Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Az egészségre káros anyagok

Az egészségre káros anyagok
by

Krisztina Somfai

on 23 April 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Az egészségre káros anyagok

alkohol Egészségre káros anyagok Alkohol: etil-alkoholt tartalmazó italok. Mértéktelen fogyasztásuk káros hatású szervezetünkre.Alkoholizmus: testi és szellemi leépüléssel járó betegség, függőség. A máj és az idegrendszer károsodásával jár együtt.

nikotin Az alkaloidok növényi eredetű, nitrogéntartalmú anyagok. Erős élettani hatásúk van, több méreg van közöttükÉlvezeti szerekben (tea, kávé, kakaó), gyógyszerekben (kinin, kodein), kábítószerekben (morfium, heroin) találhatók. A dohánynövény fontos alkaloidja a nikotin.
kábítószerek A pszichoaktív drogok (köznyelvben drogok vagy kábítószerek) azok a természetes vagy mesterséges anyagok, amelyek az élő szervezetbe kerülve a központi idegrendszerre hatva megváltoztatják annak működését, funkcióját, illetve hiányuk elvonási tünetekkel jár. Elsősorban angolszász nyelvterületen drognak (drug) hívják a növényi vagy állati eredetű, gyógyászati célra előállított készítmények alapanyagait, és a fűszereket is. Ópium Az ópium (gör. máktej) vagy mákony a mák éretlen termésének a levegőn koagulált nedve, amely sokféle alkaloidát tartalmaz (morfin, kodein, papaverin stb.). Erős narkotikum. A gyógyszeripar fájdalomcsillapítóként, görcsoldóként stb. használja. Rómában, Perzsiában, Indiában már időszámításunk előtt is használták. Európában a 17. századtól a vezető fájdalomcsillapító. Morfin az ópiumból nyerik ki, keserű, kristályos anyag.
Erős fájdalomcsillapító, de függőség alakulhat ki tőle. Heroin a morfin származéka. A legveszélyesebb kábítószerek egyike, igen gyors függőség alakul ki tőle. Idővel a szervezet teljesen leépül. Kokain a kokanövény leveleiben fordul elő. Kezdetben serkenti a szervezet működését, később nyugtalanságot okoz. LSD mesterségesen előállított kábítószer, fogyasztója elveszti valóságérzetét.
Hasis és Marihuána mindkettőt indiai kenderből nyerik. Ellazulást, közönyt okoznak, a kemény drogfogyasztás bevezető szerei. Speed és Extasy úgynevezett diszkótabletták. Átmeneti jó hangulatot, szomjúságot okoznak. A szívinfarktus és az agyvérzés veszélyét rejtik. Trainspotting c. film Extasy alkoholista előtte, utána Használata
Full transcript