Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Copy of GEOGRAPHY

No description
by

Noor Hidayu

on 25 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Copy of GEOGRAPHY

Mikro Iklim Bandar KONSEP Kejadian Ribut Petir Penguraian Bahan Organik B. Energy efficient cars THE END!!
Faktor Yang Menyebabkan Berlakunya Hujan Asid Hujan Asid Hujan asid ialah hujan yang mempunyai nilai pH kurang daripada 5 yang mengandungi gas sulfur dioksida dan nitrogen oksida yang terlepas di udara bercampur dengan air hujan untuk membentuk asid sulfurik dan asid nitrik.Hujan asid secara semulajadi adalah berasid. Ini disebabkan air hujan yang turun akan bergabung dengan karbon dioksida dan gas-gas berasid yang terdapat di atmosfera. Bagaimanapun, disebabkan pada masa kini, penggunaan tenaga elektrik dan kereta telah menyebabkan bahan api fosil di bakar dalam jumlah yang banyak. Pembakaran bahan api fosil seperti minyak dan arang batu oleh logi tenaga dan dari ekzos kenderaan membebaskan berjuta-juta ton sulfur dioksida dan nitrogen oksida ke udara. Bahan pencemar ini disebarkan oleh angin dan akan bergabung dengan titisan air yang turun sebagai air hujan lalu membentuk asid sulfurik dan asid nitrik. Faktor Semula Jadi Letusan Gunung Berapi Gas sulfur dioksida merupakan salah satu gas yang terbebas semasa letusan gunung berapi yang mengakibatkan gas tersebut terbebas ke atmosfera bumi.
Gas sulfur bertindak balas dengan air hujan dan menghasilkan asid sulfurik . Kebakaran Hutan Kebakaran hutan membebaskan banyak bahan pencemar termasuk gas sulfur dioksida ke udara. Apabila gas ini bercampur air hujan maka akan menghasilkan hujan asid sulfurik. Ribut petir berupaya untuk mensistesiskan nitrogen oksida dan oksigen yang terdapat secara semula jadi di atmosfera.
Kesan daripada sintesis itu berlaku maka menghasilkan air hujan asid nitrik yang terun ke permukaan bumi. Pembiakan Fitoplankton DMS ialah sulfida dwilogam yang bersifat meruap dan dibebaskan ke atmosfera .
DMS kemudiannya dioksidakan menjadi sulfur dioksida dan asid metana (MSA).
Sulfur dioksida apabila bertindak balas dengan air hujan akan menghasilkan asid sulfurik. Penguraian bahan organik dan najis haiwan oleh bakteria anaerobik mengakibatkan berlakunya penurunan sulfat.
Hidrogen oksida bergabung dengan oksigen lalu membentuk sulfur dioksida kemudiannya bertindak balas dengan air hujan lalu menghasilkan asid sulfurik. Faktor Aktiviti Manusia Kegiatan Perindustrian Pembakaran bahan api fosil seperti arang batu menyebabkan pembebasan gas sulfur dioksida dan gas nitrogen ke udara .
Kedua-dua gas tersebut apabila bertindak balas dengan air hujan akan menghasilkan asid sulfurik yang terun ke permukaan bumi sebagai hujan asid. Industri Peleburan Logam Industri peleburan kuprum (tembaga) akan mengahasilkan gas sulfur dioksida.
Gas tersebut akan bercampur dengan air hujan akan menghasilkan asid sulfurik dan kemudiannya turun ke permukaan bumi sebagai hujan asid. Kegiatan Pertanian Pembakaran sisa pertanian seperti serbuk kayu akan membebaskan gas sulfur dioksida ke udara.
Gas sulfur dioksida dan gas nitrogen dioksida yang dibebaskan bertindak balas dengan air hujan akan menghasilkan asid sulfurik dalam bentuk hujan asid. Pembakaran Terbuka Pembakaran sampah,sisa pertanian dan sebagainya akan membebaskan gas sulfur ke udara.
Gas sulfur yang terdapat di atmosfera bertindak balas dengan air hujan menghasilkan asid sulfurik yang mengandungi hujan asid. Penternakan Pereputan najis haiwan secara semula jadi seperti najis lembu akan membebaskan gas metana dan nitrus oksida.
Nitrus oksida apabila bertindak balas dengan air hujan akan membentuk asid nitrit dan kemudiannya turun ke permukaan bumi dalam bentuk hujan asid. Penggunaan Jet Supersonik Penggunaan jet akan membebaskan gas nitrus oksida. Gas tersebut apa bila bertindak bals dengan air hujan akan membentuk asid nitrik dalam bentuk hujan asid apabila turun ke permukaan bumi. Kesan Hujan Asid Terhadap Persekitaran Fizikal -Hujan asid merosakkan daun dan menggugurkan daun , dan akan meninggalkan hutan berangka ( wardstrabeen ).
-Akan menjejaskan proses fotosintesis.
-Habitat hidupan liar musnah.
-Rantaian makanan terjejas. Kerosakan Ekologi Hutan Kemusnahan Ekosistem Akuatik -Tumbuhan dalam tasik dan hidupan plankton termusnah akibat penurunan nilai pH air tasik (kurang daripada 5) , ini akan mengganggu kelancaran pembiakan ikan dan amfibia.
-Ikan dan udang secara tidak langsung merupakan ancaman kepada manusia di mana kandungan raksa dan asid sulfurik yang tinggi m-eresap masuk ke dalam kulit haiwan ini.
-Air sungai dan laut menjadi berasid pada pH 5 membunuh hidupan akuatik seperti ikan (atau mana-mana binatang yang bergantung kepada ikan akan mati juga eg. burung laut); berlaku di Tasik Minnesota di mana hujan asid ini telah memusnahkan 140 buah tasik di situ. Kesuburan Tanih Terjejas -Hujan asid melarutresapkan nutrien tanih menerusi liang pori tanah.
-Tanih berasid sehingga menjadi kurang subur dan akan menjejaskan produktiviti pertanian.
-Nilai pH meningkat , jadi ia memerlukan baja urea dan kapur untuk meneutralkannya. Kesan Fenomena Hujan asid Terhadap Manusia Gangguan kesihatan Boleh memudaratkan kesihatan tidak kira golongan tua mahu pun muda terutama penyakit asma. Manakala bagi kanak-kanak pula fenomena ini boleh menyebabkan sakit batuk, alergi dan selsema.
Gas sulfur dioksida adalah merupakan agen kepada beberapa penyakit kepada manusia seperti sakit dada, tulang, batuk, sakit kerongkong, dan barah kolon.
Air dan hujan asid yang bercampur dengan plumbum, kadmium dan aluminium berbahaya kepada manusia apabila diminum di mana boleh menyebabkan cirit birit di kalangan kanak-kanak, gangguan saraf dan membahayakan otak.
Aluminium pula boleh menyebabkan penyakit alzheimer (berkait dengan hilang ingatan) Tanah Dan Tumbuhan Menyebabkan kemusnahan hutan kerana terkena hujan asid. Contohnya 70% hutan di Czechslovakia musnah akibat terkena hujan asid. Selain itu, kandungan alkali dan asid dalam tanah menjadi tidak seimbang dan mempengaruhi keseimbangan dan kestabilan tanah. Nilai pH kurang daripada 6 akan menyebabkan bahan-bahan organik tanah mati, maka tanah ini menjadi tidak subur dengan ketiadaan nutrien di dalamnya. Selain itu, ia turut memusnahkan fungsi daun. Kerosakan Harta Benda Berlakunya kelunturan warna bangunan, warna kereta, mempercepatkan proses pengkaratan besi seperti di bangunan tinggi, di jambatan dan sebagainya yang memerlukan kos yang tinggi dalam proses membaik pulih.
Hujan asid yang turun ke bumi akan terkumpul menjadi pemndapan berasid, ini akan mempercepatkan kadar hakisan dan penkaratan barangan besi.
Batuan dan binaan bangunan menjadi lemah dan rapuh serta mempercepatkan hakisan bangunan.
Full transcript