Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Llibertat, igualtat i felicitat.

description
by

Carina Romero

on 1 March 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Llibertat, igualtat i felicitat.


Relació o predicat?
La igualtat, segons el text, és una relació perquè quan nosaltres no podem dir “una cosa és igual” sense comparar-la amb una altra cosa. En canvi, a un predicat no fa falta comparar-lo amb res, sinó que té el seu propi significat.
Semblances de família
com a forma d'identitat Igualtat des de la diversitat No hi ha un sol tret o característica que sigui comuna a tots els humans i ens faci ser iguals els uns els altres sinó que els humans som iguals entre nosaltres gràcies a un encreuament de trets i de semblances que fa que ens assemblem una mica més i així, tinguem un aire de família.
La diversitat és un factor que va lligat a la igualtat però que pot ser mirat per dues bandes: la bona i la dolenta. La dolenta seria veure diversitat com a desigualtat i així, com és evident, no podem arribar mai a la igualtat, perquè llavors comença el conflicte sobre qui o què és millor. Però si ens ho mirem pel cantó bo, diversitat vol dir diferències entre els humans, que és el que ens distingeix i ens personalitza. Per això, per arribar a la igualtat des de la diversitat ens ho hem de mirar de manera bona, des de les diferències.
Personal o privat? No podem dir que l’home és una illa perquè, sí, cada persona té les seves coses i els seus propis pensaments però no s’ha d’aïllar mai de la societat perquè existeixen unes normes que s’han de complir per igual a tot arreu. Però sí que podem diferenciar el que és personal amb el que és privat. Segons el text, una ètica si que pot ser personal perquè cadascú la té assumida, però no pot ser privada perquè sinó només l’entendria aquell que la defensa.
IGUALTAT Allò que és una resistència, un límit,
és alhora la condició de possibilitat? La llibertat humana és una llibertat condicionada. Allò que ens ocupa i sobre el qual podem arribar a dir alguna cosa és justament la llibertat humana. La llibertat humana és una llibertat condicionada i per això és més llibertat. Per tant, el que en un principi ens pot semblar una resistència, un límit de la nostra llibertat, és la condició de possibilitat de la nostra llibertat.
Els límits de la condició humana La condició humana indica allò que l'home és. Les limitacions de l'home són la seva corporeïtat (el nostre cos té uns límits, pot fer algunes coses i no en pot fer d'altres, etc), la limitació espaciotemporal (no ens podem desplaçar de forma instantània, no podem ocupar un lloc ocupat ja per un altre cos compacte, etc), el coneixement i la capacitat de comprendre, amb l'existència col•lectiva, etc. Aquestes limitacions són les condicions de possibilitat.
Jo no respiro per a viure, sinó
que visc respirant
Respirar és el mitja per aconseguir la finalitat de viure, com menjar. Respirar és la condició de viure. No vivim per respirar, no vivim per menjar ni per treballar, fem aquestes coses per poder viure.
Què és?
La llibertat consisteix en la capacitat d'introduir la novetat en el món, de començar de nou. La llibertat és a l'arrel de la singularitat humana.
L’home és llibertat?
L'home és la llibertat, la llibertat precedeix l'essència, som el que volem ser. L'home no és, sinó que es fa, l'home és el seu projecte, existeix en la mesura que es realitza, no és altre cosa que el conjunt dels seus actes, res més que la seva vida. Per tant l'home és el que fa, els seus actes són voluntaris, té la llibertat de triar el que vol fer, per tant l'home és lliure, l'home és llibertat.
Per on comença la llibertat? La llibertat comença per la consciència. La llibertat humana exigeix consciència, claredat sobre la situació i sobre el que es vol fer.
LLIBERTAT Nietzsche Critica àcidament però no convida a dimitir, més aviat a militar vers unes altres aspiracions. Mata Déu i aspira a ressucitar l'home, blasma contra les dones i els hi mostra la seva admiració, i alhora les necessita.
Nega que sigui possible la felicitat, però no deixa de donar constants pistes per apropar-nos-hi.
Sartre Diu que l'home està condemnat, ell és l'ésser a través del qual arriba el res al món. La seva actitud filosòfica, àcida i crítica, no deixa de ser un clam a favor d'una "acció" de la persona, encar que aquesta acció estigui encaminada a palesar la fotesa del viure. Des d'una desesperança contundent, cal demostrar quelcom. Res, ni l'home, no és tan important com s'ha volgut veure, des de sempre, des de tots els corrents filosòfics. Sartre dóna a la desesperança la capacitat de provocar la revolta, d'intentar canviar les coses, encara que no ens obri gaires portes a l'esperança.
Cioran Tot i tenir la virtut de provocar-nos una resposta a la contra o d'adonar-nos que el que ell critica és cert, però, o bé no ho és del tot, o bé, tot i ser-ho, és possible fer-ne una lectura positiva.
Bertrand Russell Diu: "de què serviria aconsegui que tothom fos ric, si els rics també són desgraciats?", i utilitza aquesta pregunta per a palesar que el benestar econòmic no soposa cap garantia per a aconseguir un benestar més ampli.
FELICITAT segons VALORS NO S'HA DE CONFONDRE LA IGUALTAT
EN DRETS AMB LA IGUALTAT EN PODER. PROCURA QUE CAP DIFERÈNCIA NO CREÏ DESIGUALTAT EN ABSTRACTE LA IGUALTAT I LA DIVERSITAT ENCARA NO SÓN RES. LA LLIBERTAT ÉS LA CAPACITAT DE DIR QUE SÍ I DESPRÉS QUE NO lA LLIBERTAT ÉS L'ARREL DE LA SINGULARITAT HUMANA NO HI HA RES MÉS REVULOCIONARI QUE EL PENSAMENT NO ES TRACTA D'ASPIRAR A UNA ALEGRIA PERMANENT,
SERIA ABSURD PER IMPOSSIBLE. ELS HUMANS ASPIREM A ACONSEGUIR UN ESTAT DE BENESTAR GRATIFICANT IDENTIFICABLE AMB ALLÒ QUE MOLTS ANOMENEN FELICITAT. LA IMAGINACIÓ ÉS LA MILLOR ALIADA DE LA LLIBERTAT IGUALTAT, LLIBERTAT I FELICITAT
Full transcript