Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Formule manierate de adresare

No description
by

Adriana Moraru

on 13 December 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Formule manierate de adresare

Formule manierate de adresare!
De evitat:

Nu întrebăm o persoană, pe care tocmai am cunoscut-o, cum preferă să i se adreseze, doamnă sau domnișoară. Nu este o ofensă pentru o tânără să fie apelată în acest mod, chiar dacă nu este căsătorită.
Nu ne adresăm unei fete de 15 ani cu apelativul doamnă.
Nu ne vom adresa unei femei necăsătorite aflate la vârsta de 50 de ani, cu domnișoară.
Regulile de etichetă și formulele de adresare erau odată extrem de formale. După mijlocul secolului douăzeci însă, eticheta în mare parte, a devenit mai putin formală. Totuși, câteva reguli au rămas valabile și astăzi, iar altele s-au adaptat zilelor noastre.


în comunicarea formală:
atunci când nu cunoaștem nici vârsta nici starea civilă a persoanei, este elegant să ne adresăm cu apelativul doamnă urmat de numele de familie. Chiar dacă nu este căsătorită, femeia nu trebuie să corecteze greșeala.
Formule generale de adresare pentru femei
Dacă în trecut starea civilă era considerentul atunci când ne adresam unei femei, acum trebuie luat în calcul și statutul acesteia.
în comunicarea informală:
fetelor sub 18 ani ne vom adresa cu apelativul domnișoară.
Formule de adresare valabile în comunicarea verbală
Nu se adaugă prenumele după Domnule sau Doamnă: Doamnă Maria, Domnule Andrei. Când spunem cuiva Domnule vrem să arătăm respect și să adoptăm un mod de adresare formal, în timp ce numele mic îl folosim atunci când ne permitem să tutuim persoana respectivă. Așa că Mariei Popescu îi vom spune fie Doamna Popescu fie simplu Maria, în functie de relatia cu persoana respectivă.
Atunci când ne adresăm unei persoane cu care comunicăm datorită profesiei pe care o are, vom folosi pentru adresare profesia: Domnule doctor, Domnule inginer, domnule avocat. Chiar dacă ne adresăm unei femei, denumirea profesiei va fi folosită tot la masculin: Doamnă doctor, Doamnă inginer, Doamnă primar.
Subalternii se adresează superiorilor folosind functia și nu numele. Directorului îi vom spune Domnule director, nu Domnule Ionescu.
Superiorul se va adresa subalternilor folosind Domnule/Doamnă, urmat de numele de familie sau, dacă relatiile sunt mai putin formale, cu numele mic.
Formule de adresare în cazul unei adunări
Atunci când trebuie să vorbim în faţa mai multor oameni, formula de adresare depinde de relaţia pe care o avem cu respectivul grup şi de solemnitatea evenimentului. Într-o ocazie oficială ne putem începe discursul cu formula: Stimaţi invitaţi sau Doamnelor şi domnilor și nu cu Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor.
Dacă la eveniment participă oaspeţi foarte importanţi aceștia au prioritate. Îi vom numi în ordinea importanţei apoi ne vom adresa către restul invitatilor: Domnule primar, domnule vice-preşedinte, doamnelor şi domnilor.
Atunci când cei cărora ne adresăm (într-un e-mail sau într-un discurs) sunt colegii sau colaboratorii noştri, folosirea unei adresări foarte oficiale este nepotrivită, impunând o distanţă pe care nu o dorim. Mult mai recomandat este să folosim o adresare simplă, de genul Dragi colegi, dragi colaboratori.
Formule de adresare valabile în comunicarea scrisă
Când scriem o cerere sau un e-mail către o persoană care detine o pozitie într-o anumită organizatie ne vom adresa cu Domnule președinte, Doamnă director urmat de numele întreg. De exemplu, Domnului Profesor Mihai Popescu – Director ASIG S.A.
Unui funcţionar al cărui nume nu îl cunoaştem sau unui serviciu din cadrul unei instituţii ne adresăm denumind funcţia acestuia sau serviciul. Această indicaţie poate fi scrisă şi la sfârşitul adresei interioare cu două rânduri mai jos, precedată de cuvintele: „În atenţia Directorului General / Serviciului Import – Export”;
Unei instituţii, firme, ne putem adresa menţionând doar numele acesteia după care adăugăm adresa.
ЬMultumim pentru atentie!
Au realizat:

Voloșenco Viorica

Aparatu Ecaterina
Full transcript