Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Autisme

Presentatie om voorlichting mee te geven.
by

Behandelgroep De Blauwe Zon

on 10 March 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Autisme

In de praktijk gaat het vooral om signaleren en herkennen. Deze presentatie is daarom opgebouwd aan de hand van gedragskenmerken.

Deze indeling is overgenomen van 'ASS het zo zit', een bijzonder bruikbare presentatie voor het onderwijs, ontwikkeld door de Koninklijke Auris Groep.
Autisme?
Problemen met afstemmen
Moeizame informatieverwerking
Onnavolgbaar gedrag
En nu ?...
De zoon van Lutgarde Zutterman sprong van het Gentse Gravensteen. Tim was 17, autist en doodgepest op school. Het inspireerde televisiemaker Nic Balthazar tot een film, Ben X. Koppen sprak met de moeder van Tim, en met z'n jongere broer en zus.

"Tim werd erg gepest op school,' zegt zijn mama Lutgarde. "Turnzakken verdwenen, mappen verdwenen, er werden blikjes cola in z'n boekentas leeggegoten. Hij werd van de bus geduwd, bespuwd, geslagen. Maar ik heb dat niet op tijd geweten om in te grijpen. Hij kwam dan wel thuis met slaande deuren en zette zijn kamer overhoop, zodat ik zag dat er iets was, maar hij kon niet verwoorden wat er gebeurd was."

"Dat hij autist was, heeft geleid tot die pesterijen," zegt Bram (18), de jongere broer van Tim. "In de klas, als Tim niet wou antwoorden, dan antwoordde hij niet," legt zus Kimberley (20) uit. "Als hij met een stylo moest schrijven, en hij had een pen in zijn handen, dan ging hij niet veranderen. Dat moet lachwekkend geweest zijn voor kinderen die dat niet kennen. Ik denk dat dat voor Tim enorm pijnlijk was, zo'n hele klas die begint te lachen."

In zijn afscheidsbrief schrijft Tim dat hij door twee jongens tot de dood is gepest. "In de film zijn het ook twee jongens die pesten," zegt Kimberley. "Je kan alleen maar hopen dat ze de film gaan bekijken, en nadenken over wat ze gedaan hebben."

Tims moeder en broer en zus hopen dat de film autisme beter bekend maakt. "Het is een mooie film," zegt Bram. "Maar het is niet voor ons plezier dat we kijken naar iets wat zo pijnlijk is geweest."
Zwakke sociale inuïtie
Andere associaties
Onnavolgbare gedachtesprongen
Anders gericht
Beperkt ervaringsleren
Eerdere theorieën over de stoornis -zoals het idee dat autistische mensen lichamelijke genegenheid uit de weg gaan en ze wel van dingen houden maar zich niet met mensen verbinden- schetsen een beeld van emotieloze mensen, die niets gaven om anderen. Nieuw onderzoek en de ervaring van mensen met autisme en hun familie, doen echter vermoeden dat er iets anders aan de hand is. In sommige gevallen van autisme zouden mensen juist te veel om anderen geven, niet te weinig.
Om dit te begrijpen moet je eerst weten dat empathie uit twee delen bestaat. Het emotionele deel: De gevoelens van anderen voelen door emotionele besmetting, zoals pasgeborenen allemaal samen huilen. Maar er is nóg een aspect: Het cognitieve besef dat er in de buitenwereld andere mensen zijn, ieder met hun eigen denkvermogen. En dat je hun perspectief wel kunt delen, maar dat ze ook andere dingen weten, voelen en waarnemen. Wanneer je dit begrijpt, heb je een 'theorie of mind' of ToM.
(...) Voor de meeste mensen is ToM zo intuïtief dat je je moeilijk kunt voorstellen hoe het is om het niet te hebben. Dit vermogen is een vereiste om überhaupt iets sociaals te doen. Begrijpen dat autistische mensen hier moeite mee hebben, verklaart wel veel van hun gedrag. Als je bijvoorbeeld denkt dat iedereen weet wat jij weet, waarom zou je dan veel praten?
Het probleem met perspectief nemen, helpt ook de verfrissende eerlijkheid van veel mensen met autismespectrumstoornissen te verklaren.
(...) De jongen met een obsessie voor priemgetallen houdt niet op erover te praten omdat hij denkt dat wanneer ze hém fascineren, ze jou ook zullen fascineren. hij herkent de tekenen van verveling niet die de ander hem stuurt, of hij snapt de noodzaak niet om elkaar aan het woord te laten of dat het hem niet kan schelen. Je zou het 'mis-empathie kunnen noemen; het is geen onvermogen om iemands 'gedachten te lezen', maar gewoon een verkeerde interpretatie.

Uit: Het liefdevolle brein.
Maia Szalavitz & Bruce Perry
Onhandig
Moeite om het gezichtpunt van andere mensen te begrijpen
executive functioning
centrale coherentie
moeite met figuurlijk taalgebruik
fragmentarisch waarnemen
Diagnostiek
op basis van gedrag
DSM-IV-(TR)
DSM-V mei 2013
Klassiek autisme, Asperger, PDD-NOS ...
Autisme
Deze presentatie bevat filmpjes en teksten. Deze worden niet allemaal getoond tijdens de presentatie, maar kunnen worden gebruikt om een onderwerp extra uit te te lichten. Of om later zelf het onderwerp nog nader te bekijken.
http://www.auris.nl/Cursuscentrum/cursussen/Pages/ASShetzozitGoes.aspx
Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis die zich kenmerkt door beperkingen in de sociale interactie, de communicatie en zich steeds herhalend gedrag. De stoornis is al aanwezig voor de geboorte, maar is op zeer jonge leeftijd vaak nog niet duidelijk te diagnosticeren. Vaak is dat pas vanaf het derde levensjaar mogelijk, maar het kan ook pas op latere leeftijd duidelijk worden, afhankelijk van de alertheid van ouders, verzorgers en artsen. De stoornis kan niet genezen worden. Een persoon met een ernstige vorm van autisme kan niet zelfstandig leven. Vroeger dacht men dat alleen mensen met een verstandelijke handicap autistisch konden zijn. Tegenwoordig wordt autisme als grotendeels onafhankelijk van de intelligentie beschouwd. Wat de oorzaken van autisme betreft, zijn er nog maar weinig wetenschappelijk goed onderbouwde conclusies. Autisme is afgeleid van het Griekse woord αὐτός, zelf.
(wikipedia)
vóór 1990 -> 4 : 10.000
2003 -> 66 : 10.000 (Fombonne, 2003)
2009 -> 86 : 10.000
(US Centers for disease control and prevention, 2007)
>1% 2010 (Fombonne, 2010)
nu -> 2,6% (Kim et al., 2011)
Autisme Spectrum Stoornis
Pervasive Development Disorder -> Pervasieve Ontwikkelings Stoornis
autisme
PDD-nos
syndroom van Asperger
stoornis van Rett
McDD
NLD
ToM
The Black Balloon

Charlie is een blije, hyperactieve autist die het liefste in z´n onderbroek door het huis rent en bij de buren gaat plassen. Zijn puberende broer Thomas zit tussen dat grote kind en de baby in de buik van zijn hoogzwangere moeder in.

Als The Black Balloon niet op de jeugdherinneringen van de Australische regisseuse Elissa Down zou zijn gebaseerd, die opgroeide met twee autistische broers en daar af en toe flink van baalde, zou deze jeugdfilm die in Berlijn met de Kristallen Beer werd onderscheiden soms ongeloofwaardig bitterzoet lijken.

Een jongen die zo zwaargehandicapt is als Charlie hoort eigenlijk niet thuis te wonen, dat vindt ook de buurvrouw. Zoals het hoort in dit soort waargebeurd drama is zij een bemoeizuchtige intolerante trut die de kinderbescherming inschakelt. Ondertussen is de 'coming of age' van Thomas in volle gang. Hij leert zwemmen, wordt verliefd en zal zowaar het anders-zijn van zijn broer accepteren.

(NRC film)
Contextblind
Spanningsopbouw
Starheid
Moeite om maat te bepalen
Timing
toepassen van informatie
iets in perspectief zien
Waar heb je contact dan voor nodig?
Een ontwikkelingsstoornis is een neurologische of psychische aandoening die optreedt bij kinderen of adolescenten en die een belemmering en/of afwijking vormt in de normale ontwikkeling.
(wikipedia)
Met 'pervasief' wordt 'diep doordringend' bedoeld.
(Wikipedia)
film: Rainman
film: the black balloon
Tot slot:
Autismebril
@autsimeweekpurmerend

http://nos.nl/artikel/357095-autisme-vs-sterk-toegenomen.html
Contextdenken
Wat maakt deze pop een sinterklaas?
De mijter?
De baard?
Is dit sinterklaas?
Is dit sinterklaas?
Het rode gewaad?
Is dit sinterklaas ?
film: Kijk mijn wereld (VPRO)
Zien
Ruiken
Proeven
Horen
Voelen

Evenwicht
Warm-Koud
Pijn
Lichaam voelen
Doelstelling:
Gedrag <-> autisme
Basis van handelen

Drie verschijningsvormen:
Problemen met afstemmen
Moeizame informatie verwerking
Onnavolgbaar gedrag
Als je één iemand met autisme hebt gezien,
dan heb je één iemand met autisme gezien.
Wat valt je op aan uitspraken?
Wat roept dit aan gedachten en gevoelens op?
Welke problemen met afstemmen zie je?
Wat valt je op?
Wat vertelt Pepijn over moeite met informatieverwerking ?
Wat zie je in dit fragment?
Wat roept dit aan gevoelens en gedachten op?
Wat zie je aan onnavolgbaar gedrag?
Full transcript