Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Википедија (10 години)

No description
by

Kiril Simeonovski

on 18 January 2011

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Википедија (10 години)

Википедија
Проект на Викимедија
Заедничка ризница
Викикниги
Викицитат
Викиизвор
Основана е во 2001 година од страна
на Џими Велс
Достапна е на над 270 јазици
Повеќе од 17 милони статии од кои најмногу се на англиски, околу 3,5 милиони
Секојдневно ја уредуваат милиони уредувачи, главно студенти и професори
Се темели на принципот на волонтеризам
Уредувач може да стане секој
Се препорачува создавање на корисничка сметка, поради...
Направените промени се прикажуваат веднаш
Иако може да ја уредува секој, на Википедија не може да се внесува сè
Содржината што може да се внесе е потребно да биде поткрепена со соодветни извори кои ја потврдуваат веродостојноста
Содржината на Википедија и останатите проекти на Викимедија е слободна и може да се обработува за понатамошна употреба
Текстуалните содржини се „слободни“ под лиценците:

Creative Commons Наведи извор-Сподели под исти услови;

ГЛСД (ГНУ за слободна документација).
Мултимедијалните содржини може да бидат и под други лиценци:

Лиценца Free Art;

Атрибуција;

Јавен домен.
Викиречник
Организирана е како и секое друго јазично издание и кој било друг проект на Викимедија
?
Администратор може да стане секој корисник, а за унапредувањето одлучува целата заедница
Меѓу главните додатни функции, администраторите може да блокираат други корисници и да бришат страници
На Википедија постојат правила кои треба да се почитуваат
Википедија Ве очекува!!!
Викиверзитет
Што е Википедија?
Како се уредува?
Претставува почетен извор на истражување на секој веб прелистувач

Кованица од два збора;
„вики“;
„енциклопедија“.
Енциклопедија која секој може да ја употребува неограничено
Слободна енциклопедија која може да ја употребува секој
Со корисничко име или IP адреса
1.
2.


можност за прилагодување на алатки;
комуникација со другите корисници;
можност за учество во администрацијата;
лично претставување по свој вкус.
Дали може да се уредува сè?
Не!
Википедија на македонски јазик?!
15 јануари
2001
Hello world
август
2003
Прво уредување на Википедија
на македнски јазик
2005
Создавање на Вики заедницата
2007
2008
2009
2010
10.000 статии
15 јануари
2011
20.000 статии
30.000 статии
40.000 статии
1.000.000 уредувања
Временска линија
Денес брои околу 43.000 статии
Вики заедницата ја сочинуваат
петнаесетина корисници
Некои од овие корисници се дел
од администрацијата, т.е. администратори
Администраторите се задолжени
за одржување на проектот
Содржината мора да биде слободна
Начинот на уредување содржи одредени специфичности кои е потребно да се познаваат
Основни податоци
Енциклопедија која секој може да ја употребува неограничено
Full transcript