja voivat painaa 20 tonnia.
Brasilia Meksiko
Pääkaupunki:
Brasília
Asukasluku:
188 100 000
Valtiomuoto:
liittotasavalta
Presidentti:
Dilma Rousseff
Viralliset kielet:
portugali
Valuutta:
real

Brasilia on Etelä-Amerikan suurin valtio. Se on myös maailman 5. suurin valtio.
Brasilian kerrotaan saaneen nimensä brasiliapuun mukaan.

Brasilian nähtävyyksiä ovat mm. Kristus-patsas ja Sokeritoppavuori.

Brasilian alueella on asunut paljon intiaaniheimoja, ja siellä on maailman monimuotoisin luonto.

Elinkeinorakenne:
-maatalous 20%
-teollisuus 14%
-palvelut 66%
Pääkaupunki: Buenos Aires
Pinta-ala: 2780000
Asukasluku: 40milj.
Valuutta: Argentiinan peso
Virallinen kieli: Espanjan kieli
Presidentti:Cristina Fernández de Kirchner
Argentiina on toiseksi suurin valtio Etelä-Amerikassa. Laajuutensa vuoksi maan eri alueiden ilmasto ja luonnonvarat vaihtelevat suuresti. Maan länsiosassa sijaitseva Andien vuoriston lisäksi maalle antavat leimansa tasaiset alangot niin kutsutut pampa-alueet.

ELANTO

Argentiinassa elanto ja ruoka saadaan maanviljelyllä, karjanhoidolla,kukoistavilla hedelmätarhoilla ja teollisuudella. Lähes puolet Argentiinan viennistä on aroilla tuotettua viljaa ja lihaa. Maa on yksi maailman suurista vilja-ja liha-aitoista. Sen maatalous ruokkii miljoonaa ihmistä eri puolilla maailmaa. Teollisuuden kannalta Argentiinan luonnonvarat ovat melko niukat. Vesivoimaa,maaöljyä ja maakaasua riittä maan omaan energiatarpeen tyydyttämiseen. Tästä huolimatta Argentiina tuottaa esm.koneita ja ajoneuvoja.

HISTORIA

Eurooppaliset löysivät Argeniinan vuonna 1516jkr. Espanja perusti ensimmäisen siirtokuntansa vuonna 1580 nykyisen Buenos Airesin alueelle. Alkuperäsestä väestöstä suurin osa kuoli pakkotyön ja eurooppalaisten sairauksien murtamina. Argentiina itsenäistyi 9.7.1816 Espanjan vallasta. Juan Peron nousi valtaan vuonna 1946. Hän paransi köyhien asemaa ja antoi naisille ääinioikeuden ja kansallist maan teollisuuden. Peronin vaimosta Evitasta tuli tämän politiikan symbooli.
TULIVUORET
Tulivuoria on paljon Amerikassa.Ne sijaitsevat suurimmaksi osaksi laattojen reunalla. Tulivuori voi olla pitkään rauhallinen, kunnes se alkaa toimia. Maan pinnalle kumpuaa laavaa ja ilmaan vapautuu nokea, tuhkaa ja erilaisia kaasuja. Amerikassa on paljon toimivia tulivuoria. Meksikossa on satoja muinoin toimivia tai edelleen toimivia tulivuoria.Tulivuoret syntyvät maan pinnalle purkautuvasta sulasta kivestä, laavasta.
Amerikkojen välimatkoja, valtioiden pituuksia ja leveyksiä
Amerikan alueet, pinnanmuodot, vuoristot, joet ja tasangot
Pohjois-Amerikka

Kordiellit ovat pitkä vuoristo Pohjois-Amerikan Alaskasta Andeihin. Pohjois-Amerikassa korkeavuoristo= Kalliovuoret estää sadepilvien pääsyn mereltä (Tyynivaltameri) sisämaahan ja siksi siellä on aavikoita. Vuoret estävät jokien virtaamisen ja siksi joet laskevat Atlanttiin. Keskellä maata on suuret tasangot, jonio läpi virtaa Missisipi ja sen sivujoet. Idässä on kalliovuoristoja pienempi vuoristo Appalatit. Niiden pohjois-puolella on suuret järvet. Niiden vedet virtaavat Saint Lawrence-jokea pitkin Atlanttiin.

Keski- Amerikka

Kordillien vuoristossa on kaksi eri vuori jonoa Meksikossa. Ne yhdistyvät keski-Amerikan kannaksella yhdeksi vuoristoksi. Länsi-Intian saaristo erottaa Karibian meren Atlantista. Saaret ovat pieniä ja vuoristoisia, siellä on kaunis luonto ja ilmasto.
Etelä-Amerikka

Väli-Amerikka
Pohjois-Amerikka

Yhdysvallat
Chile
ANGLO-AMERIKKA
Kanada

Pääkaupunki: Washington
Pinta-ala: 9 519 000 km
Asukasluku vuonna 2006: 300 000 000
Presidentti: Barack Obama


Yhdysvallat koostuvat 50 valtiosta. USA on neljänneksi suurin valtio maailmassa. Yhdysvallat käyttävät rahayksikkönään dollareita. Yhdysvaltalaiset ovat todella isänmaallisia sen takia myös 4. heinäkuuta, joka on Yhdysvallan itsenäisyyspäivä on suuri juhla yhdysvaltalaisille. Urheilulajit ovat myös tärkeä asia yhdysvaltalaisille. Suosituimmat urheilulajit ovat amerikkalainen jalkapallo ja baseball. Yhdysvalloissa on sananvapaus.

Tiesitkö?

Yhdysvaltojen pääkaupunki Washington on nimetty Yhdysvaltojen ensimmäisen presidentin George Washingtonin mukaan.

Yhdysvaltojen elanto:

Yhdysvalloissa voi menestyä ihan kuka tahansa. Yhdysvaltalaiset käyvät töissä pienteollisuudessa. Yhdysvalloissa on paljon teattereita ja ravintoloita joista moni saa elantonsa. Yhdysvalloissa moni saa myös elantonsa maanviljelyn avulla. Yhdysvaltalaiset valmistavat korkealaatuisia tuotteita.

Nähtävyydet, juhlat ja ruoka:

Yhdysvalloissa on myös paljon nähtävyyksiä joihin kuuluvat Vapauden patsas, Hollywood merkki, Route 66, Brooklyn bridge ja Hollywood walk of fame. Hollywood walk of fame on kävelykatu Los Angelissa, jossa on yli 2 500 kuuluisuudelle omistettu tähti jossa on heidän nimet. Nimensä kadulle ovat saaneet Marilyn Monroe, Michael Jackson, Walt Disney ja monet muut. Yhdysvaltalaiset osaavat myös juhlia. Suuria juhlia heillä on Halloween, kiitospäivä, joulu, ystävänpäivä sekä uusi vuosi. Halloweeninä yhdysvaltalaisilla on ollut tapana kierrellä karkki vai kepponen kierroksella (trick or treat?). Halloweeninä yhdysaltailaisilla on myös paljon erilaisia ja isoja koristeita.Yhdysvaltalaisilla joulupukki saapuu yöllä. Heillä on myös tapana ripustaa joulusukka takan eteen, jonne ilmestyy lahjoja yön aikana. Yhdysvalloissa syödään monenlaista ruokaa johtuen siitä, että yhdysvalltoihin on tullut niin paljon eri maiden siirtolaisia.


Pääkaupunki: Ottawa
Väkiluku vuonna 2006: 33 100 00
Pinta-ala: 9 984 670 km²
Viralliset kielet: englanti ja ranska

Kanada on suuri, pinta-alaltaan lähes Euroopan kokoinen valtio. Kanada sijaitsee Pohjois-Amerikassa ja on Yhdysvaltojen maarajanaapuri.

Kanadan elanto:
Kanadan suurimmat luonnonvarat ovat puu metsistä sekä vilja ja liha preerioilta. Energialähteitä ovat vesi- ja ydinvoima, Öljy sekä kaasu. Kallioperässä on runsaasti malmeja. Kanada on vauras maa, jonka perustana ovat luonnonvarat ja korkeatasoinen teollisuus.

Kanadan asutus:
Suurin osa kanadalaisista on Länsi- ja Keski-Euroopasta tulleiden siirtolaisten jälkeläisiä. Englannin kielisiä asukkaita Kanadassa on 60 % väestöstä ja ranskaa äidinkielenään puhuvia asukkaita 25 %.
Kanadan tihein asutus on maan kaakkoiskolkassa, Suurten järvien läheisyydessä.

Tiesitkö?
Kanadan virallinen talviurheilulaji on jääkiekko ja vuonna 1917 perustetussa NHL:ssä kaikki pelaajat olivat alunperin kanadalaisia.


Pääkaupunki:
Mexíco
Asukasluku:
112 468 855
Viralliset kielet:
Espanjan kieli

Hernán Cortes valloitti Meksikon vuosina 1519-1521 ja perusti espanjalaisen siirtokunnan. Se hallitsi maata lähes 300 vuoden ajan.

Meksiko on asukasluvultaan suurin espanjankielinen maa

Meksikossa on 31 osavaltiota, sekä erillinen liittovaltion alue, jossa sijaitsee pääkaupunki
Mexico.

Meksiko ulottuu trooppisesta subtrooppiseen ilmastoon.

Meksikossa maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset ovat yleisiä. Maa on suurimmaksi osaksi ylänköä (60% koko maasta).

Elinkeinorakenne:
-maatalous 4,3%
-teollisuus 32,9%
-palvelut 62,8%
Pääkaupunki: San Jose
Pinta-ala:51 100km
Asukasluku: 4,5 milj.
Valuutta:Costa Rican colon
Maanosa:Amerikan manner,Keski-Amerikka

Rajanaapuri on pohjoisessa Nicaragua,etelässä Panama, idässä maa rajottuu Karibianmereen ja lännessä Tyynen valtamereen.

ELANTO

Costa Ricassa on paljon yhden perheen elannon turvaavia pientiloja. Maan tärkein vientikasvi on banaani, viljellään kosteimmilla alangoilla, myös viljelymaat ovat maan elanto. Sen talouden vahvuuksia ovat hedelmällinen maaperä ja runsaat sateet,sekä sijainti josta on hyvät yhteydet niin valtamerille kuin Etelä-Amerikan markkinoille. Ananas, banaani ja kahvi ovat merkittävimmitä vientituotteet.

COSTA RICA
ARGENTIINA
ANGLO-AMERIKKA
LATINALAINEN AMERIKKA
Amerikan merivirrat,tulivuoret ja mannerlaatat
merivirrat
Amerikan alueet, pinnanmuodot, Vuoristot, joet ja tasangot
Etelä-Amerikka
Pohjois-Amerikka on pinta-alaltaan sekä asu-
kasluvultaan suurempi kuin Etelä-Amerikka,
joka on 4. suurin manner. Etelä-Amerikassa
on vain 12 valtiota sekä Ranskan
Urugayna.

Pohjois- ja Etelä-Amerikan rajaksi on sovittu
Kolumbian ja Panaman välinen raja, joten
koko Väli-Amerikka kuuluu Pohjois-Amerikkaan.
Kordiellit jatkuvat lännessä Andien vuoristona. Idässä on amatsonian alanko. Andienvuori jonot ovat jyrkkiä varsinkin pohjoisessa. Siellä on myös syviä laaksoja joiden keskiosassa on ylänköjä. Maailman suurin joki Amazon lähtee Andien itä rinteeltä. Amazonin alangolla on paljon vettä ja suuria sademetsiä.
Kasvillisuus ja eläimistö
Amerikassa pinnanmuodot,
ilmasto ja kasvillisuus ovat hyvin
vaihtelevia alueen eri osissa. Sen vuoksi
myös eläinmaailma on runsas ja
monipuolinen.

MANNERLAATAT
Laattojen liikkeet aiheuttavat maanjäristyksiä ja hyökyaaltoja. Maapallon kuori eli maaperä ei ole yhtenäinen kivikerros vaan se muodostuu monista erillisistä laatoista. Laatat kelluvat ja liikkuvat sulan ja jähmeän kiviaineksen päällä. Jos laatat liikahtavat toisiaan vasten voimakkaasti, törmäys tuntuu maanpinnalla maanjäristyksenä. Maanjäristykset voivat olla tuhoisia. Jos maanjäristys tapahtuu meren alapuolella, seurauksena on usein hyökyaalto eli tsunami. Poimuvuoristot, kuten Kordilleerit, ovat syntyneet maankuoren laattojen törmätessä toisiinsa. Etelä-Amerikan laatta, Pohjois-Amerikan laatta, Nazcan laatta ja Tyynenmeren laatta nämä laatat kuuluvat tai ovat lähellä Amerikkaa.
Merivirrat syntyvät pääasiassa pitkäaikaisten tuulten ja termohaliinisen kierron ansiosta.
Latinalaisessa amerikassa, Keski-Amerikassa ja Pohjois-Amerikassa on paljon sademetsiä, joten kosteusprosentti on suuri.
Amerikoista löytyy myös vuoristokasvillisuutta.
Etelä- ja Väli-Amerikassa elää sademetsän eläimiä, kuten apinoita, tukaaneja, jaguaareja, lintuhämähäkkejä, tapiireja, anakondia jalaiskiaisia.
Pohjois-Amerikan eläimistö on pitkälti saman kaltainen kuin Suomessa. Siellä elää esim. näätiä, karhuja ja ilveksiä.
www.mtimagine.com/merivirrat
matkustustiedote-ulkoasianministeriö
matkus
LÄHTEET
wikipedia
rantapallo - Chile
www.geo-lehti.fi
oppikirja
http://amerikka.wikispaces.com/Kasvit+ja+elaimet
tsay.fi
walkoffame.com
Rantapallo
Full transcript