Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Bimet me fare te veshur

No description
by

Ergys Koci

on 24 April 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Bimet me fare te veshur

Llojet e fareveshurave
Fareveshurat ndahen ne dy lloje:dy thelbore dhe nje thelbore.

Njethelboret jane angjiosperma qe kane vetem nje thelb.Kane gjethe me nervura paralele,pjesa e rrethlules eshte e perbere nga tre ose kater.Por jo te gjitha njethelboret i binde ketyre rregullave si p.sh:kelkaza ,bime njethelbore ka gjethe me nervura ne trajte rrjete.Lulet e orkideve ,gramoreve ,bime njetelbore ,kane nje ndertim shume te vecante.Bimet njethelbore jane pothuajse te gjitha barishtore si p.sh:shpatorja,zambaku ,gruri,misri,orizi,tershera,salepi,etj.
Dykotiledonet
Dykotiledonet jane angjiosperma qe kane dy thelbinj.Tek dythelboret gjethet pergjithesisht jane ne trajte rrjete.Pjesa e rrethlules perbehet nga kater apo pese.Bimet dythelbore perfshijne barishte ,shkurre dhe drure,si p.sh:bizelja,luledielli,kikiriku,patatja,kumbulla , mimoza,rrapi,portokalli,ulliri,molla,fiku,etj.
Mbirja e fares
Si eshte e ndertuar Lulja?
Pjeset kryesore te lules jane:shtrati lulor,kupa(teresia e nenpetaleve),kurora(teresia e petelave),theket dhe pistili.Theket perfaqesoje organin mashkullor. Çdo thek ndertohet nga filli dhe pjalmorja.Ne pjalmore formohen kokrrat e pjalmit.Pistili eshte organi femeror ,eshte i ndertuar nga vezorja,shtylleza dhe kreza.Ne vezore ka nje ovule(ose disa),ne brendesi te se cilesndodhet vezeza.Pra,ne lule permbahen organet seksuale.
Pjalmimi dhe pllenimi
Per te ndodhur shumimi eshte e domosdoshme qe pjalmi te arrije tek vezeza dhe te pllenoje ate.
Pjalmimi mund te behet me ane te eres.Megjithate pjesa me e madhe e tyre pjalmohen me ane te kafsheve,kryesisht kandrrave,midis te cilave bleta ze vendin kryesor.Ne disa raste pjalmimi kryhet edhe nga shpende te vegjel,si kolibri apo edhe nga gjitaret si lakuriqet e nates.
Me renien mbi krezen e pistilit ,kokrra e pjalmit mbin.Ajo leshon nje tub pjalmor qe pershkon shtyllezen dhe arrin ne vezore.Ndodh pllenimi.
Qeliza veze e pllenuar quhet zigote.Kjo ndahet disa here dhe formon embrionin.Gjate kesaj periudhe ndodh gjithashtu mbulimi i embrionit nga mbuloja.Formohet fara.
Perfundimi:vezeza shnderrohet ne fare.Nderkohe vezorja shnderrohet ne frut.Fruti eshte nje tjeter tipar karakteristik i fareveshurave.Ne kushte te pershtatshme fara ''zgjohet'',mbin dhe jep nje bime te re.

Rreth 130 milion vjet me pare ,ne mjediset e ngohta farezhveshurat erdhen dhe u zevendesuan nga bime me te vogla ,nga fareveshurat.Ne fareveshura bejne pjese drure dhe shkurre, te gjitha bime barishtore te livadheve dhe pjesa me e madhe e bimeve te kultivuara.Karakteristika kryesore e fareveshurave eshte lulja. Ato jetojne pothuajse kudo ne Toke.Ne vendet e akullta te Arktikut,xhunglat tropikale,dhe shkretetira.Disa jetojne edhe ne ujra.
Bimet me fare te veshur
Mbirja e fareska si rezultat lindjen e nje bime te re.Vetem farat qe bien ne nje mjedis te pershtatshem mund te mbijne.Tre jane faktoret kryesore qe ndikojne ne mbirjen e fares:
a.Lageshtira e mjaftueshme.
b.Ajrosja.Pasi fara ka thithur uje dhe eshte mufatur,embrioni fillon te rritet.Fillimisht zhvillohet rrenja,e cila e fikson ne toke dhe vazhdon thithjene e ujit dhe kriperave minerale,dhe me pas kercelli me gjethe.Ne fazen e pare filizi i ri nuk eshte akoma ne gjendje te kryej fotosintezen.Per t'u rritur ai perdor lendet ushqyese qe permbahen ne thelbinj.Frymemarrja ben te mundur djegien e lendeve dhe çlirimin e energjise.Ja pse ajri eshte i domosdoshem.
c.Temperatura.Pergjithesisht,ne temperatura te uleta nuk ndodh mbirja e fares,per shumicen e specieve eshte e nevojshme nje temperature qe perfshihet ne kufijte 15/25grade celcius.
Nese farat nuk gjejne kushte te tilla,ato nuk mbijne.
Kuriozitete
1/Bimet e para fareveshura u zbuluan 160milion vjet me pare ,por kane ekzisuar qe para 245milion vjetesh.
2/Me shume se 80%e bimeve qe jetojne ne toke bejne pjese te angjiospermat.
3/Bima me e larte e angjiospermes eshte pema e malit te hirit(Australi). Ajo ka lartesine 100metra.
4/Me e vogla eshte watermeal.Ajo ka madhesine 2 mm.
5/Deri me tani jane zbuluar 300.000lloje angjiospermash.
Full transcript