Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

1960-talet – flower power och pottfrisyrer

No description
by

Maria Skybäck

on 12 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of 1960-talet – flower power och pottfrisyrer

1960-talet – flower power och pottfrisyrer
Nya ungdomskulturer
Många nya ungdomskulturer poppar upp.
Modsen
hade sin storhetstid i början på 60-talet. De kom från engelska storstäder och gillade att som var nytt, designat och modernt. De hängde på caféer och nattklubbar och körde ofta vespa. Många killar lät håret växa.Favoritmusiken var jazz och 60-talsband som
The Who
och
The Kinks.


Engelsk pop
Två andra engelska band blev superstora på 60-talet: Beatles och Rolling Stones. 1963 var de fem översta singlarna på brittiska topplistan Beatleslåtar. Deras album Sergeant Pepper's lonely hearts club band räknas som en milstolpe i pophistorien. Beatles skrev geniala poplåtar. Fansen var som galna i gruppen, men efter bara ett par år slutade de att turnera. De hörde ju inte vad de spelade när fansen skrek så! Gruppen upplöstes 1970 då medlemmarna ville satsa på solokarriärer. Beatles har sålt 1 miljard 200 miljoner skivor – mest av alla band nånsin.
Rolling Stones var en råare grupp med Mick Jagger och Keith Richards i spetsen. Deras musik ansågs ”farligare” och var influerad av gammal blues.

Hippies och
flower power
En annan ungdomskultur som blev stor i slutet av 1960-talet var hippiekulturen, eller Flower Power som den också kallades. Hippies var emot det nya och ytliga, tog avstånd frän rikedom och ägande. De demonstrerade mot orättvisor och krig, och predikade om fri kärlek till alla. Flower power nådde sin höjdpunkt i San Francisco, under vad som kallades för The Summer of love 1968. Världens mest kända musikfestival, Woodstockfestivalen, samlade år 1969 nästan en halv miljon människor på ett område i en liten stad utanför New York. Många av dem var hippies. En av artisterna var Janis Joplin. Hon blev bara 27 år gammal efter att ha levt ett hårt liv med mycket droger.
Club 27
Ett annat stort band under hippietiden var The Doors. Den excentriske sångaren Jim Morrison blev även han bara 27 år gammal.

Jimi Hendrix är världens mest kända gitarrist.(6) Han fick sitt genombrott på 60-talet, men levde bara till han blev... ja, rätt gissat: 27 år. Dessa tre artister ingår i vad som kommit att kallas ”27 club”.
Bob Dylan
Bob Dylan skrev många av sina kända låtar på 60-talet. Han inspirerades mycket av den amerikanska folkmusiken och bluesen. Han dog dock inte ung, utan fyller 73 i år. Han gör fortfarande ny musik. Massor av artister har tolkat hans låtar. Han sjöng många låtar själv, men också en hel del duetter, t.ex. med Joan Baez, som sjungit tillsammans med många artister och grupper, som Beatles och The Rolling Stones.
1960-talet var ett händelserikt årtionde. USA:s president Kennedy blir mördad, och medborgarrättskämpen Martin Luther King likaså. Man landar på månen. Vietnamkriget rasar.
Full transcript