Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Avullimi,vlimi dhe kondesimi

No description
by

Pranveraa Ramadani

on 9 December 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Avullimi,vlimi dhe kondesimi

Avullimi,vlimi dhe kondesimi

Avullimi eshte nje lloj i avullimit te nje lengu qe ndodh nga siperfaqja e nje lengu ne nje faze te gazte qe nuk eshte i ngopur me substancen e avullit.
Ndodh edhe ne jetet e perditshme
si pershembull:

Avullimi qe ndodh direkt nga faza e ngurte poshte pikes se shkrirjes, ashtu vezhguar zakonisht me akullit ne ose nen ngrirjes ose molë kristaleve,quhet sublimim.
Si definicion ne liber te fizikes
eshte keshtu:
'-Kalimi i lendes nga gjendja agregate e lenget ne gjendje te gazte,quhet avullim.'
Intensiteti i avullimit,trupat varet nga shume faktore:
nga temperaturat,nga siperfaqja e lire,nga shtypja qe zoteron mbi siperfaqen e lengut,nga lloji i lengut por edhe nga levizja e ajrit mbi siperfaqen e lengut.

Avullimi kryhet me ajrosje dhe me valim. Ajrosje quhet procesi i avullimit te lengut ne çdo shtypje dhe temperature.
Vlimi

Procesi i avullimit me nxehje të drejtpërdrejtë, i shoqëruar me flluska ajri, quhet vlim dhe fillon në çastin kur shtypja e avullit bëhet e barabartë me shtypjen atmosferike.

Ne kushte normale atmosferike, temperatura e vlimit quhet pike vlimi dhe varet nga materiali i enes, pastertia e lengut, lloji i gazit te tretur ne leng dhe nga natyra e lengut.

Me rënie të shtypjes bie edhe temperatura e vlimit. Këtë më së miri e dinë të gjithë ata që kanë kaluar pushimet në male të larta, ku mbretëron shtypje me e ulët atmosferike, ku uji do të vlojë në temperaturë më të ulët se 100 °C dhe ushqimi duhet të zihet shumë më gjatë se në ultësira, apo gati nuk zihet fare.
Vlimi ndodh edhe ne jetet e perditshme:
Ne liber definicioni eshte keshtu:
Avullim i vrullshem quhet
vlim.

Kondesimi

Shndërrimi i avullit të ujit në lëng është i mundshëm, nëse ekzistojnë qendrat e kondensimit, të cilat mund të jenë grimcat e pluhurit, jonet etj.

Mbrojtja nga breshëri është e bazuar pikërisht në parimin e krijimit të qendrave të kondensimit.

Kondenzimi është faza e kalimit nga gjendja agregate e gazët në të lëngët. Ky është proces i kundërt nga avullimi.

Duhet dalluar këtë nocion nga kalimi nga gjendja agregate e gazët në të ngurt, i cili quhet depozicim, i cili është i kundërt me sublimimin.
Kur avulli kalon në lëng,lirohet po aq nxehtësi sa është shpenzuar me rastin e avullimit te tij.
Energjia e cila lirohet gjatë kondesimit të lëndës prej një kilogrami,quhet energji specifike e kondesimit dhe shënohet me qk.
Punio:
Pranverë
Ramadani
8\4
Full transcript