Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Thee

No description
by

Bente Gijsberts

on 16 January 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Thee

Thee
Voordelen van thee
Thee heeft vele voordelige functies, zoals:

1. Sociale bezigheid
Mensen drinken thee met elkaar om even gezellig bij te kletsen.
2. Geneesmiddel
In veel medicijnen, vooral uit China en Japan worden theeblaadjes gebruikt als geneesmiddel.
3. Goed voor de gezondheid
- Het is er goed voor je hart, je bloeddruk en werkt goed tegen bloedstolling.
- Als je griep of verkoudheid hebt, moet je veel thee drinken. Dit lost slijm op en zocht dat je neusgaten minder verstopt raken.
- Thee bevordert de concentratie en het leervermogen.
- Thee zorgt ervoor dat je spijsvertering goed blijft lopen.
- Thee bevat veel vitamines en mineralen.
- 1 liter groene thee per dag zorgt ervoor dat er magnaan wordt aangemaakt, dat is belangrijk voor je bindweefsel.
- Veel zwarte theedrinken gaat de verkalking van slagarders tegen.
- het verkleint de kans op diabetes.


Bereidingswijzen (deel 1)
Inleiding
Thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis. Alle thee wordt van deze plantenfamilie gemaakt. Alleen de bovenste blaadjes worden gebruikt, omdat deze het lekkerst zijn. Thee is een van de meest gedronken drankjes wereldwijd. Een Nederlander drinkt gemiddeld 94 liter thee per jaar !
De geschiedenis van thee
5000 jaar v. Chr.
Vooral over het ontstaan van thee is wat onduidelijkheid, er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van thee, wel weten we zeker dat thee oorspronkelijk uit China komt. Volgens een Chinese legende ontdekte Shennong (uitvinder van de landbouw) thee in een bos. Bladeren van een theestruik dwarrelden in een pan met heet water, waarna het geheel een aangename geur ging verspreiden. Hij nam een slokje en vond het heerlijk, zo is bij toeval thee ontdekt.
1559:
Ook in Europa waren kooplieden geïnteresseerd in thee. Het eerste teken van thee in het westen kwam uit een boek uit Venetië, genaamd "Navigatione et Viaggi", een bundel van verschillende reisverhalen.
1610:
De eerste (kleine) vracht thee kwam aan in Nederland, meegenomen door wat Nederlandse kooplui. Vlak daarna begon de VOC met het vervoeren van thee naar Nederland. Veel verzamelaars hadden interesse in de nieuwe oosterse drank, en beschouwden de theebladeren als ‘zeer zeldzaam’.
Begin 17e eeuw:
Thee was alleen voorbehouden aan de elite, het was dan ook ontzettend duur en velen vonden het niet nodig.
Eind 17e eeuw:
Steeds meer mensen gingen thee drinken. Voorname dames gingen overdag bij elkaar op visite om thee te drinken.
Begin 18e eeuw:
Ook ‘gewone’ burgers konden thee betalen. De status van thee verminderde naarmate meer mensen het gingen drinken, waardoor de elite weer naar manieren zocht om zich toch nog te onderscheiden. De elite ging bijvoorbeeld over op drinken van exclusieve en dure theesoorten, die de normale burger zich niet kon veroorloven.
Na de tweede wereldoorlog is het drinken van thee een stuk minder geworden, maar thee maakt nu een echte comeback en de percentages blijven maar stijgen.
door: Bente Gijsberts, Luuk van Strien en Greetje Vissers
klas: 2E
opdracht: Oosterse invloeden in het westen

Jaar Thee gedronken in grammen
1970 629
1975 641
1980 657
1985 646
1990 677
1995 662
1996 641
1997 663
1998 694
1999 761
2000 778
2001 815
2002 803
2003 811

Nadelen van thee

Ondanks dat thee meer voordelen dan nadelen heeft, zijn er toch wel een aantal:

- Het veroorzaakt bruine aanslag op je tanden. Deze kan uiteindelijk als gevolg hebben dat het je glazuur oplost.
- Als je thee op een te warme temperatuur drinkt, kan je daardoor slokdarmkanker krijgen. Daarom moet je thee op een temperatuur van ongeveer 70 graden Celsius drinken.
- Teveel groene thee zorgt voor slapeloosheid, drink dus geen groene thee net voor je wilt gaan slapen.

Je hebt twee verschillende manieren van bereiden: Los of in zakjes. Zie hier het verschil:
De geschiedenis van het theezakje
Het theezakje is toevallig ontdekt, door de New Yorkse groothandelaar Thomas Sullivan.
Omdat de prijs van tinnen blikjes (waar in die tijd thee in werd verpakt), erg steeg besloot Thomas de monsters voor nieuwe theesoorten niet in blikjes te doen maar in kleine zijden zakjes. De klanten hadden niet in de gaten dat ze de thee uit het zakje moesten halen en deden de thee met zakje en al in het water. Het bleek erg handig te zijn, en het nieuws werd al snel verspreid. Het theezakje was toen der tijd nog erg zwak, tot de duitser Adolf Rambold het zakje in 1929 verder ontwikkelde, waardoor het zijn huidige vorm kreeg: twee dubbelgevouwen theekamers met een nietje aan de bovenkant. In datzelfde jaar kreeg Rambold hierop patent. Het theezakje heeft de theecultuur sindsdien wereldwijd veranderd.

Inhoudsopgave
1. Inleiding
2. De geschiedenis van thee
3. De geschieden van het theezakje
4.Voordelen van thee
5. Nadelen van thee
6. De bereidingswijzen van thee
7. Waar thee vandaan komt
8. Thee in de supermarkt
9. Theeceremonies
10. Weetjes
11. Extra
12. Bronvermelding
Losse thee:
Scheiden
Eerst worden de bruikbare blaadjes gescheiden van eventueel afval dat ertussen zit.

Verflensen
Verflensen is een bewerking om het vocht uit de bladeren te halen. Het verflensen gebeurt bij een temperatuur van 25 tot 30 graden Celsius. Door deze temperatuur verwelken de bladeren en ze worden zacht en soepel.

Rollen
Door het rollen van de theeblaadjes wordt de rest van het vocht onttrokken aan de theeblaadjes. De blaadjes worden ongeveer een half uur tussen twee schurende vlakken gerold, zodat het sap vrijkomt.

Fermenteren
Fermenteren zorgt ervoor dat de blaadjes kleur en smaak krijgen. In een fermentatiekamer van 25 graden Celsius worden de gerolde blaadjes een paar uur gefermenteerd. Door het toevoegen van lucht met een vochtigheidsgraad van 95% wordt de kleur en het aroma verkregen.

Drogen
De theebladen worden gedroogd bij een temperatuur van 95 graden Celsius. Ze doen dit om het vochtgehalte terug te brengen naar 4 tot 6%. Van 100 kilo theebladeren houd je nog maar 20 kilo over!

Sorteren
De bladeren worden gesorteerd op maat met behulp van grote zeven.


Bereidingswijzen (deel 2)
Het proces van een theezakje maken gebeurt 100 % machinaal, er lopen wel toezichthouders rond.

Openen
De zakken worden met een speciale machine geopend. De thee die hier wordt aangeleverd heeft het proces van losse thee al ondergaan

Scheiden
Als de zakken zijn geopend wordt de inhoud in een grote machine gegoten waar al het fijne stof uit de thee wordt gehaald. De laatste machine verwijderd de grove delen.

Vermengen
In een soort ‘trommel’ worden de smaken gemengd die uiteindelijk in het theezakje komen. De thee is dan klaar om in zakjes gegoten te worden.

Verpakken
De thee wordt door een machine in theezakjes gedaan en vervolgens dicht geniet. De zakjes bestaan uit normaal papier, maar met bananenvezels voor extra stevigheid, en een beetje plastic. Normaal papier zou namelijk gemakkelijk scheuren als het in aanraking kwam met heet water.

Samenvoegen
Tot slot is er een machine die alle kleine zakjes razendsnel verpakt in theedoosjes.

Waar thee vandaan komt
Thee wordt verbouwd op theeplantages. Theebladeren komen uit de volgende landen:

• India
• China
• Sri Lanka
• Kenia
• Brazilië
• Argentinië
• Japan
• Indonesië
• Tanzania
• Zuid-Afrika
• Kameroen

Thee in de supermarkt
Tegenwoordig zijn er heel veel verschillende smaken thee. Wel zo'n 3000! Elk land heeft zijn voorkeur voor een bepaalde soort en in Nederland is dat overduidelijk zwarte thee. Hier een paar voorbeelden van thee uit de supermarkt:


Thee ceremonies

In veel Aziatische landen worden thee ceremonies gehouden. Een van de bekendste is toch wel de Japanse thee ceremonie. Een Japanse thee ceremonie duurt minimaal 4 uur. Het doel is om de geest te bevrijden van alles wat hem bezwaart en belast. Er zit vaak ook een maaltijd aan verbonden. Een theeceremonie wordt gehouden in een theehuis, deze zijn gevestigd in een theetuin. Alles gebeurd volgens vastgestelde regels. Het is groene thee die gedronken wordt. Deze thee wordt gemaakt door middel van groene thee poeder. De mensen die deelnemen aan een theeceremonie dragen kimono's.

Weetjes over thee

- Omdat thee zó licht was, konden de schepen van de VOC bij hoge windsnelheden makkelijk kantelen. Aangezien welgestelde dames hun thee het liefst uit Chinese porseleinen kopjes dronken, laadde de VOC het hele onderruim vol met kratten vol porseleinen kopjes. Zo kon kanteling van schepen voorkomen worden en kon nog meer geld opgeleverd worden.

- Theeblaadjes zijn gewoon eetbaar. Chinezen gebruiken vaak theeblaadjes (van groene thee) als een gezonde groente in de rijst of in roerei, en in Taiwan, Thailand en Japan bakken ze zoete koekjes met een vulling van theeblaadjes als plaatselijke lekkernij. De thee die ze er eerst van gezet hebben drinken ze er lekker bij op.

- De zakjesthee is stofthee en die staat meestal helemaal onderaan de kwaliteitsladder omdat deze thee erop gericht is om onder alle omstandigheden snel veel kleur en weinig smaak af te geven. Bovendien is hij in 99% van de gevallen zodanig samengesteld dat ze altijd hetzelfde smaken.

- Zwarte thee is een perfecte manier om de geur in je koelkast op te frissen. Door een zakje zwarte thee in de koelkast te leggen zul je na een tijdje zien dat de onaangename geurtjes weg zijn en de koelkast zelfs fris ruikt.

- Tibetaanse thee is gemaakt van zout en bedorven yak (een soort rund) boter.

- Het duurste theezakje ooit kostte maar liefst £ 7.500. Het bedrijf Procter & Gamble versierde het luxe zakje met 280 diamanten ter ere van hun 75-jarige bestaan. De opbrengst ging naar een kinderziekenhuis in Engeland.

- Theeblokken werden tot de negentiende eeuw als geld gebruikt in Siberië.


Bronvermelding
http://www.lifestylesensation.nl/2012/04/weetjes-over-thee/

http://eten-en-drinken.infonu.nl/dranken-overig/11145-thee-geliefde-werelddrank.html

http://eten-en-drinken.infonu.nl/dranken-overig/3633-hoe-wordt-thee-gemaakt.html

http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Thee_(drank)

http://www.spreekbeurten.info/thee.html

http://www.innerned.org/thee.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Theezakje

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1152848

http://www.goeievraag.nl/vraag/persoon-gezondheid/gezondheid/teveel-thee-drinken-slecht-tanden.55859

http://nl.wikipedia.org/wiki/Japanse_theeceremonie

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20110901_thee01
Extra
Een filmpje over hoe er thee wordt gedronken in Marokko:

http://www.schooltv.nl/beeldbank/clip/20110901_thee01
Full transcript