Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Zout

No description
by

ferry groenewegen van weijden

on 9 September 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Zout

Zout is een essentieel mineraal dat ons lichaam elke dag in zich moet opnemen. De productie van zout behoort tot een van de oudste vaardigheden van de mensheid en er bestaan talloze interessante verhalen en tradities met betrekking tot zout. Zout Geschiedenis De menselijke behoefte aan zout Mensen noch dieren kunnen leven zonder zout. Zout bestaat uit de twee elementen Natrium en Chloor -> NatriumChloride.

Onze zenuwen hebben Natrium nodig om signalen door het lichaam te zenden. Zonder Natrium zouden we bijvoorbeeld onze spieren niet kunnen gebruiken en zou ons hart niet kunnen kloppen.

Chloride in de maag zorgt er door een zure omgeving voor dat ons voedsel kan worden verteerd. Zonder chloride kunnen we geen voedingsstoffen verwerken. De menselijke behoefte aan extra zout is ontstaan toen de mens zich op vaste woonplaatsen ging vestigen.

Voordien leefde de mens voornamelijk van rauw vlees, dat van zichzelf voldoende zout bevat. Met de opkomst van de landbouw werden minder vlees en meer graanproducten gegeten, zodat het zout op een andere manier in het lichaam moest worden opgenomen.

Ook moest zout worden gevonden voor de huisdieren, die immers niet langer vrij rondliepen en zelf niet meer aan hun zout konden komen.

Daarnaast werd (en wordt) zout gebruikt om voedsel te conserveren, zodat het ook tijdens de winterperiode houdbaar bleef. Zout in de oudheid Omdat zout onmisbaar was, ontwikkelde men in de oudheid diverse winmethoden. In het gebied rond de Middellandse Zee werd meestal gebruik gemaakt van zeezout.

Een van de methoden was om zeewater te laten verdampen in grote vaten.

Een andere manier was om zeewater te koken in potten, die vervolgens kapot werden geslagen om zodoende de daarin achtergebleven zoutblokken te verkrijgen.

Op veel plaatsen in Europa kon steenzout worden gedolven in zoutmijnen.

Degenen die zelf geen zout konden produceren waren gedwongen tot het maken van verre reizen om het te kopen. Zo reisden de Vikingen aanvankelijk grotendeels om zout te verkrijgen voor hun wintervoorraden. Zout is een van de meest algemene mineralen op aarde. De onmetelijke oceanen van onze planeet bevatten vier miljoen kubieke mijl zout en het vaste gesteente bevat ook nog eens een miljoen ton. Afhankelijk van hoe het zout wordt gewonnen spreken we van zeezout, steenzout en vacuümzout. Waar komt zout vandaan? Zeezout In de oceanen bevindt zich het meeste zout. Al sinds de oudheid wint de mens zout uit zeewater. Een eeuwenoude methode voor de productie van zeezout is het verdampen van zeewater in ondiepe bekkens, de zogeheten zoutpannen. De pannen zijn in rijen achter elkaar geplaatst, waarbij het water van de ene pan naar de andere wordt geleid. In elke volgende pan is het zoutgehalte van het water hoger dan in de voorgaande.

Omdat het water zo sneller verdampt, verloopt het proces sneller dan wanneer het gewoon in een enkele pan zou verdampen. Ongeveer eenmaal per jaar wordt het zout geoogst. Na de oogst wordt het zout gewassen, gedroogd en gezeefd om verschillende korrelgrootten te verkrijgen. In landen waar het niet voldoende warm en droog is voor dit soort verdamping wordt zeezout soms geproduceerd door zeewater in grote pannen te doen en deze vanaf de onderkant te verwarmen zodat het water verdampt. Zo wordt bijvoorbeeld in het Engelse dorpje Maldon het bekende Maldon sea salt flakes geproduceerd. Steenzout Steenzout wordt gewonnen in zoutmijnen. Dit zijn ondergrondse zoutafzettingen - de restanten van opgedroogde zeeën. Het zeewater verdampte en het zout hechtte zich op het vaste gesteente om vervolgens door de bewegende aardkorst te worden bedekt. Op sommige plaatsen liggen deze lagen zeer diep. In Duitsland bijvoorbeeld bevindt zout zich in 1.000 meter diepe lagen, terwijl ook in Polen en Denemarken grote zoutafzettingen voorkomen. Dit type zout wordt gewoonlijk steenzout genoemd. Het dient als grondstof voor chemische industrie en als wegenzout of strooizout.

Ex-zoutmijnen zijn door hun geologische gesteldheid ideale opslagplaatsen voor kostbaarheden. Zo worden in verlaten mijnen onder meer archieven, postzegelverzamelingen, bont en aardolieproducten bewaard. Sommige mijnen zijn daarnaast populaire toeristenbestemmingen geworden. Even buiten het Poolse Krakau ligt de grootste zoutmijn van Europa, de Wieliczka-mijn. In de loop der jaren heeft deze mijn zich ontwikkeld tot een fascinerend labyrint van gangen met een lengte van meer dan 20 kilometer, drie Katholieke kapellen, een sanatorium en duizenden andere ruimten. Soms worden er concerten gehouden in de mijn, vanwege de geweldige akoestiek. De Wieliczka-mijn staat op de UNESCO werelderfgoedlijst. Vacuümzout Vacuümzout is geraffineerd steenzout. Er wordt schoon water in de grote zoutafzettingen gepompt, waarin het zout oplost tot pekel. Deze pekel wordt met speciale hulpstoffen ontdaan van verontreinigingen en vervolgens wordt het water door koken verdampt, hetzij onder druk of onder vacuüm (negatieve druk). Wat overblijft is een zout van > 99,9% zuiver natriumchloride.

Met het koken kan ook de grootte van de zoutkorrel worden bepaald, om grof- of fijnkorrelig zout te verkrijgen, afhankelijk van wat gewenst is. Het product dat zo wordt verkregen is puur vacuümzout. In de zoutlagen worden gaten geboord waarin water wordt gespoten. Het zout lost op in het water en wordt weggepompt via leidingen.

Als we spreken over vacuümzout, dan bedoelen we meestal steenzout dat op deze manier wordt gedolven. Omdat vacuümzout zo zuiver is, is het zeer veelzijdig. Het kan worden toegepast voor levensmiddelen, de chemische industrie, de visindustrie, de landbouw, waterontharding en vele andere zaken. Film 1 Film http://www.openbeelden.nl/media/74438/Zoutwinning_in_ons_land_en_haar_toepassingen.nl Film 2 Keuringsdienst van Waarde De tijd dat er maar één soort zout in de winkel te koop was, is allang voorbij. Zout is grofweg in drie soorten onder te verdelen en daarnaast is er nog een aantal varianten. Het oude bekende keukenzout is vrijwel altijd zout dat gewonnen is uit de steenlagen onder de grond. Het bestaat voor ruim 99% uit natriumchloride. De rest is hoofdzakelijk water. Er mag aan keukenzout jodium toegevoegd worden. Maar voor de vissen gebruiken wij zout zonder jodium. Zout soorten Soorten zout Keukenzout: Voor keuken gebruik. (grofkorrelig)

Tafelzout: Is fijnkorrelig en goed gezuiverd. Trekt minder vocht aan dan keukenzout. Zit antiklontermiddel in.

Zeezout: Bevat veel mineralen. Smakelijker en sterker dan normaal zout.

Steenzout: is uitgeloogd zout. Is niet goed gereinigd. Wordt veel gebruikt voor pekelvlees.

Jozozout: Zout dat is vermengd met jodium Ingekapseld zout: Is omgeven door een vetlaagje.

Zoutmengsel: Gemengd met kruiden/specerijen

Dieetzout: De natruim is vervangen voor een andere stof.

Vetsin: Ook wel smaakzout. Komt voor in Chinese en Indische keuken.

Kruiden / Aromazout: Met gedroogde of vermalen specerijen Soorten zout Even wat vragen Vraag 1 Zout wordt op allerlei manieren gebruikt, en dat is niet alleen in voedsel. Schrijf hieronder de zes kenmerken en eigenschappen van zout op. Vraag 2 Vraag 3 1. wit van kleur
2. kleine kristallen
3. oplosbaar in water
4. smaakt zout
5. remt de werking van micro –organismen
6. trekt vocht aan (hygroscopisch)
7. werkt smaakverhogend De scheikundige naam voor zout is NaCl.
1. Na betekent:
2. Cl betekent: Na: Natrium
CI: Chloor De afkorting JoBroZo betekent: Jo: Jodium
Bro: Bromide
Zo: Zout Eén vraagje nog! Vraag 4 Wat betekent hygroscopisch? Smaak, geur en kleur Waar gebruik je zout voor? Van stoffen die uit de lucht waterdamp aantrekken en daardoor gaan klonteren of zelfs geheel vervloeien zegt men dat ze hygroscopisch of wateraantrekkend zijn. Het woord hygroscopisch komt uit het Oudgrieks: hygros (water) en skopein (zien).
De smaak is (hoe kan het ook anders) te omschrijven
als “zout” en “zilt”. Zout is bijna reukloos. Zout heeft een helder witte kleur. Zout is een smaakgevende stof die de smaak van gerechten naar voren haalt. Als een gerecht een zurige smaak heeft, kan je dat met zout onderdrukken.

In combinatie met vet kan zout als een overheersende smaak aanwezig zijn. Bedenk bij het gebruik van zout dat je beter te weinig dan teveel zout kunt gebruiken. Een gast kan altijd zelf nog wat zout toevoegen!

Een té zout gerecht is in de meeste gevallen niet meer te “herstellen.”
Full transcript